Почетна     Вести     О нама     Контакт     Фонд     Поштар     
spejser
Osiguranje zaposlenih u Preduzecu
Solidarna pomoc Preduzeca
Akta, zakoni, pravilnic, uputstva ...i

Stranica Glavnog odbora IO

 

Акције
Pristupnica
 
 
 
 
НОВОСТИ

01. фебруар 2019.

Посебна понуда и повољнији услови за раднике Поште

Обавестили смо све заинтересоване да смо обавили разговор и изнели захтев нашим представницима у управи Поштанске штедионице да у име свих запослених затраже од те Банке да запосленима у ЈП ''Пошта Србије'' доделе статус ВИП клијената којима се добијају повољнији услови од оних који тренутно важе. Добили смо информацију да је та Банка већ предузела неке мере и да је запосленима у нашем Предузећу упутила понуду за кеш кредите под условима који важе за ВИП клијенте. Понуда је ограничена на период од 01.01.2019.  до 15.03.2019. године.
Поздрављамо брзу реакцију наших представника и наше Банке, али подсећамо да смо ми тражили да повољинији услови за наше запослене важе и за све остале услуге које Штедионица пружа, а које радници Поште користе. Тај захтев смо образложили и на томе и даље инсистирамо

______________________

30. јануар 2019.

Добили смо потврду: Јануарска плата ће бити већа

Већ смо објавили вест да је Влада Републике Србије одлучила да се у јавним предузећима, од почетка ове године, повећају зараде. Ми знамо да се не ради о повећању већ о ''смањењу умањења'', али је битно да се коначно, после четири године, нешто ипак дешава. У разговору са надлежнима у Предузећу добили смо потврду да ће јануарска зарада бити већа и да се то не доводи у питање. Тачан проценат увећања није могуће прецизно предвидети због начина обрачуна, али 15 фебруара биће све много јасније. Ми ћемо наставити са започетим активностима и верујемо да ће у овој години доћи до значајнијег повећања зарада и поправљања материјалног положаја запослених. Све су већи проблеми у пословању због чињенице да је све теже наћи нове раднике, посебно за послове доставе. Управо су ниске зараде наш први, основни и највећи проблем и опасност за Предузеће, на шта упорно указујемо. Надамо се да ће коначно то увидети и они који о нама одлучују.

______________________

25. јануар 2019.

Рад на отвореном за време снежних падавина и ниских температура

Обратили смо се Функцији поштанске мреже поводом актуелних временских (не)прилика и тражили да се свим организационим деловима Предузећа доставе упутства за организовање рада за наше колеге који раде на отвореном. Сматрамо да се морају уважити специфичности делатности коју обављамо и услови за рад који су у знатној мери нарушени због интензивних снежних падавина и ниских температура. Такође треба уважити и специфичности на терену јер се ситуација разликује у зависности од подручја на коме се ради. Све информације са којима располажемо указују да ће се наставити тренд падавина и лоших временских прилика па тражимо да се предузму сви неопходни кораци у циљу максималне могуће заштите свих запосленихкоји због потреба посла проводе пуно времена на отвореном. Очекујемо да све радне јединце већ у току дана добију јасна упутства.

______________________

25. јануар 2019.

Повољнији услови за раднике Поште

Обавили смо разговор и изнели захтев нашим представницима у управи Поштанске штедионице да у име свих запослених затраже од те Банке да запосленима у ЈП ''Пошта Србије'' доделе статус ВИП клијената којима се добијају повољнији услови од оних који тренутно важе.
Према нашим сазнањима има јавних предузећа која су изборила повољнији статус за своје запослене, па је потпуно невероватно да то не важи за запослене у Пошти која је акционари Банке Поштанска штедионица и чији запослени морају да буду клијенти те Банке.

______________________

24. јануар 2019.

Донације искључиво Фонду солидарности

Извршни одбор Синдиката ПТТ Србије донео је одлуку да се све донације од стране Предузећа користе искључиво за допуну средстава Фонда солидарности. Све је више захтева наших чланова који се обраћају за помоћ Фонду, што намеће потребу да се више средстава определи за ове намене. У претходној години, Фонд је из чланарине исплатио више од 18 милиона динара по основама које су прописане нашим Правилником. Намера нам је да одржимо тај ниво и да нико, ко на то има право, не буде одбијен због недостатка новца.

______________________

23. јануар 2019.

Запослите довољан број извршилаца!

Све чешће се проблем са недостатком извршилаца, првенствено на достави, решава кроз издавање решења за прековремени рад. Синдикат ПТТ Србије је био и биће против оваквог начина рада. Сматрамо да недовољан број извршилаца и обим послова који превазилази могућност обављања са постојећим бројем извршилаца, нису разлог за увођење прековременог рада, већ би то могао бити само разлог узрокован изненадним смањењем броја извршилаца, које није могло да се предвиди (боловање, повреде, и друга непланирана одсуства).

Основни проблем код овако издатих решења је што оно није одређено нити је одредиво. То се првенствено односи на чињеницу да уместо јасно дефинисаних послова које запослени коме је одређен прековремени рад треба да изврши, стоји да ће он вршити послове наведене у Предлогу за увођење прековременог рада који није обавезујући акт, па се њиме не успостављају никаква права и обавезе. Такође се не зна ни његова конкретна садржина, нема броја, врсте, количине пошиљака које треба да се испоруче, већ само можемо да претпоставимо да је то достава свих пошиљака планираних за тај дан.
Самим тим, у недостатку података, односно мањкавости решења, није могуће утврдити колико времена запослени мора да ради тај дан и да ли то време превазилази законско ограничење од 12 сати укупнг дневног радног времена.

Упозорићемо надлежне у Предузећу на ову појаву и кршење закона и Колективног уговора, а уколико се настави са издавањем оваквих решења за прековремени рад, од послодавца ћемо затражити извештај о прековременим сатима (у складу са чланом 17 КУ), односно увид у евиденцију о прековременом раду запослених. На тај начин би се утврдила евентуална неједнакост радног оптерећења, евентуално прекорачење законског ограничења прековремених радних сати или неки други прекршај за који је предвиђена казна и за одговорно лице у правном лицу, чиме би се поправила наша преговарачка позиција у настојању да се овај проблем реши. А решење је да се ангажује довољан број извршилаца и да се уведе обавезна резерва, на шта већ годинама указујемо и захтевамо.

Билтен за штампање >>

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

_______________________

22. јануар 2019.

Извештај о активностима

Поштоване колеге,

Подсећамо вас да смо крајем децембра пренели информацију да су добијене сагласности и да ће бити исплаћена половина нераспоређене добити, што је оквирно свакоме по пола своје просечне зараде за претходну годину. Тако је и било. Такође смо вас обавестили да је договорено да ће се о исплати преосталог дела добити разговарати у јануару. Данас су председник и потпредседник нашег Синдиката имали састанак са директорком Предузећа и највише се разговарало управо о исплати преосталог дела добити. Наишли смо на разумевање и сагласили смо се да радници треба да добију све што су зарадили, а активности по овом питању ће бити интензивиране у наредном периоду. Нисмо се и нећемо се одрећи ни једног динара на који имамо право и који смо сви заједно зарадили, посебно имајући у виду незавидан материјални положај радника Поште. Немамо илузије да ће све тећи глатко (из искуства) и да ће нам држава дати паре тек тако, али ћемо наставити да преговарамо и да се боримо.
Поред ове, нама најзначајније теме, разговарало се и о организацији Предузећа, новом правилнику о статистици и нормама, рејонизацији, а покренута је и иницијатива за поновно враћање и одржавање РСИ. Такође смо дали предлог да се одређени објекти за одмор радника обнове и активирају. У наредном периоду обратићемо се Поштанској штедионици и члановима управе из Поште у тој банци, како би наши запослени добили повољнији статус.
Ово су теме на којима ће се радити у наредном периоду и предстаљаће окосницу нашег плана рада. О свему што се буде дешавало, а тиче се запослених, редовно ћемо вас обавештавати преко наших средстава информисања.

 

Билтен за штампање >>

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

_______________________

27. децембар 2018.

Поштоване колеге,

Приморани смо да реагујемо поводом објављивања списка наших чланова на друштвеним мрежама од стране ''вање п новака'' и то због необичне безобзирности и очигледног мотива због чега су спискови објављени и то управо сада. Прво, једино што је тачно на тим списковима су имена, а све остало је измишљено и изфабриковано од стране ''вање п новака''. Ради се о бившем руководиоцу из Поште, а Синдикат ПТТ Србије сматра одговорним што он више није директор (учешће у Комисији за избор руководилаца), па је себи дао задатак да нам се свети користећи се лажима и хушкањем на свом лажном профилу. Његове објаве и начин на који покушава да се обрачуна са једном организацијом су нешто са чиме се до сада нисмо сретали. На жалост нашао је следбенике и поклонике у кругу наших колега окупљених око Facebook синдиката, а публику у друштву које је и креирано да се бави фикцијом и темама које се преносе из ''ријалити програма'', чиме се замагљује стварност.
Због чињенице да је овом приликом учуњено кривично дело, поднели смо пријаву надлежном тужилаштву у циљу заштите закона, наше организације и чланова. Зараде функционера и руководилаца могу бити објављене у интересу јавности и ту немамо ништа против, али зараде ''обичних'' запослених, а посебно чланарине –НЕ, без обзира јесу ли износи тачни или измишљени.
Колеге из Facebook синдиката позивамо да буду коректни и да се баве синдикалним радом, јер ће остати упамћени само као синдикат који је радио за бивше директоре, а против својих колега.
Нећемо се више оглашавати по овом питању, јер сматрамо да не треба да се увлачимо у зачарани круг мржње и блато ''вање п новака'', али ћемо свим правним средствима бранити организацију коју водимо и чланове који су нам указали поверење. Тиме бранимо и основно право на слободно синдикално удруживање и деловање у нашем Предузећу без уплитања власти и пословодства, без обзира били они садашњи или бивши.

____________________

25. децембар 2018.

Исплата добити

Сада смо и званично добили информацију да су добијене све сагласности и да ће исплата дела зараде из добити бити у петак. Биће исплаћена половина нераспоређене добити, што је оквирно свакоме по пола своје просечне зараде за претходну годину. О исплати преосталог износа ће се разговарати у јануару. Идемо даље.

____________________

25. децембар 2018.

Још су реалне шансе да исплатимо добит

Јуче смо одржали одвојене састанке са диркторком Предузећа Миром Петровић и председником Надзорног одбора Боришом Шаренцом, а у вези са нашим захтевом и очекивањем запослених да се одмах исплати зарада из добити за претходну годину. Преносимо вам оно што је нама речено: добијање свих сагласности је у завршној фази и очекујемо врло брзо добре вести. Такође преносимо и шта смо ми рекли: дајемо шансу ''дипломатији'' и прихватамо на себе огромно незадовољство само из разлога што видимо да су шансе још реалне и што нам је једини циљ сада да радници добију паре, али ако се ово не реши у наредна 2 до 3 дана, бићемо принуђени да спроведемо већ донете одлуке. Наставићемо и даље да вам преносимо све информације до којих дођемо.

Билтен за штампање >>

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

_______________________

22. децембар 2018.

Примедбе и сугестије на текст предложеног Правилника о статистици и нормама

Дуго очекивани Правилник о статистици и нормама (последњи из 2006. године) је коначно пред нама. Уважавајући сва образложења око ефикасности, информатичке покривености материје преко апликације, не можемо се сагласити са чињеницом да најважнији део Правилника, а то су називи услуга, делови процеса рада и норме нису његов саставни део.
Евентуалне примедбе се остављају за накнадни поступак, што има јаку дозу неизвесности.
Без обзира на генерално неприхватање оваквог поступка, па и самог Правилника, доставили смо мишљење и неколико сугестија на понуђени текст.

Примедбе на Правилник >>

_______________________

21. децембар 2018.

Обављен разговор у Влади Републике Србије

Након најаве наших активности, добили смо позив и успостављен је први контак са Владом Републике Србије. Предали смо наше захтеве и поновили став да очекујемо да се хитно исплати добит запосленима у Пошти. Након добијених информација и сугестија из Владе, обавили смо хитно разговор са представником запослених у Надзорном одбору Предузећа, Гораном Ђерићем и за понедељак заказали разговор са председником НО Боришом Шаренцом. Тражимо одоговоре и да се Предузеће хитно огласи и обавести запослене о дешавањима и разлозима за ово одуговлачење, јер према ономе што смо чули, не постоје разлози да се не донесе одлука и крене са исплатом. Након разговора у понедељак, одлучићемо о даљим корацима. Чим будемо имали било какву валидну информацију, проследићемо је на терен.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Захев Влади РС >>

_______________________

18. децембар 2018.

Зато што немамо избора


Поштоване колеге,
Још увек имамо уверавања да је исплата ''готово извесна'', да будемо ''стрпљиви'', али стрпљења је све мање. Све га је мање код чланства, све га је мање и код синдикалаца. Годинама се живи на ивици, годинама је та добит прилика за кратак предах и прилика да се осети како је то живети нормално. Посебно иритира чињеница да не постоји ни један разлог за ово одуговлачење и што је овакав маћехински однос резервисан само за раднике Поште. Не знамо чиме смо то заслужили. Ћутимо, радимо и трпимо. Можда је то проблем. Можда је тренутак да престанемо да ћутимо, да престанемо да радимо и да јасно кажемо да нећемо више да трпимо.
На жалост, наш оснивач нам поново шаље јасну поруку колико смо битни својој Држави, колико им је стало до Поште и до радника Поште. За то, једноставно, нема оправдања. Већ недељама очекујемо да се смилују и погледају нас, да само подигну руку и тако обрадују петнаест хиљада запослених и чланове њихових породица, али још увек ништа. Немамо другог избора већ да покушамо тако што ћемо свакога дана стајати испред Владе Републике Србије и тражити шансу да се обратимо онима који о нама одлучују, а стајаћемо док се не донесе одлука о исплати зараде из добити. У четвртак је седница Владе где очекујемо одлуку, а ако је не буде, ми крећемо у петак. Одлука је да то буду мање групе учесника које ће се смењивати како не би морали да пријављујемо скуп као јавно окупљање и да ће у њему за почетак учествовати синдикални активисти. Не искључујемо ни радикализацију протеста уколико ове активности не дају резултат.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

_______________________

17. децембар 2018.

Извештај са састанка у РЈ ''Одржавање''

Дана 17. децембра у РЈ ''Одржавање објеката, возила и основних средстава'' одржан је састанак са директором функције за Мрежу и његовим сарадницима, као и руководством Радне јединице. Пренели смо забринутост запослених у том нашем организационом делу за судбину послова сервисирања возила, јер је све више проблема који се не решавају. Са наше стране је истакнуто да је главни проблем недостатак мајстора, али има проблема и са набавком резервних делова и са условима рада у сервису. Све је теже задржати и постојеће мајсторе са оваквим зарадама, а камо ли обезбедити нове. Међутим и када се неко јави и испуни услове, сагласност и папири се ''крчкају'' по неколико месеци. Наравно, људи се сналазе и налазе друге послове, а нама се проблеми гомилају. Тражили смо да се процедуре око пријема механичара и мајстора убрзају, јер од тога зависи функционисање сервиса и читавог возног парка.
Тражили смо и да се поправе услови рада у сервису што се тиче осветљења и грејања, јер су то основни услови за рад.
Констатовано је да у овој Радној јединици постоје сви предуслови за квалитетан рад у интересу система, као и да ће се ускоро одржати нови састанак где ће се изаћи са предлогом решења за све што је изнето. Како су нам обећали колеге из Мреже, биће урађен план активности (краткорочни и дугорочни) и кренуће се са решавањем изнетих проблема. Што се тиче кадрова, сагласност Мреже није и неће бити спорна, али ће се обратити надлежној функцији у циљу ефикасности по овом питању.
Покушаћемо и са изменом Правилника о заштитној опреми како би мајстори имали право да сваке године добију радна одела, јер је садашње решење лоше по запослене.
Задовољни смо састанком, а очекујемо наставак и решавање проблема у Радној једници.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

_______________________

11. децембар 2018.

ОЧЕКУЈЕМО ИСПЛАТУ ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ

Поштоване колеге,

У вези са актуелним дешавањима у Предузећу око исплате зараде из добити за 2017. годину, обавештавамо вас о следећем:

Синдикат ПТТ Србије је једини Синдикат који активно преговара са надлежнима око исплате зараде из добити. До сада нисмо чули ни један став, ни један аргумент, да запослени не треба да добију свој део. Наш једини циљ је да радницима Поште на рачуне буду уплаћена средства од зарађене добити и докле год постоји могућност да се то догоди, ми нећемо учинити ништа да угрозимо исплату, јер на то немамо право.
На жалост, по ко зна који пут се понавља ситуација да смо у неизвесности и да чекамо до задњег момента да добијемо оно што сматрамо да нам припада. Такође сматрамо да је такав однос (само према Пошти) неправедан, неоправдан и неодржив. Против тога се боримо сваке године и до сада смо успевали да се изборимо и да 15 година за редом учествујемо у расподели добити.
И ове године је ситација иста, али је још увек изгледно да ће до исплате доћи.
Пратимо дешавања на дневном нивоу, из сата у сат и активно учествујемо у њима.
Органи Синдиката су у сталном заседању и у зависности од развоја догађаја, биће донете одлуке које су искључиво у интересу запослених.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

Захтев упућен премијерки РС >>

_______________________

30. новембар 2018.

ДОНЕТА ПОЛОВИЧНА ОДЛУКА

Завршена је седница Надзорног одбора Предузећа. Донета је одлука да се добит расподели у сразмери 50% оснивачу (држави) а 50% добити је остало у Пошти као нераспоређена добит. У наредних десет дана Влада Републике Србије треба да донесе одлуку о намени тих средстава. Јасно смо ставили до знања да очекујемо да се тај део добити подели запосленима и верујемо да ће Влада Републике Србије имати разумевања и схватити озбиљност стања у Пошти.

_______________________

24. новембар 2018.

Решавање технолошких проблема

У Функцији поштанске мреже је 23.11.2018. године одржан састанак представника Синдиката ПТТ Србије: в.д. председника Дарка Радовановића, потпредседника Славка Топалова и чланова Комисије за технологију Синдиката ПТТ Србије, са директором Функције поштанске мреже Срђаном Јовановићем и његовим најближим сарадницима.
Тема састанка била су питања:

 • Нова статистика;
 • Коришћење мопеда и скутера Daytona;
 • Примена апликације Поштар мап путем службених мобилних телефона.

Значајно време састанка посвећено је новој Статистици, конкретно резултатима до којих се дошло у тестирању саме апликације, које је управо у току.
Од стране Функције поштанске мреже указано је да се у децембру све поште уводе у тестирање апликације Статистика 1 и да се приводи крају израда новог Правилника о статистици и нормама. Те да ће до почетка примене нове апликације, 01.01.2019. године, бити обухваћене све технолошке фазе осим Транспорта. Досадашњи резултати нове апликације Статистике помно се прате и упоређују са старом. Уочени недостаци у ходу се отклањају.
Представници Синдиката ПТТ Србије, још једном су указали на важност ове материје јер резултати нове статистике могу да произведу доношење пословних одлука од којих ће зависити даља судбина како запослених тако и саме Поште. Зато је потребно посветити пуну пажњу сваком процесу и свакој услузи, свакој норми, посебно. Уколико је потребно, извршити нова мерења одређених норми, тј. да свака норма може бити предмет провере у сваком тренутку овог динамичког процеса. У том правцу од стране чланова Комисије за технологију Синдиката ПТТ Србије исказане су резерве у погледу појединих норми, као на пример норми који се тичу скупне доставе, тј. доставе у урбаним срединама (у зградама преко 4 стана). Било је ту такође и других запажања и предлога која су се тицала других услуга и процеса.
По питању коришћење мопеда и скутера Daytona, Синдикат је затражио хитно решење за њихову повећану потрошњу горива. Наиме, од стране самих њихових корисника, наших колега поштара, указано је да ново набаљени мотори имају већу потрошњу него раније коришћени модели мопеда, те да лимити на картицама за гориво не одговарју новонасталим потребама. Од стране Функције поштанске мреже добијен је одговор да се ради на анализи те нове потрошње и да врло брзо треба доћи до прoмена лимита.
Од стране чланова Комисије за технологију Синдиката покренуто је питање примене апликације Поштар мап путем службених мобилних телефона, тј. за шта се користе резултати наведене апликације? Од стране представника Функције поштанске мреже више пута је поновњено да се резултати наведене апликације користе само као контролни механизам у самој достави и контроли спољне доставе. Синдикат је са своје стране изнео став да се не може дозволити да се подаци из поменуте апликације користе као параметри за организацију и дефинисање рејона, јер је уочено много одступања и грешака у раду апликације и самих телефона.
Технолошки проиблеми су за нас веома битни јер значајно утичу на рад и услове рада запослених које заступамо. Зато ћемо наставити да будемо активни и да указујемо на све проблеме који су везани за технолошке процесе. Сматрамо да су чланови наше Комисије довољно стручни да могу да предложе и решења за одређене проблеме, а све у циљу њиховог решавања у интересу запослених.

_________________________

23. новембар 2018.

Очекујемо одлуку о исплати зараде из добити

Данас је одржан састанак ужег руководства Синдиката ПТТ Србије са в.д. директора Предузећа, госпођом Миром Петровић. Разматране су многе теме, али се ипак највише говорило о исплати зараде из добити коју запослени у Пошти са правом очекују. Пренели смо та очекивања директорки и наишли на разумевање, тако да верујемо да ће се предлог одлуке о исплати наћи на дневном реду Надзорног одбора Поште на седници која треба да буде одржана у току следеће недеље. Све наше активности усмерене су у том циљу јер смо свесни колико то значи запосленима, а сматрамо да не постоји ни један разлог да радници Поште не добију свој део зарађене добити. Након тога, када бар за кратко попунимо рупе у кућним буџетима, кренућемо са решавањем и осталих проблема и наставити са реорганизацијом нашег Синдиката.
На састанку је констатовано да су ниске зараде наш највећи проблем који прети да угрози функционисање самог система и договорено је заједничко деловање на побољшању материјалног положаја запсолени, што је у интересу свих нас.
Након седнице Надзорног одбора Предузећа пренећемо вам све информације у најкраћем року. До тада пратите дешавања и информације које пласирамо путем наших канала информисања, јер ми објављујемо само проверене и праве вести.

 

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

_________________________

09. новембар 2018.

Влада одлучила: Веће плате и у јавним предузећима

Већ смо најавили да активно учествујемо са министром финансија, преко наше централе, у разговорима о најављеном враћању зарада ( у два наврата на претходни ниво), као и повећању зарада у 2019. години. Влада Републике Србије је данас одлучила да се у јавним предузећима од следеће године повећају зараде за пет одсто. Ми знамо да се не ради о повећању већ о ''смањењу умањења'', али је битно да се коначно, после четири године, нешто ипак дешава. Наставићемо са започетим активностима и верујемо да ће у следећој години доћи до значајнијег повећања зарада и поправљања материјалног положаја запослених.
Настављамо и активности око исплате зараде из добити и очекујемо разумевање за стање у Пошти и позитиван исход најкасније до краја овог месеца.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

_________________________

05. новембар 2018.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

У Тополи је одржана Скупштина Синдиката ПТТ Србије на којој је Дарко Радовановић из синдикалне организације ''Београдски Венац'' изабран за в.д. председника нашег Синдиката. Дарко ће ту дужност обављати до завршетка изборног процеса који ће бити спроведен у току следеће године. Нови први човек је обећао да ће сву своју енергију уложити у враћање јединства и значаја наше организације како би могли да се носимо са свакодневним изазовима. Он је такође обећао да ће се потрудити да обиђе све делове нашег система и да ће разговарати са сваким нашим чланом.
Скупштина је великом већином гласова подржала започете реформе и промене у раду, а приоритет у наредном периоду ће бити побољшање материјалног положаја запослених и активно учешће у најављеним процесима реформи. На седници је усвојен и Статут Синдиката ПТТ Србије, а основне промене су увођење јасне линије одговорности за рад и могућност стварања тима који ће нас водити у наредном периоду.

 

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

_________________________

31. октобар 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

После дужег времена и застоја у комуникацији са врхом Предузећа, представник нашег Синдиката је присуствовао седници Надзорног одбора Поште. Главне теме су биле пословање нашег Предузећа, најављене системске промене, материјални положај запослених и незаобилазна тема око исплате зараде из добити. Управо то питање је изазавало највеће интересовање и број учесника у расправи. Генерални став је да добит треба да буде подељена запосленима и договорене су конкретне активности како би до исплате дошло у законском року. Наш Синдикат ово питање сматра приоритетним те смо иницирали контакте на свим нивоима и ван Поште, а све наше активности ће у наредном периоду бити усмерене у циљу реализације исплате нашег дела добити. Активно учествујемо са министром финансија преко наше централе у разговорима о најављеном враћању зарада ( у два наврата на претходни ниво), као и повећању зарада у 2019. години. Верујемо да ће ови разговори довести до помака и поправљања материјалног положаја запослених у следећој години.
Синдикат ПТТ Србије је наставио са праксом обилазака радних јединица и разговора са чланством. Последња седница Извршног одбора је одржана у Сремској Митровици. Од наших активиста смо сазнали за проблеме са којим се сусрећу, а они су имали прилику да чују актуелне информације о стању у Предузећу и Синдикату, као и планове за период пред нама. Много тога зависи и од исхода наше Скупштине која се одржава крајем ове недеље. Ту би требало да се потврди реформски курс и да се настави са променама у начину рада и размишљања у нашој организацији. Циљ је да створимо ефикасну организацију по мери чланства која ће бити у стању да се носи са изазовима који су пред нама, а они нису били никад озбиљнији.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

_________________________

16. октобар 2018.

У складу са новом политиком Синдиката

Извршни одбор је свој рад изместио из седишта Синдиката тако да се седнице сада одржавају ''на терену''. До сада смо обишли синдикалне организације Београд Венац и Одржавање. То је била прилика да из прве руке чујемо све проблеме и да се активно укључимо у њихово решавање. Враћање поверења није могуће без директног контакта са чланством, тако да ће се започета пракса наставити. На седници Извршног одбора разматран је и проблем финансирања рада Синдиката ПТТ Србије. На основу закључка да је неопходно смањити трошкове, донете су одлуке о смањењу свих расхода који су везани за рад Извршног одбора. Одлуке су у складу са новом политиком Синдиката и имају за циљ стабилизацију финансирања програма рада. Одлуке су привременог карактера, важиће до усвајања наовог финансијског плана пословања од стране Главног одбора и ступају на снагу одмах.

_________________________

12. октобар 2018.

Захтеви за оживљавање социјалног дијалога

Обратили смо се премијерки Ани Брнабић са захтевом да оживимо социјални дијалог који је започео крајем 2017. године. Циљ је да побољшамо лош материјални положај запослених и укажемо на пад реалних зарада.  
Наше зараде почев од 2012. године, пале су испод републичког просека и нема никакве логике да запослени у Предузећу које послује позитивно, имају зараде нешто веће од 35.000,00 динара у просеку (поштоноше и шалтерски радници), њих око 10.000.
Обавестили смо премијерку да је због кадровских промена измењен тим за преговоре нашег Синдиката, али су остале исте теме:
- исплата зараде из добити за 2017. годину и
- враћање умањених зарада на ниво из 2014. године.
Очекујемо наставак разговора и са ресорним министром Расимом Љајићем коме смо такође упутили захтев за разговор у циљу изналажења начина да се побољша социјално-економски положај радника Поште и реше проблеми који нас муче.

Допис Ани Брнабић >>

Допис Расиму Љајићу >>

_________________________

10. октобар 2018.

Покрећемо иницијативу

Обзиром да Пошту и запослене константно и са намером заобилазе у враћању зараде и отетог нам новца још од давне 2014. године обавештавамо Вас да смо формирали иницијативни одбор за спровођење поступка народне иницијативе за измену Закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава. Такође ће бити формирани и пододбори на нивоу целе Србије тако да ће се потписи запослених и грађана  прикупљати на 35 локација широм Србије. У наредном периоду бићете обавештавани о детаљима ове иницијативе којој ће наш Синдикат дати пуну подршку.

Иницијативни одбор >>

_________________________

09.октобар 2018.

ОБНОВЉЕН  ДИЈАЛОГ

После вишемесечног застоја, јуче је обновљен социјални дијалог у нашем Предузећу и обављен је разговор између директорке Поште г-ђе Мире Петровић и потпредседника Синдиката ПТТ Србије Славка Топалова. Дотакнуте су многе теме које тренутно побуђују највеће интересовање запослених. То су свакако питање зараде из добити, зараде у контексту боравка делегације МФФ-а у Србији, функционисање и положај  Поште, нових послова. Значајне су и теме недостатак запослених у појединим технолошким процесима, статус запослених ангажованих по уговорима и ПП пословима.
Истакнут је проблем застоја у комуникацији, пословодство-Синдикат ПТТ Србије и начини за његово превазилажење, споразум о несметаном функционисању синдиката и опште узевши боље информисање.
Очекујемо интензивније разговоре са пословодством о свим темама које смо поменули, а које су у интересу запослених, као и конкретније кораке ка неопходним реформама, а такав реформски правац смо прихватили и ми у нашем Синдикату.

_________________________

24. септембар 2018.

ОДРЖАНА ВАНРЕДНА СКУПШТИНА СИНДИКАТА

На ванредној седници Скупштине Синдиката ПТТ Србије која је одржана 21.09.2018. године у Београду, донета је одлука о смени досадашњег председника Александра Павловића. До редовне Скупштине која је планирана већ за прву недељу новембра, Синдикат ће водити потпредседник. Тада ће се, по одлуци чланова Скупштине, спровести избор за вршиоца дужности председника који ће ту функцију обављати до окончања редовних избора.
Скупштина је донела одлуку и да се на седници у новембру расправља и изјасни о предлогу текста новог Статута којим би се учврстио процес реформи у самој организацији. Јавна расправа траје до 19 октобра, до када се очекују предлози, примедбе и сугестије на понуђени текст.
Сва ова дешавања су у склопу неопходних промена које се спроводе како би се прилагодили новим околностима у којима делујемо и како би били спремни и способни да се боримо са свим изазовима који нас очекују у наредном периоду.

Саопштење за штампање >>

_________________________

27. август 2018.

ОДГОВОР УСТАВНОГ СУДА

Прослеђујемо вам одговоре који смо добили од Уставног суда Републике Србије у вези са Иницијативом КСС за оцену уставности Закона о умањењу нето прихода лица у јавном сектору и Закона о привременом уређивању основица за Обрачун плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава, поднетом после доношења закона 2013. и 2014. године.
На жалост одговор је стигао у време кад је један закон већ престао да важи а други је пред истеком. Но то нас неће обесхрабрити да се боримо за укидање овог и свих наредних неправедних и ненародних закона

Одлука Уставног суда >>

Решење Уставног суда >>

_________________________

15. август 2018.

СА СЕДНИЦЕ ИЗВРШНОГ ОДБОРА

У циљу решавања актуелних проблема и враћања социјалног дијалога у нормалне токове, послали смо захтев челним људима Предузећа за хитан састанак. Забринути смо за стање у Пошти, хоћемо да будемо информисани о пословању и дешавањима, али и да укажемо на кршење Колективног уговора. Посебно нас брину најаве оснивача и промене које се планирају, а о чему не знамо ништа. Сматрамо да је дијалог и активно учешће представника запослених у свему што се дешава у овом тренутку неопходно.

Захтев >>

_________________________

07. август 2018.

NO PASARAN!!!

Protest u SpcuУ Шапцу је данас испред зграде главне Поште одржан величанствен скуп подршке Сањи Дашић, нашој колегиници и председници Синдикалне организације ''Шабац'' коју безобзирни представници пословодства кажњавају само због тога што је написала истину и оно што сви ми знамо и мислимо. Кажњавају је зато што се усудила да ради свој посао, да буде поштен синдикалац који се не плаши да укаже на неправилности у раду, на злоупотребе, непотизам и селективну примену закона у нашем Предузећу. Али пре свега намера тих ''колега'', који на жалост управљају овом фирмом, је да ућуткају Сању и све нас. Она треба да буде пример шта ће се десити када се неко усуди да говори истину, да каже да је краљ го. Данашњи скуп је показао да нису у томе успели – насупрот, дали су нам свима додатну снагу да се боримо против неправде.
Ударили су на Сању уместо на Синдикат и администратора сајта зато што су мислили да ће им то најлакше проћи. Како су се само преварили. Ударили су на најбољу међу нама. Ударили су на особу које је за кратко време колико се бави синдикалним радом придобила велике симпатије, поштовање и безерзервну подршку. И управо је то суштина данашњег окупљања, да покажемо Сањи да ћемо увек и до краја бити уз њу и да ћемо ову битку водити до краја заједно.
У Сањино име и у име Синдиката ПТТ Србије велика захвалност свима који су данас дошли да подрже нашу колегиницу и да заједно започенмо борбу за слободу мишљења, за слободу говора...., за слободу.

____________________

31. јул 2018.

ИЗВЕШТАЈ СА СЕДНИЦЕ ИЗВРШНОГ ОДБОРА

Данас је одржана седница Извршног одбора и усвојен је предлог да се одмах покрене иницијатива и правна процедура за исплату зараде из добити. Добит је остварена, постоје правне претпоставке и нема разлога да запослени не добију оно што су зарадили, поготово имајући у виду колике су основне зараде у нашем Предузећу.
Одлучено је и да се рад Синдиката учини што је могуће више јавним, те је донета је одлука да се од сада записници Извршног одбора (након усвајања) објављују на сајту, на страници Извршног одбора, потписани и у ПДФ формату.
Једна од тема су били и мопеди. Експлоатација мопеда и бицикала је тема којој се враћамо с времена на време, последњих неколико година. Наиме, добро замишљен модел коришћења мопеда и бицикала, у старту је претрпео нежељене измене од стране других дирекција, што је био разлог за сумњу у успешну реализацију новог модела.
Главне примедбе на садржај уговора су се тицале тога, да се мора дати сагласност корисника у случају коришћења другог запосленог, затим да се возило мора, а не може пренети у власништво запосленог (корисника), недоумица је било и око корисног века трајања возила. Поред ових субјективних, озбиљан проблем је и чињеница да нема квалитетних мопеда на тржишту (производња Томоса), Закон о јавним набавкама који квалитет ставља у други план.
Најновија дешавања (Одлука мај 2018.) предвиђа да се корисник обавезује да додељени мопед настави да користи за службене потребе до добијања другог мопеда, а најдуже две године од дана закључења Уговора о преносу власништва. Информисани смо, да се следеће 2019. године, планира набавка око 700 мопеда грчког произвођача, уколико се добро покажу у пробној експлоатацији.
Овакав начин спровођења досадашњег модела се прилично компликује, изазива недоумицу како ће се даље поступати са мопедима и бициклима. Наш утисак је, да се продужава век експлоатације и да се од садашњег модела одустаје. Став Синдиката је да се чланству предоче праве чињенице и понуди свака врста помоћи око неиспуњавања уговорених обавеза, тако и са одредбама  Закона о раду и Закона о безбедности и здравља на раду.
Све чешће нам се чланови обраћају због проблема који су последица апликације ''Postar map''. Извршни одбор ће наложити правнику да за следећу седницу ИО припреми детаљну анализу могућности да оспоримо утицај апликације за праћење поштара на услове рада и права запослених.
Донета је одлука да се испитају могућности да се Колективни уговор примењује само на чланове синдиката потписника. Разлог за овакву иницијативу је чињеница да је све мање запослених синдикално организовано и да су они врло критички настројени према раду синдиката. То нам намеће дилему имамо ли право да преговарамо у име свих запослених и да ли је коректно наметати Колективни уговор свима, а да иза себе немамо њихову подршку. Након прибављања правног мишљења биће предузети следећи кораци.

Захтеви за исплату добити >>

_________________________

31. јул 2018.

ТРАЖИМО ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР ЗБОГ КРШЕЊА ЗАКОНА О РАДУ И КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА

Извршни одбор Синдиката ПТТ Србије је на данашњој седници донео одлуку да се обрати Инспекцији рада и Поверенику за заштиту информација због чињенице да је нашој колегиници Сањи Дашић уручено упозорење пред отказ уговора о раду, а због синдикалног деловања. Синдикат ПТТ Србије свом својом снагом и свим ресурсима стоји иза Сање која може да рачуна на све видове заштите и подршке. Већ сутра ће Инспекторату за рад бити упућен захтев за покретање поступка инспекцијског надзора над ЈП ''Пошта Србије'', РРЈ ''Ужице, Шабац, Ваљево'' због кршења Закона о раду и Колективног уговора. Поверенику за заштиту информација ће бити послато писмо у коме ћемо га упознати са последицама његовог обраћања Предузећу. У склопу активности које се предузимају поводом овог случаја, у уторак, 07 августа у Шапцу, испред седишта РЈ, ће бити одржан скуп подршке Сањи Дашић. Циљ нам је да, пре свега, покажемо солидарност са нашом колегиницом, да јој покажемо да у овој борби није сама, да покажемо да смо спремни да се боримо за њу, али и за синдикална права која су нам оспорерна. Скуп ће почети у 15 часова и сви су добродошли

Обраћање Поверенику >>

_________________________

30. јул 2018.

Напад на Сању је напад на Синдикат и слободу мишљења

И поред чињењнице да смо и усменим и писаним путем упозорили директора РРЈ ''Ужице, Шабац, Ваљево'' да би доношењем упозорења дошло до кршења Закона о раду, Колективног уговора и гушења синдикалних права и слобода, он је дана 19.07.2018. године потписао упозорење председнику Синдикалне организације Шабац Сањи Дашић и тиме прекршио члан 188. став 1. Закона о раду. Такође, издавањем упозорења прекршен је  члан 136. ст. 1. и ст. 2. Колективног уговора за ЈП „Пошта Србије“, Београд („Сл.гласник РС“ бр. 9/18).
Посебно истичемо чињеницу да је директору РРЈ ''Ужице, Шабац, Ваљево'' од стране Функције управљања кадровима дописом бр: 2018-118085/6  од 11.07.2018. године било наложено да ''без одлагања покрене поступак утврђивања одговорности против запослене Сање Дашић'', а да је директор РРЈ без покретања икаквог поступка и утврђивања евентуалне одговорности, издао упозорење, што нам јасно говори да се ради о нападу на Синдикат ПТТ Србије, на синдикалне слободе и на право на мишљење, размишљање и став.
Овакав поступак, без преседана, најоштрије осуђујемо и против оваквог понашања дела пословодства борићемо се свим средствима. За Сању Дашић, за право на мишљење, за слободу синдикалног рада и изражавања мишљења, за право да укажемо на неправилности и пропусте у раду борићемо се до краја.
О свему што је учињено, а што се до сада никада није десило у нашем Предузећу, обавестићемо све запослене, све синдикате, медије и међународна удружења за заштиту права која покушавају да нам ускрате.
Пре свега тога обратићемо се свим инстанцама у Републици Србији, Инспекцији рада и судовима, како би одбранили Сању и синдикалну идеју и право на синдикални рад у нашем Предузећу и инсистираћемо да се сви они који су се дрзнули да крше законе и гуше основне слободе, буду адекватно кажњени.

Поштоване колеге из пословодства, прешли сте границу преко које ми нећемо прећи, нити ћемо вам дозволити да наше Предузеће и запослене вратите у давно заборављена времена диктатуре, страха и једноумља.

_________________________

03. јул 2018.

Финале Правилника и апликације о статистици и нормама

Вишегодишњи напори око доношења новог Правилника (важећи је из 2006. године) који су интензивирани 2015 године, сва је прилика да ће бити приведени крају. Најављено је да од 01.01.2019. године важе нова решења из те области која ће бити покривена новом апликацијом. Материја је комплексна, па је и информатичко решење врло сложено, али ипак решиво.
Наш Синдикат је више заинтересован за саму суштину Правилника. Свесни смо чињенице да не постоји идеално решење? али такође и тога да завршетак овог посла има немерљив значај за доношење исправних пословних одлука од којих зависи даља судбина Поште.
У свим овим активностима Синдикат је врло активан још од 2012 године и континуирано истиче важност ове материје. Анализирамо већ дуго одредбе новог Правилника и иситичемо недостатке. Настављамо то да пратимо са жељом да нови документ покаже да ли је свака норма, како по структури и фазама у сваком процесу рада, добила адекватну вредност. Последице лоше урађеног Правилника могу да буду погубне за запослене, као и за саму Пошту.
Овом приликом позивамо наше активисте да узму активно учешће у тестирању апликације усвојим радним јединицама, што је и договорено са носиоцима овог посла. Допринос синдикалних представника мора бити значајан, као и приком мерења норми на терену 2015 и 2016 године.

______________________

21. јун 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

У Београду је одржана седница Главног одбора Синдиката ПТТ Србије где је главна тема био извештај о спроведеним штрајкачким активностима. На основу чињенице да Штрајк није наишао на одговарајући одзив запослених и да је нарушено поверење у Синдикат и синдикалну идеју, донета је одлука да се штрајкачке активности обуставе и да се у Синдикату ПТТ Србије покрену реформе које ће бити завршене ванредном Скупштином и изборима. У међувремену садашње руководство Синдиката ће обићи све синдикалне организације и обавити разговоре са чланством и утицати да се на изборима за синдикално вођство појаве неки нови, млађи људи. Такође, вратићемо се решавању свакодневних проблема на које нам се указује, а који су били стављени по страни због Штрајка. Циљ нам је да сачувамо синдиклану сцену у нашем Предузећу, да вратимо поверење чланства и обновимо преко потребно јединство и солидарност. Све што се дешавало у претходном периоду указује да су промене неминовне и да то од нас чланство очекује. Од чланства се очекује да у свим процесима који следе буду активни, да схвате да су они синдикат и да апатија и апстиненција не иду у прилог решавања нагомиланих проблема. Једино тако можемо напред.

Саопштење за штампање >>

________________________

12. јун 2018.

О ДАЉЕМ ДЕЛОВАЊУ ЋЕ СЕ ИЗЈАСНИТИ ГЛАВНИ ОДБОР

На данашњој седници Штрајкачког одбора нашег Синдиката оцењено је да позив на штрајк није наишао на одговарајући одзив запослених и донет је закључак да је потребно сазивање седнице Главног одбора који ће се изјаснити о даљим корацима. Након тога, на седници Заједничког штрајкачког одбора, колеге из Самосталног синдикат поштанских радника су нас обавестили да су незадовољни досадашњим учинком ЗШО и да нису више за заједничко деловање.

_______________________

08. јун 2018.

ОБАВЕШТЕЊЕ БР. 6 У ВЕЗИ СПРОВЕДЕНИХ ШТРАЈКАЧКИХ АКТИВНОСТИ, ЗА ПЕТАК 08.06.2018. ГОД.

Обавештавамо вас да су настављене штрајкачке активности у Крушевцу, Новом Саду, Ваљеву, Суботици, Крагујевцу, Краљеву и Кикинди.
Такође Вас обавештавамо да је у четвртак 07.06.2018. године у складу са минимумом процеса рада, велики број поштоноша ступио у штрајк на подручју  Земуна, Крушевца и Краљева. Следећи дан, за штрајк поштоноша у складу са Законом и минимумом процеса рада је уторак 12.06.2018. године.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

У току штрајка земунских поштоноша, са терена је стигао велики број притужби да су руководиоци из РЈ Земун вршили правно насиље над штрајкачима служећи се притисцима, претњама и другим недозвољеним радњама, што представља озбиљан прекршај за који Закон о штрајку предвиђа санкције. Уколико у Вашој РЈ/РРЈ/ПЈ има напред наведених случајева, молимо Вас, да нас хитно обавестите, како би ангажовали адвокатску канцеларију.

ШТАБ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ И СПРОВОЂЕЊЕ ШТРАЈКА

Обавештење за штампање >>

________________________

07. јун 2018.

ОБАВЕШТЕЊЕ БР. 5 У ВЕЗИ СПРОВЕДЕНИХ ШТРАЈКАЧКИХ АКТИВНОСТИ, ЗА СРЕДУ И ЧЕТВРТАК 06.06. И 07.06.2018. ГОД.

Обавештавамо вас да су у штрајкачким активностима следеће организационе целине: Крагујевац, Крушевац, Нови Сад, Ваљево, Суботица,  Пошта Нови Бечеј 23272 (пошта у седишту Општине), Српска Црња (Општинска пошта).
Са подручја РРЈ Ужице Пошта 31000 Ужице 1, 31107 Ужице 7, 31250 Бајина Башта, 31260 Косјерић, РЈ Зрењанин, као и РЈ Шабац су престали са штрајкачким активностима, до даљњег.
Са подручја Сремске Митровице у штрајкачке активности укључила се Пошта Шид 22240, Пошта I реда у седишту Општине.
Од јутрос 07.06.18.године пошти 37000 Крушевац која штрајкује од 31.05.18.године(сви шалтери и достава) придружиле су се градске поште:37102 Крушевац 2   и    37105 Крушевац 5. У достави 37000 Крушевац јутрос није изашло 10 достављача. Пошта 37000 ради скраћено са корисницима од 10-17 часова јер су се сви радници солидарно сагласили да штрајкују.
Кикинда 07.06.2018. године, у штрајку је Пошта I реда 23300 Кикинда (минимум процеса рада) радно време од 10:00-17:00 часова.
Такође у штрајкачке активности су се укључили поштански центар 36200 Краљево, Пошта ван реда 36101 Краљево 1 (шалтерска служба) и комплетна краљевачка достава.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

У РЈ Земун велики бр. поштоноша јутрос је ступио у штрајк. Према незваничним информацијама око 50 поштоноша није изашло на своје реоне (подручје Земуна и Новог Београда).

ШТАБ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ И СПРОВОЂЕЊЕ ШТРАЈКА

Обавештење за штампање >>

________________________

06. јун 2018.

ОБАВЕШТЕЊЕ БР. 4 У ВЕЗИ СПРОВЕДЕНИХ ШТРАЈКАЧКИХ АКТИВНОСТИ, ЗА УТОРАК 05.06.2018. ГОД.

Обавештавамо вас да су у штрајкачким активностима следеће организационе целине: Зрењанин, Крагујевац, Крушевац, Нови Сад, Ваљево, Шабац, Суботица,  Пошта Нови Бечеј 23272 (пошта у седишту Општине), Српска Црња (Општинска пошта) Пошта 23108 Зрењанин и 15103 Шабац, са подручја РРЈ Ужице Пошта 31000 Ужице 1, 31107 Ужице 7, 31250 Бајина Башта, 31260 Косјерић.

 У Подручној јединици Кикинда, штрајку се придружило 9 пошта: 
- пошта 23300 Кикинда,
- пошта 23301 Кикинда,
- пошта 23311 Наково,
- пошта 23312 Банатско Велико Село,
- пошта 23313 Нови Козарци,
- пошта 23314 Руско Село,
- пошта 23316 Башаид,
- пошта 23332 Банатско Аранђелово и
- пошта 23334 Српски Крстур.

Са подручја Сремске Митровице у штрајкачке активности укључила се Пошта Шид 22240, Пошта I реда у седишту Општине.

ШТАБ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ И СПРОВОЂЕЊЕ ШТРАЈКА

Обавештење за штампање >>

________________________

05. јун 2018.

ОБАВЕШТЕЊЕ БР. 3 У ВЕЗИ СПРОВЕДЕНИХ ШТРАЈКАЧКИХ АКТИВНОСТИ, ЗА ПОНЕДЕЉАК 04.06.2018. ГОД.

          Обавештавамо вас да су поред Зрењанина, Крагујевца, Крушевца, Новог Сада, Ваљева, Шапца, Суботице и Пошта Нови Бечеј 23272 (пошта у седишту Општине), Српска Црња (Општинска пошта) Пошта 23108 Зрењанин и 15103 Шабац. У штрајк ступилe и следеће организационе целине:

У Подручној јединици Кикинда штајку организованом од стране Синдиката ПТТ Србије придружило се 13 радника (7 управника и 6 поштара):

- 23301 Кикинда – управник,
- 23311 Наково – управник;
- 23312 Банатско Велико Село – управник и поштар,
- 23313 Нови Козарци – управник и поштар,
- 23314 Руско Село – управник и два поштара,
- 23315 Банатска Топола – управник,
- 23316 Башаид – управник и два поштара.

Регионална Радна јединица Ужице штрајкују следеће Поште:

 1. 31000 Ужице 1,
 2. 31107 Ужице 7,
 3. 31250 Бајина Башта,
 4. 31260 Косјерић.

Важно обавештење

          Из више синдикалних организација стиже информација да директори врше застрашивање са радним налозима.
Обавештавамо вас да у допису ЈП „Пошта Србије“ број 2014-136678/42, од 17.05.2018. године, који је упућен свим РЈ/РРЈ/ПЈ, јасно пише да се писани радни налог може издати само у случају испуњења минимума процеса рада, при чему руководилац организационе целине сарађује са представником Синдикалне организације која је организатор штрајка. У случају да нисте консултовани о издавању писаног радног налога, исте копирати и доставити централи Синдиката ПТТ Србије ради правне заштите.

ШТАБ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ И СПРОВОЂЕЊЕ ШТРАЈКА

Обавештење за штампање >>

________________________

05. јун 2018.

Обавештење број 2 у вези спроведених штрајкачких активности

Обавештавамо вас да су поред Зрењанина, Крагујевца, Крушевца, Новог Сада, Ваљева, Шапца, Јагодине, Суботице и следеће организационе целине ступиле у штрајкачке активности:

 • Нови Бечеј 23272 (пошта у седишту Општине)
 • Српска Црња (Општинска пошта)
 • Пошта 23108 Зрењанин и
 • Пошта 15103 Шабац

Важно обавештење

Из више синдикалних организација стиже информација да директори врше застрашивање са радним налозима.
Обавештавамо вас да у допису ЈП „Пошта Србије“ број 2014-136678/42, од 17.05.2018. године, који је упућен свим РЈ/РРЈ/ПЈ, јасно пише да се писани радни налог може издати само у случају испуњења минимума процеса рада, при чему руководилац организационе целине сарађује са представником Синдикалне организације која је организатор штрајка. У случају да нисте консултовани о издавању писаног радног налога, исте копирати и доставити централи Синдиката ПТТ Србије ради правне заштите.

Обавештење за штампање >>

ШТАБ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ И СПРОВОЂЕЊЕ ШТРАЈКА

______________________

01. јун 2018.

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СПРОВЕДЕНИХ ШТРАЈКАЧКИХ АКТИВНОСТИ      

Обавештавамо Вас, да су штрајкачке активности ступиле следеће СО и то:

 1. Зрењанин (штрајкују поштари од 25, 19 реона, шалтери 21101 Зрењанин по минимуму процеса рада пошта од 10-17 чаосва). Такође штрајкује ПЦ 23200 у обе смене са ? запослених
 2. Крагујевац (штрајкује ПЦ 34200 са ? запослених)
 3. Крушевац (Пошта ван реда 37101 штрајкују шалтери и достава од 27, 20 реона
 4. Нови Сад (Пошта ван реда 21102)
 5. Ваљево (ПЦ 14200 са ? запослених)
 6. Шабац (Пошта ван реда 15101 шалтери и достава штрајкују)
 7. Јагодина (штрајкује достава од 17, 14 реона)
 8. Суботица (штрајкују, али нема повратне информације)

Напомињемо да у великом броју наших пошта и прерадних центара није могуће организовати Штрајк у законским оквирима јер они већ раде са минимумом процеса рада због погрешне кадровске политике која се већ дуго врмена води у Предузећу 

ШТАБ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ И СПРОВОЂЕЊЕ ШТРАЈКА

______________________

01. јун 2018.

ИНИЦИЈАТИВА У ИМЕ ЗАПОСЛЕНИХ

На захтев и у име више од 100 запослених, поднели смо Иницијативу у вези доношења одговарајућих подзаконских аката на Закон о становању, а која се односе на откуп станова за раднике у јавним предузећима

Иницијатива >>

______________________

 

30. мај 2018.

УПУТСТВО ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ШТРAЈКА

НА ОСНОВУ ОДЛУКЕ ГЛАВНОГ ОДБОРА СИНДИКАТА ПТТ СРБИЈЕ БРОЈ 98 ОД 10.05.2018. ГОДИНЕ И ОДЛУКЕ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА ОД 28.05.2018. ГОДИНЕ, У ВЕЗИ НАСТАВКА И ОРГАНИЗАЦИЈЕ ШТРАЈКА У СВИМ РЈ ПРЕДУЗЕЋА.

 • СВИ УЧЕСНИЦИ У ШТРАЈКУ, МОРАЈУ ПОШТОВАТИ ЗАКОН О ШТРАЈКУ И МИНИМУМ ПРОЦЕСА РАДА.
 • ПОСЛОДАВАЦ НЕ СМЕ ДА СПРЕЧИ ЗАПОСЛЕНОГ ДА УЧЕСТВУЈЕ У ЗАКОНИТОМ ШТРАЈКУ И НЕМА ПРАВО ДА РАДНИКА ПОЗИВА НА ОДГОВОРНОСТ. УМАЊЕЊА ЗАРАДА ЗА САТЕ ПРОВЕДЕНЕ У ШТРАЈКУ БИЋЕ РЕФУНДИРАНА ОД СТРАНЕ СИНДИКАТА.
 • ФОРМИРАНИ ШТРАЈКАЧКИ ОДБОРИ ПРОСЛЕЂУЈУ ОБАВЕШТЕЊА, ДАЈУ ЗВАНИЧНА САОПШТЕЊА ЗА МЕДИЈЕ И ПРАТЕ СПРОВОЂЕЊЕ МИНИМУМА ПРОЦЕСА РАДА ЗАЈЕДНО СА ПОСЛОДАВЦЕМ.
 • ШТРАЈК У ДОСТАВИ СЕ СПРОВОДИ НА НАЧИН ДА ПОШТОНОШЕ НЕ РАДЕ УТОРКОМ И ЧЕТВРТКОМ, ОСТАЛИМ ДАНИМА РАДЕ 8 ЧАСОВА, ТАКО ДА КОЛИЧИНА КЊИЖЕНИХ И ОСТАЛИХ ПОШИЉАКА БУДЕ У СКЛАДУ СА ПРОПИСИМА ЗА ВРШЕЊЕ ДОСТАВЕ.
 • ВЕЛИКЕ ПОШТЕ (ДО IV РЕДА) СА КОРИСНИЦИМА РАДЕ ОД 10-17 ЧАСОВА У СКЛАДУ СА МИНИМУМОМ ПРОЦЕСА РАДА. РАДНО ВРЕМЕ СА КОРИСНИЦИМА НА ВРАТИМА ПОШТЕ ИСТИЧЕ НАДЛЕЖНА СЛУЖБА РЈ. 
 • У РПЛЦ И ПОШТАНСКИМ ЦЕНТРИМА ПОСЛОВИ СЕ ОБАВЉАЈУ СА ? ЗАПОСЛЕНИХ У СКЛАДУ СА МИНИМУМОМ ПРОЦЕСА РАДА.
 • ТРАНСПОРТНА СРЕДСТВА НА I И II ТРАНСПОРТНОМ НИВОУ САОБРАЋАЈУ СВАКОГ ДРУГОГ ДАНА.
 • ЗА ВРЕМЕ ШТРАЈКА РАДНИЦИ СУ ДУЖНИ ДА СЕ НАЛАЗЕ У СЛУЖБЕНИМ ПРОСТОРИЈАМА.
 • ЗА СПРОВОЂЕЊЕ УПУТСТВА И ДАВАЊЕ ИНФОРМАЦИЈА  ЗАДУЖЕНИ СУ СУ ПРЕДСЕДНИЦИ СО И ЧЛАНОВИ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА.

                 ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР    

Преузмите Упутство >>

Штрајкачка документа >>

________________________

30. мај 2018.

ЗА УКИДАЊЕ СПОРНОГ ЗАКОНА

Поводом најаве покретања Народне инцијативе од стране заједничког Штрајкачког одбора Синдиката ПТТ Србије и Самосталног синдиката поштанских радника, обавештавамо Вас да је формиран Иницијативни одбор који ће координирати спровођење Иницијативе. Биће формирани и посебни Иницијативни одбори у свим синдикалним организацијама, на територији целе Републике, за прикупљање потписа на утврђеним местима. Предлог иницијативе је хитно стављање ван снаге Закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава. Текст Инцијативе биће сачињен и објављен на сајту Синдиката.
Од свих запослених по овом важном питању, очекујемо потпуну подршку.

______________________

28. мај 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Пошто ни после свих предузетих активности немамо никакаву конкретну понуду у циљу побољшања материјалног положаја запослених, нити је успостављен квалитетан социјални дијалог, представници Синдиката ПТТ Србије и Самосталног синдиката поштанских радника донели су одлуку да се Штрајк настави тако што ће бити организован у свим радним јединицама Предузећа, на целој територији Републике Србије.
До среде ће бити дефинисан акциони план и биће припремљено детаљно упутство за спровођење Штрајка.
Још једном позивамо све запослене да се не двоуме, да победе апатију и страх и да се одазову и узму учешће у активностима које следе.
За наша два синдиката који су већ донели одлуке - нема дилеме.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Преузмите саопштење >>

________________________

25. мај 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е


Према одлуци Заједничког штрајкаког одбора кренуо је Штрајк у ГПЦ-у Београд који је синоћ спроведен у пуном обиму и уз поштовање минимума процеса рада. Данас се очекује почетак штрајка у ПЦ Kраљево.
Штрајк је у складу са Законом и сви су заштићени ако поштују правила (минимум процеса рада). Штрајкачи имају сва права осим права на зараду која ће бити умањена за време проведено у Штрајку и рефундирана од стране синдиката којима штрајкачи припадају.
У периоду од најаве Штрајка одржан је састанак са министром Љајићем, два састанка са преговарачким тимом пословодства, а јуче је одржан и траћи састанак у присуству представника Агенције за мирно решавање радних спорова. Други најављени састанак са ресорним министром Љајићем није се ни одржао. Сви ови састанци нису дали очекиване резултате, а посебно у делу побољшања материјалног положаја запослених.
Разматрамо даље кораке и могућност увођења Штрајка у све радне јединце у Предузећу. Одлуке ће бити донете у понедељак.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Преузмите саопштење >>

________________________

22. мај 2018.

УПУТСТВО ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ШТРAЈКА

 • НА ОСНОВУ ОДЛУКЕ О СТУПАЊУ У ШТРАЈК, ШТРАЈК ПОЧИЊЕ 24.05.2018. ГОДИНЕ У 08,00 ЧАСОВА, У ГЛАВНИМ ПОШТАНСКИМ ЦЕНТРИМА (БГД, НС И НИШ), А ОД 25.05.2018. ГОДИНЕ, У 07,00 ЧАСОВА У ПОШТАНСКОМ ЦЕНТРУ КРАЉЕВО.
 • НАЈАВЉЕНИ ШТРАЈК БИЋЕ ОРГАНИЗОВАН У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ, ШТО ПОДРАЗУМЕВА МИНИМУМ ПРОЦЕСА РАДА.
 • ФОРМИРАТИ ЗАЈЕДНИЧКЕ ШТРАЈКАЧКЕ ОДБОРЕ НАЈКАСНИЈЕ ДО СРЕДЕ, 23.05.2018. ГОДИНЕ И ОДЛУКУ О ФОРМИРАЊУ ДОСТАВИТИ НАДЛЕЖНИМ ДИРЕКТОРИМА.
 • ОБАВЕШТЕЊЕ О ШТРАЈКУ ПОСТАВИТИ НА ОГЛАСНИМ ТАБЛАМА.
 • ПРЕ И У ТОКУ ШТРАЈКА, ЧЛАНОВИ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА ДАЈУ ЗВАНИЧНА САОПШТЕЊА ЗА МЕДИЈЕ И У ОБАВЕЗИ СУ ДА ПРОЧИТАЈУ САОПШТЕЊА ЗА ЈАВНОСТ, КОЈА ИМ БУДУ ДОСТАВЉЕНА
 • ЗА ВРЕМЕ ШТРАЈКА РАДНИЦИ СУ ДУЖНИ ДА СЕ НАЛАЗЕ У СЛУЖБЕНИМ ПРОСТОРИЈАМА.
 • ЗА СПРОВОЂЕЊЕ УПУTСТВА ОДГОВОРНИ СУ ПРЕДСЕДНИЦИ И ЧЛАНОВИ ЗАЈЕДНИЧКОГ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА.
 • У ЗАВИСНОСТИ ОД УСПЕХА ШТРАЈКА У ПОШТАНСКИМ ЦЕНТРИМА, ЗАЈЕДНИЧКИ ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР ОДЛУЧИЋЕ О СТУПАЊУ У ШТРАЈК ОСТАЛИХ ОРГАНИЗАЦИОНИХ ДЕЛОВА ПРЕДУЗЕЋА О ЧЕМУ ЋЕМО ВАС НАКНАДНО ОБАВЕСТИТИ.

Преузмите Упутство >>

________________________

17. мај 2018.

МОРАМО ЗАЈЕДНО, МОРАМО У ШТРАЈК

Поштоване колегинице и колеге,
Већ месецима синдикати и запослени спроводе разне активности у циљу скретања пажње на наш тежак материјални положај, али и проблеме који додатно оптерећују стење у нашем Предузећу. Успели смо чак и да ујединимо целокупну синдикалну сцену у Републици, али надлежни су остали глуви и неми и на захтев који су потписали председници три највеће синдикалне централе у Србији. Игнорисање и ћутање је све што смо добили. Очигледно је да сит гладноме не верује. Имали смо разговоре са премијерком, неколико пута са пословодством, а ове недеље смо били на састанку са ресорним министром Љајићем. У понедељак ћемо поново са њим за сто, да преговарамо, али резултата нема, за сада не дају ништа!
Ово су тешка времена и треба донети тешке одлуке, али ми немамо другог избора већ да наставимо без обзира на све отежавајуће околности. Знамо да су запослени уплашени, да немају више поверење у синдикате, да им је доста свега, да је апатија свуда око нас, али предаја је сада најгора опција, о томе не желимо да размишљамо.
Због тога вас позивамо да се одазовете и узмете учешће у Штрајку који је најављен за 24 мај. Позивамо вас да сви заједно победимо стах и апатију и да покажемо да знамо да се боримо за своја права и за своје достојанство. Да вртимо веру у идеју солидарности, једнакости и поштовања радника и нашег рада.
Ово ће бити Штрајк у законским оквирима. Сви учесници ће бити правно заштићени а синдикати ће свим члановима који буду учествовали у штрајку, из својих фондова, рефундирати средстава која им послодавац буде умањио од зараде.
У седишту Синдиката ПТТ Србије је успостављен ''Штаб'' и уведено је дежурство како би били на располагању за све информације које можете добити на телефоне 011 3022 535 (42535) и 064 6327844 (87844). Такође, у понедељак ће свим нашим синдикалним организацијама бити послато детаљно упутство за спровођење Штрајка. Намера нам је да учинимо све како би успели да пробудимо што више радника Поште и надамо се успеху. НЕМАМО ИЗБОР! НЕМА ПРЕДАЈЕ, НЕМА НАЗАД!

ЗАЈЕДНИЧКИ ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР
СИНДИКАТА КОЈИ ДЕЛУЈУ
У ЈП „ПОШТА СРБИЈЕ“

Преузмите саопштење >>

________________________

10. мај 2018.

НЕМА ДРУГЕ НЕГО У ШТРАЈК!

Данас је одржан састанак Заједничког штрајкачког одбора и донета је одлука да се 24 маја отпочне са штајком у ЈП ''Пошта Србије''. На овај корак смо се одлучили јер су сви наши захтеви остали без одговора и потпуно је неприхватљиво игнорисање оправданог незадовољства радника нашег Предузећа. Прихватамо одговорност за досадашње грешке, али ми другог избора сада немамо већ да на овај начин покушамо да скренемо пажњу надлежних на све наше проблеме и покушамо да вратимо поверење запослених у синдикалну идеју.
Такође је донета одлука да се покрене акција за прикупљање потписа како би Скупштини Републике Србије предали иницијативу за стављање ван снаге закона по којима су нам још 2014 године смањили зараде. Како би била валидна, иницијатива мора бити спроведена по законској процедури и у законском року. Сви ће бити обавештени и информисани када и како ће се спровести ова акција. Очекујемо широку подршку и ван нашег Предузећа.

Позивамо Вас да се, пре свега због себе, подржите и узмете учешће у предстојећим активностима. Нама нам друге већ да останемо јединствени и кренемо даље.

 

ЗАЈЕДНИЧКИ ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР
СИНДИКАТА КОЈИ ДЕЛУЈУ
У ЈП „ПОШТА СРБИЈЕ“

Преузмите саопштење >>

________________________

10. мај 2018.

У ПРИПРЕМИ НАРОДНА ИНИЦИЈАТИВА

Као што смо у саопштењу најавили, синдикати Поште су у фази припреме за реализацију Народне иницијативе како би се у предвиђеној законској процедури пред нашим представницима у Народној скупштини нашао наш предлог Закона којим би се ставили ван снаге закони којима су нам умањене зараде. Иницијатива ће бити спроведена по називом:

ВРАТИТЕ НАМ ОТЕТО

Давне 2014. године су донети закони којима су нам владари Србије завукли руке у џепове и почели да отимају и оно мало што са муком зарађујемо и за шта смо годинама издвајали. Како имати поверења у оне који нам показују пут а ни стазу не знају? Коме веровати када се прича о будућности нас запослених у јавном сектору и јавним предузећима? Коме веровати када се прича о будућности садашњих и будућих пензионера?
Ми доле потписани захтевамо да се хитно донесе Закон којим ће се ставити ван снаге закони и то:
1.Закон о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава
2. Закон о привременом уређивању начина исплате пензија

Синдикални представници на терену ће добити детаљна упутства и о томе обавестити све заинтересоване.

______________________

23. април 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е 

На седници Заједничког штрајкачког одбора, одржаног 23.04.2018. године, констатовано да је било процедуралних пропуста у најави Штрајка, због чега се датум почетка мора померити после првомајских празника.
Тачан датум почетка Штрајка одредиће се на наредној седници Заједничког штрајкачког одбора синдиката, који је заказан за 27.04.2018. године.
Померање датума одржавања Штрајка, не одлаже најављене протесте испред главних поштанских центара у Београду, Новом Саду и Нишу, који су пријављени за дане 24., 25., 26. и 27.04.2018. године, између 18,00 и 23,00 часа.
АПЕЛУЈЕМО на све запослене да се окупимо у што већем броју, без блокада капија и страначких обележја.
Од сутрашњег одзива, зависиће да ли ће бити протеста у наредним данима.

Преузмите саопштење >>

______________________

20. април 2018.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Данас смо обавештени из Кабинета директора Јавног предузећа „Пошта Србије“, да је вршилац дужности директора доставила допис, бр. 2018-57114/9, председници Владе Републике Србије госпођи Ани Брнабић, у прилогу којег је прослеђен предлог синдиката да се у што краћем року отпочне са заједничким преговорима са представницима Оснивача, као и о начину на који би се побољшао матријални положај запослених у нашем Предузећу. Допис је послат у складу са договором постигнутим на заједничком састанку одржаном дана 17.04.2018. године, на којем су учествововали в.д. директора Јавног предузећа „Пошта Србије“ са представницима Пословодства, председник и независни члан Надзорног одбора Јавног предузећа „Пошта Србије“ и представници Синдиката ПТТ Србије, Сидиката ЈП ПТТ саобраћаја „Србија“ „Независност“ и Самосталног синдиката поштанских радника.

Преузмите дописе >>

______________________

18. април 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Поводом наших штрајкачких захтева на позив председника Надзорног одбора ЈП „Поште Србије“, Борише Шаренца, одржан је састанак са представницима Заједничког штрајкачког одбора. Поред председника Надзорног одбора, на састанку су учествовали: члан Надзорног одбора проф. Сима Аврамовић и в.д. директора Предузећа, госпођа Мира Петровић са сарадницима.
На састанку је договорено да синдикати покрену инцијативу према председнику Надзорног одбора за побољшање материјалног положаја запослених.
Након одржаног састанка са представницима Надзорног одбора и пословодства, одржан је седница Заједничког штрајкачког одбора на којој су донете следеће одлуке:

1. Да представници синдиката који учествују у ЗШО поднесу захтев председнику НО (што је и учињено) за исплату зараде из добити и то:
- линерано свим запосленима по принципу 50% Оснивачу и 50% запосленима;
- исплату извршити једнократно у целости.

2. Напред наведени захтев не одлажу спровођење штрајкачких активности, које су заказане и одобрене почев од 24. априла.

Штрајк који је у складу са Законом, спроводиће се у Главним поштанским центрима (Нови Сад, Београд и Ниш).
Истовремено са организовањем штрајка, одржаваће се и протести испред главних поштанских центара у времену од 18,00 до 23,00 часа.

Протести се организују у циљу непосредне подршке учесницима у штрајку. Исти су пријављени и одобрени од стране надлежних полицијских управа. Организатори протеста су у обавези да обезбеде да протест буде у складу са Законом о јавним окупљању, што подразумева несметано функционисање јавног саобраћаја и поштовање јавног реда и мира. У вези наведених штрајкачких активности, Штрајкачки одбор ће благовремено сачинити и доставити прецизна упутства о начину спровођења штрајка и протестних активности.

 

ЗАЈЕДНИЧКИ ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР
СИНДИКАТА КОЈИ ДЕЛУЈУ У ЈП „ПОШТА СРБИЈЕ“

Преузмите саопштење >>

______________________

13. април 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

На седници заједничког Штрајкачког одбора одржаној 11. априла у Београду једногласно су донете следеће Одлуке:

I

 Одлука о ступању у штрајк почевши од 24. априла ради испуњења следећих захтева:

 • Побољшање материјалног положаја запослених у ЈП „Пошта Србије“
 • Враћање зараде на ниво пре умањења
 • Исплата једнократне помоћи запосленима (линеарно)
 • Именовање новог директора ЈП „Пошта Србије“, а да то не буде госпођа Мира Петровић

II

 • Одлука о одржавању протеста испред седишта Главних поштанских центара у Новом Саду, Београду и Нишу почевши од 24. априла у периоду између 18:00 и 23:00 часова.

Сви досадашњи покушаји да успоставимо дијалог са председницом Владе у чијој су надлежности наши захтеви остали су без резултата што је чланове заједничког Штрајкачког одбора определило да донесу напред наведене Одлуке.
Поводом наших захтева на позив председника Надзорног одбора ЈП „Пошта Србије“  Борише Шаренца одржаће се састанак са представницима ЗШО у уторак 17. априла.
Договорено је да ће се у периоду до почетка штрајка и протеста организовати састанци представника заједничког Штрајкачког одбора са запосленима у Главним поштанским центрима: Новом Саду, Београду и Нишу.

 

ЗАЈЕДНИЧКИ ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР
СИНДИКАТА КОЈИ ДЕЛУЈУ У ЈП „ПОШТА СРБИЈЕ“

Преузмите саопштење >>

______________________

02. април 2018.

ХИТНО РЕШАВАЊЕ ЗАХТЕВА И УСПОСТАВЉАЊЕ СОЦИЈАЛНОГ ДИЈАЛОГА

Три највеће синдикалне централе на републичком нивоу су се заједничким дописом обратили председници Владе Републике Србије са захтевом да се хитно успостави социјални дијалог и крене са решавањем захтева удружених синдиката који делују у Пошти.

Преузмите допис >>

______________________

30. март 2018.

НЕМА ПОВЛАЧЕЊА, НЕМА ПРЕДАЈЕ!

У организацији Синдиката ПТТ Србије, Синдиката ПТТ „Независност“, Самосталног синдиката поштанских радника и Синдиката „Солидарност“ јуче, 29.03.2018. године, одржана је протестна шетња у којој је учествовало нешто више од 600 запослених.
Због Ускршњих празника наше заједничке активности настављамо после празника ради испуњења следећих захтева:

 • Побољшање материјалног положаја запослених у ЈП „Пошта Србије“
 • Враћање зараде на ниво пре умањења
 • Исплата једнократне помоћи запосленима
 • Хитно именовање новог директора Предузећа, а да то не буде Мира Петровић

У уторак 03. априла заједнички Штрајкачки одбор донеће Одлуку о даљим методама синдикалне борбе о чему ћете бити благовремено обавештени.

______________________

27. март 2018.

ПРОБУДИ СВЕСТ, ДОЂИ НА ПРОТЕСТ!

У организацији Синдиката ПТТ Србије, Синдиката ПТТ „Независност“, Самосталног синдиката поштанских радника и Синдиката „Солидарност“ јуче је одржан протест са протестном шетњом у којој је учествовало нешто више од 150 запослених.

С обзиром на огромно незадовољство запослених материјалним и радно-правним статусом, све већом тортуром над запосленима и никад горем стању у Пошти Србије овај број учесника је разочаравајући.

Свако ко је незадовољан треба да дође, пре свега због себе и своје породице. Никада пре синдикати који окупљају практично све синдикално ангажоване (више од 10.000) нису били јединственији и одлучнији у борби за испуњење два захтева за спас Поште Србије и свих нас:
- 1. Побољшање материјалног положаја запослених у ЈП „Пошта Србије“
• Враћање зараде на ниво пре умањења
• Исплата једнократне помоћи запосленима,
- 2. Хитно именовање новог директора Предузећа, а да то не буде Мира Петровић

Синдикат није Аца Павловић ни Снежана Марковић ни Зоран Павловић ни Тин Антић...СИНДИКАТ ТО СМО СВИ МИ. НЕМА НАМА НИКОГ ДО НАС САМИХ.

Позивамо вас да се окупимо у што већем броју данас у 14:30 часова испред седишта Предузећа у Таковској 2.

______________________

26. март 2018.

ПОЧЕЛЕ ПРОТЕСТНЕ ШЕТЊЕ

Радници Поште протестовали су данас од 14.30 због изузетно тешке материјалне ситуације у којој се налазе. Планирано је да се протести одржавају током целе недеље, а уколико и даље не буде одговора од надлежних државних органа, протест ће се радикализовати.
Циљ протеста је испуњавање захтева упућених председнику и премијеру Републике Србије:
- Побољшање материјалног положаја запослених у ЈП „Пошта Србије“,
- Враћање зараде на ниво пре умањења
- Исплата једнократне помоћи запосленима
- Хитно именовање новог директора Предузећа, а да то не буде Мира Петровић
О тешком положају радника и ситуацији у предузећу су обавештени ресорни министар, премијерка и председник. Нису ни удостојили да одговоре на упућене захтеве.
Позивамо све запослене да, заједно са члановима синдиката који делују у оквиру Поште, узму учешће у протесту, јер решавање наведених захтева је у интересу свих нас.

______________________

22. март 2018.

П Р О Г Л А С
ЗА СВЕ ЗАПОСЛЕНЕ

Обавештавамо вас да од понедељка, 26.03. до петка 30.03.2018. године, крећу протести радника Поште у времену од 14,30, до 16,30 часова.
Протести сваки дан почињу испред седишта Јавног предузећа „Поште Србије“, Таковска број 2, а колона се креће поред Скупштине, Трга Николе Пашића, улицом Краља Милана, Кнеза Милоша, Немањином до зграде Владе Републике Србије и назад до Таковске 2.
Циљ протеста је испуњавање захтева упућених председнику и премијеру Републике Србије;
Побољшање материјалног положаја запослених у ЈП „Пошта Србије“,
Враћање зараде на ниво пре умањења
Исплата једнократне помоћи запосленима
Хитно именовање новог директора Предузећа, а да то не буде Мира Петровић
Позивамо вас да заједно са члановима синдиката који делују у оквиру Поште узмете учешће у протесту, јер решавање наведених захтева је у интересу свих запослених.

ОКУПИМО СЕ У ШТО ВЕЋЕМ БРОЈУ ДА НАС ВИДЕ, ЧУЈУ И УВЕРЕ СЕ ДА СМО ЗАИСТА НЕЗАДОВОЉНИ.
АКО ДАНАС ЋУТИМО, СУТРА ЋЕ БИТИ ЈОШ ГОРЕ!

ЗАЈЕДНИЧКИ ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР
СИНДИКАТА КОЈИ ДЕЛУЈУ
У „ПОШТИ СРБИЈЕ“

Проглас за штампање >>

Саопштење за медије >>

________________________

22. март 2018.

МЕДИЈСКИ МРАК

На другој конференцији за медије у Медија центру у Београду, која је одржана дана 22.03.2018. године, у организацији Заједничког Штрајкачког одбора синдиката који делују у ЈП „Пошта Србије“ није дошао ни један новинар, што довољно говори о томе колико смо у праву о медијском мраку.
Конференцији за медије присуствовали су председник Уједињених гранских синдиката „Независност“, проф. Др. Зоран Стојиљковић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије, Душко Вуковић, и председник Конфедерације слободних синдиката, Ивица Цветановић, као и бројни запослени из Поште.
Пристуни су обавештени о активностима, које ће водити Заједнички Штрајкачки одбор синдиката који делују у ЈП „Пошта Србије“.
Добијена је пуна подршка синдикалних централа, уз обећање да ће и они упутити заједнички допис премијерки и наше захтеве изложити на Социјално економском савету Републике Србије.

Саопштење за штампање >>

________________________

22. март 2018.

ПОСЛЕ КРИТИКЕ, ПОДРШКА

Дана 21.03.2018. године започети су обиласци свих радних јединица на територији Београда у организацији заједничког Штрајкачког одбора, са циљем да се анимирају запослени из Београда и да се добије њихова подршка, да узму учешће, у што већем броју, у најављеним протестним активностима.
До сада су одржани зборови запослених у РЈ Београдски венац и у РЈ РПЛЦ Београд.
За вечерас је најављен поново збор у РЈ РПЛЦ Београд, у 19,15, часова.
Сутра, 23.03.2018. године, заказан је збор са запосленима у РЈ Београд центар, Пошти 6, у Савској број 2, са почетком у 08,00 часова.
За 26.03.2018. године, заказан је збор у РЈ Земун, у Главној број 8, са почетком у 08,30 часова.
На крају одржаних зборова уследио је апел запослених да се очува јединство међу синдикатима. Такође, договорено је да се не одустане од борбе за остварење захтева и уз подршку запослених, договорено је да се од понедељка 26.03.2018. године јединствено, започне са протестним активностима.
Настављамо обилазак и других радних јединица.

НЕ ОДУСТАЈЕМО ОД БОРБЕ И ИДЕМО ДАЉЕ

 

ЗАЈЕДНИЧКИ ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР
СИНДИКАТА КОЈИ ДЕЛУЈУ
У „ПОШТИ СРБИЈЕ“

___________________

21. март 2018.

РАЗГОВОРИ СА РАДНИЦИМА

По одлуци Заједничког штрајкачког одбора данас су започети обиласци радних јединица у циљу информисања запослених и добијања подршке за активности које се спроводе. Први скуп је одржан на Београдском венцу, у Пошти 8, где су се окупили поштари, достављачи, шалтерски радници и сви заинтересовани без обзира на синдикалну припадност. Радници су изразили незадовољство досадашњим радом синдиката, било је критика, оспоравања и неразумевања. Ипак сви смо изгледа свесни да се из ове коже не може и да се нешто мора предузимати, а да сваку акцију неко мора да организује. На крају, договор је пао. Крећемо у акцију. Синдикати су добили подршку уз захтев да остану уједињени, јер радници само у такав Синдикат имају поверења.

___________________

16. март 2018.

ЗАЈЕДНИЧКИ ЗАХТЕВ НАДЛЕЖНИМА

Поново смо се обратили надлежнима са захтевом да схвате озбиљност ситуације и у нади да ћемо у заједничким разговорима пронаћи прихватљиво решење за наше проблеме. У истом допису смо најавили активности уколико и овим обраћањем не успемо да скренемо њихову пажњу.

Преузмите дописе >>

___________________

16. март 2018.

ФОРМИРАЊЕ ЗАЈЕДНИЧКИХ ШТРАЈКАЧКИХ ОДБОРА

На основу Одлуке о формирању заједничког Штрајкачког одбора синдиката који делују у Јавном предузећу „Пошта Србије“ од 05.03.2018. године, неопходно је формирати заједничке штрајкачке одборе на нивоу радних и подручних јединица у циљу заједничког деловања на свим нивоима организовања Предузећа.

ЗАЈЕДНИЧКИ ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР
СВИХ СИНДИКАТА
КОЈИ ДЕЛУЈУ У „ПОШТИ СРБИЈЕ“

Преузмите саопштење >>

___________________

14. март 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

На седници заједничког Штрајкачког одбора свих синдиката који делују у оквиру „Поште Србије“, одржаној данас, 14.03.2018. године, договоренe су следеће активности у циљу испуњења штрајкачких захтева;

 • Заједнички обилазак запослених у већим радним јединицама,
 • Договорити термин Конференције за штампу у Медија центру, у току следеће недеље,
 • Од понедељка, 26. марта 2018. године, почињемо са протестним активностима у Београду до испуњења штрајкачких захтева. О тачном времену и начину протеста, бићете благовремено обавештени.

ЗАЈЕДНИЧКИ ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР
СВИХ СИНДИКАТА
КОЈИ ДЕЛУЈУ У „ПОШТИ СРБИЈЕ“

Преузмите саопштење >>

___________________

07. март 2018.

ЗАЈЕДНИЧКИ ЗАХТЕВИ

На днашњој седници Заједничког штрјкачког обора постигнуто је неопходно јединство и усвојени су захтеви који ће одмах бити предати надлежнима. Захтева се хитна исплата једнократне помоћи запосленима у Пошти због тешке материјалне ситуације, а тражимо и да се наставе разговори о повећању (враћању) зарада. Други захтев који ће бити предат Влади Републике Србије је смена Мире Петровић са места в.д. директора Предузећа и именовање легитимног директора са којим би отпочели преговоре. Смена госпође Петровић се тражи због непостојања социјалног дијалога, незаконитих суспензија и бахатог односа према колегама који су штрајковали испред прерадних центара, лоше кадровске политике, услова рада... Наши заједнички захтеви ће бити послати на адресе премијерке Ане Брнабић и председника Републике Александра Вучића. Од њих, као најодговорнијих људи у држави, очекујемо да се коначно заинтересују за судбину нашег Предузећа и да нам помогну да сачувамо институцију која пружа услуге свим грађанима у име државе коју воде.

Преузмите Захтев >>

___________________

05. март 2018.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ

На заједничкој седници штрајкачких одбора свих синдиката који делују у Предузећу, који је одржан 05.03.2018. године, једногласно је донета одлука о формирању заједничког Штрајкачког одбора, кога чине следећи представници синдиката:

 1. Александар Павловић,
 2. Славко Топалов
 3. Бранко Калајановић
 4. Горан Лазић
 5. Славко Новаков
 6. Драган Станковић
 7. Бојана Милојевић
 8. Снежана Марковић
 9. Александар Титовић
 10. Тахир Адемовић
 11. Драган Јанковић
 12. Славољуб Минчић
 13. Зоран Павловић
 14. Дејан Боговац
 15. Радован Тешић
 16. Тин Антић
 17. Васо Узелац
 18. Војислав Антић

Заједнички Штрајкачки одбор ће на наредној седници, која ће се одржати 07.03.2018. године, дефинисати конкретне захтеве према Влади Републике Србије и пословодству.
Том приликом ће бити дефинисани динамика и начин реализације договорених активности.

ЗАЈЕДНИЧКИ ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР СИНДИКАТА

Саопштење за штампање >>

Записник са седнице ЗШО >>

___________________

05. март 2018.

ВЕЛИКА ОЧЕКИВАЊА - СВИ СИНДИКАТИ ЗАЈЕДНО

За данас је предвиђено да отпочне конкретна сарадња свих синдиката који делују у оквиру Поште. То је први пут да су сви ставили интерес радника у први план и заборавили на личне и уско синдикалне интересе. Очекивања су велика и верујемо да су сви тога свесни. Времена за поделе више нема, време је за акцију!! Очекујемо конкретне одлуке!!

___________________

28. фебруар 2018.

П Р О Г Л А С

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ ОДРЖАЋЕ ПРОТЕСТ ''ИСТИНА О ПОШТИ''
У ЧЕТВРТАК, 1 МАРТА 2018 ГОДИНЕ СА ПОЧЕТКОМ У 13,45 ЧАСОВА

Без обзира на најављене временске услове, одлучили смо да не отказујемо скуп већ да искористимо сваку прилику да укажемо на понижавање наших радника. Биће то и конференција за штампу на отовреном где ћемо изнети чињенице о стварном стању у нашем Предузећу. Ово је само почетак. Спремамо се за дуготрајну борбу за наша права, заједно са свим синдикатима који делују у Пошти, што је веома битно. За све додатне информације око организације и доласка, обратите се синдикалним представницима у вашој синдикалној организацији.

Позив на Протест >>

Сценарио Протеста >>

______________________________

 

26. фебруар 2018.

ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ

Дана 26.02.2018. године, одржан је заједнички састанак свих регистрованих синдиката који делују у ЈП „Пошта Србије“.
На састанку је договорен јединствен наступ према пословодству и Влади Републике Србије.
Договорено је формирање заједничког Штрајкачког одбора од представника свих синдиката у Предузећу, који ће преузети даље вођење штрајкачких активности.
Донета је Одлука да се прва седница заједничког Штрајкачког одбора одржи у понедељак, 05.03.2018. године, у 13,00 часова.
Такође, донета је Одлука да сви синдикати потписници подрже и учествују у започетим и заказаним активностима Синдиката ЈП ПТТ саобраћаја „Србија“ „Независност“ и Синдиката ПТТ Србије

___________________

23. фебруар 2018.

ИСТИНА О ПОШТИ

Због свега што се дешава у и око Поште, решени смо да јасно и гласно проговоримо о свим нашим проблемима. Сматрамо да нам је још само јавност остала као потенцијални савезник у настојањима да сачувамо наше Предузеће и достојанство наших радника. Зато покрећемо посебну страницу на нашем сајту где ћемо изнети истину о Пошти. Прва од тема су наше зараде и наше пословање.

Истина о Пошти >>

___________________

22. фебруар 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Због неуспеха у преговорима око побољшања материјалног положаја запослених у Пошти, председници Владе Републике Србије се обратила наша синдикална централа на републичком нивоу, Конфедерација Слободних Синдиката.

Допис КСС-а >>

___________________

21. фебруар 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Поводом најављеног Штрајка, обавештавамо све наше чланове да Синдикат ПТТ Србије подржава штрајкачке активности Синдиката ЈП ПТТ саобраћаја „Србија“ „Независност“. Напомињемо да је заказани Штрајк у складу са Законом уз обезбеђивање минимума процеса рада и да сваки члан Синдиката ПТТ Србије, уколико то жели, има право учешћа у том Штрајку.
Овом приликом позивамо колеге из других синдиката да узму учешће у заказаном Протесту Синдиката ПТТ Србије, који ће бити организован у четвртак, 01.03.2018. године, са почетком у 14,00 часова, испред Главне Поште у Таковској број 2, у Београду.
Такође, обавештавамо Вас да је Штрајкачки одбор Синдиката ПТТ Србије отпочео разговоре са представницима свих синдиката који делују у оквиру нашег Предузећа. Циљ разговора је постизање договора о заједничком деловању, како би удружени остварили што повољнији социјално-економски положај запослених, као и да би обезбедили боље услове рада за све раднике Поште.
О свим даљим активностима бићете благовремено обавештени. 

ПРЕДСЕДНИК
ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОР
СИНДИКАТА ПТТ СРБИЈЕ
Александар Павловић

________________________

20. фебруар 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Данас је на седници Главног одбора одлучено да се активира Штрајкачки одбор Синдиката ПТТ Србије и дефинисани су следећи захтеви:

 1. Због критичног стања у коме се налазе наши запослени због ниских зарада које су испод сваког минимума, тражимо од Владе Републике Србије хитне мере у циљу значајнијег побољшања материјалног положаја радника Поште;
 2. Захтевамо да Влада хитно смени в.д. директора Предузећа Миру Петровић због лоше пословне политике, катастрофалне кадровске политике и вођења Поште у пропаст;

На осднову претходног дописа пословодству и одлуке Извршног одбора од 01.02.2018. године, донета је одлука да се испред седишта Предузећа наредне недеље одржи Протест и јавна конференција за штампу под називом ''ИСТИНА О ПОШТИ'', као прве штрајкачке активности.
Такође је одлучено да се подрже сви синдикати и све њихове активности, које иду у циљу побољшања материјалног положаја наших радника, а њихови представници ће бити већ сутра позвани на договор о заједничком деловању.

ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР
СИНДИКАТА ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

________________________

12. фебруар 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Данас, 12.02.2018. године, дошло је до наставка разговора репрезентативних синдиката и пословодства на тему повећање зарада, односно зараде из добити за 2017. годину. Инсистирали смо на детаљнијим анализама економских показатеља Поште и састанком са премијерком, где би дошло до коначног утврђивања ставова по овим питањима.
Договорено је да ће до тог састанка доћи у току недеље, што ће нас определити у даљим активностима.
Информације са терена говоре у прилог да треба организовати Протест, испред седишта Предузећа, заједно са осталим синдикатима у Пошти, на коме би смо сви заједно покушали да се коначно изборимо за бољи материјални положај запослених. О датуму одржавања накнадно ћемо обавестити чланство.
Још једном изражавамо наду да ће наш аргументован наступ донети позитивне резултате.

 

Билтен за штампање >>

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

________________________

09. фебруар 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Данас, 09.02.2018. године, одржан је састанак предстсавника репрезентативних синдиката са директором Предузећа, на коме нам је саопштено да од обећаног повећања зарада за сада нема ништа.
Договорен је још један састанак директорке са премијерком наредне недеље, али шансе да се било шта промени су врло мале.
Јако смо разочарани информацијом коју смо добили, ћутали смо два месеца и трпели свакојаке увреде и нападе. Ћутали смо јер смо веровали у обећање које смо добили од наше државе, од премијерке, ћутали смо и трпели јер нисмо хтели да угрозимо договор. А сматрали смо да смо озбиљни људи и да држимо реч. Преварени смо.
Слагали су нас из врха наше државе. Више нећемо ћутати.
Позивамо чланство да се успротиви овако неодговорном понашању људи из врха државе. Такође, апелујемо да се сви укључимо у политички живот, јер нам је политика наменила живот на ивици егзистенције са овако ниским зарадама.
Очигледно да њих не интересује како се живи са 35.000,00 динара месечно.
У понедељак, 12.02.2018. године очекујемо разговоре са синдикатима који су вољни да сарађујемо и заједнички делујемо. У оптицају су све врсте изражавања незадовољства; протест, штрајк, обуставе рада...
О постигнутим договорима, начину и динамици активности бићете благовремено обавештавани.

 

Билтен за штампање >>

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

________________________

01. фебруар 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Због неоправдано дугог чекања на потврду договора о повећању зарада у ЈП „Пошта Србије“, Извршни одбор Синдиката ПТТ Србије је донео Одлуку о ступању у Протест и друге активности, уколико до 14. фебруара 2018. године не добијемо сагласност за очекивано повећање.
Протест би се организовао у сарадњи са другим репрезентативним Синдикатом уз позив свим запосленима да нам се придруже. Датум одржавања протеста биће дефинисан на првом заједничком састанку репрезентативних синдиката.
Као озбиљни и одговорни људи и даље верујемо у договор који смо постигли са премијерком Владе Републике Србије, да ће до реализације договора доћи и да ће дуго очекивано повећање бити исплаћено у оквиру зараде за јануар месец.

Билтен за штампање >>

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

________________________

26. јануар 2018.

ПОТПИСАН КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА ЈП ''ПОШТА СРБИЈЕ''

Данас је у седишту Предузећа потписан Колективни уговор за ЈП "Пошта Србије". Задржали смо сва права која су битна за запослене, а нека су и проширена.
Потписници су сагласни да овај документ потпуно уважава све три стране - државу, послодавца и 15.000 запослених у чије име смо ми преговарали.
Оно што се испоставило као главни проблем током преговора је настојање пословодства да из члана 38 избаци ''сагасност запосленог'', као и да у члану 46 уместо 80%  за боловања до 30 дана (које исплаћује послодавац), буде 65%. Захтев за изменам члана 38 су правдали тиме да им потребна сагласност онемогућава да планирају и управљају људским ресурсима, а измену члана 46 тиме да се злоупотребљава право на боловање и да је сваког дана са посла одустно око 3000 запослених.
Резултат  преговора је да смо успели да одбранимо члан 38, што је нама било јако битно, тако да се он неће мењати, тј остаје потреба да се запослени сагласи да поред својих послова обавља и послове одсутног запосленог. Што се тиче члана 46 он ће се променити и сада ће се накнада зараде, која се исплаћује на терет послодавца, за време одсуствовања са рада због привремене спречености за рад до 30 дана, исплаћивати у висини 75% просечне зараде запосленог. У овом члану ће бити додата и нова алинеја у ставу 2 што подразумева  право запослних који имају малигна обољења на накнаду у висини 100% просечне зараде када су на боловању ( до сада су имали 80%). Ово је била ствар компромиса, нешто мало смо изгубили ( 5% мање за све који користе боловања) али смо нешто и добили (20% више за оне који су озбиљно болесни).
Што се тиче осталих измена оне су незнатне. У члану 26 смо додали 1 дан за обављање приватних послова, уводи се могућност аконтације за путне трошкове приликом изаслања, а поправили смо и неке одредбе које се односе на превоз запослених тамо где нема организованог превоза (чланови 50 и 51).
Покушали смо да поправимо део Колективног уговора у делу који се односи на солидарне помоћи које се исплаћују из фонда Предузећа, али ту нисмо успели да направимо помак какав смо желели и то само из разлога што је маса средстава ограничена, а болесних колега, на жалост, све више.
И на крају, можда и најбитније, део КУ који се бави вишком запослених је дефинисан тако да је предвиђена обавеза послодавца да са репрезентативним синдикатима закључи споразум о критеријумима за решавање вишка запослених и о начину збрињавања запослених, којима престаје радни однос по том основу. Надам се да се ови чланови КУ неће никада применити, али је битно имати заштитне механизме у случају да до тога ипак дође.
Поред свих проблема и мука које нас прате, успели смо да сачувамо све оно што је битно у Колективном уговору па чак и да га поправимо барем за мало. Сматрамо да је урађен добар посао, а запослени имају прилику да прочитају читав текст КУ и да дају свој суд.

Колективни уговор >>

______________________

04. јануар 2018.

ОЧЕКУЈЕМО КВАЛИТЕТАН ПРАВИЛНИК О СТАТИСТИЦИ И НОРМАМА 

Обзиром да поступак доношења новог правилника о статистици и нормама улази у завршну фазу, комисија за технолошка питања нашег синдиката изашла је са примедбама и сугестијама на тај документ.
Нас синдикат је дуги низ година :

 1. 2010   -  Учешће у изради и доношењу новог правилника о статистици и нормама
 2. 2012   -  Аргументовано против тестног модела целодневне доставе и спречавању увођења радне суботе редовној достави
 3. 2015   -  Активно учешће у радној групи за израду новог правилника, када је и спроведено свеобухватно мерење на терену

указивао на неопходност израде новог правилника, из разлога што постојеће норме нису биле адекватно одређене а за неке услуге норме нису ни постојале. Указивали смо такође на чињеницу да ће добар правилник бити од користи и пословодству при доношењу квалитетних одлука као и свим осталим запосленима.
Овог пута смо функцији мреже скренули пажњу на неколико чињеница које посебно треба размотрити а неке и уредити набољи начин. Ту мислимо пре свега на начин тестирања нове апликације, упоређивању резултата из старог правилника и новог решења. Треба још једном сагледати нове услуге, обзиром да се снимање вршило 2015 године, и посебно се позабавити нормом за скупну доставу, која по нама није адекватно одређена.
Скрећемо пажњу и на задужење препоручених писама, припремом за досатаву, преузимање пошиљака из депоа, раздужења доставе.
Што се тиче пријема пошиљака, указујемо на норме у пријему пакета и пост експреса. Велике су разлике код пријема поштанско финансијских услуга, конкретно поштанских упутница и постнет упутница. Видимо проблем и у нормирању приликом пријема  докумената унапред попуњених и усмено датих информација, ручни и ОЦР унос.Зауручење товарне јединице на адреси корисника сматрамо да је прениска норма. Такође предлажемо решења  за улоге контролора и управника са аспекта нормирања, а посебно самоконтроле шалтерских радника која сада није нормирана.
Значајан број примедби и  сугестија нашег синдиката је прихваћено 2015 године, па то очекујемо и овог пута, све у очекивању да добијемо квалитетан правилник о статистици и нормама.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

_______________________

28. децембар 2017.

УСПЕШНО ЗАВРШЕНИ ПРЕГОВОРИ СА ПОСЛОВОДСТВОМ 

Обавештавамо чланство и све запослене у ЈП „Пошта Србије“ да су успешно завршени преговори са послодавцем око закључења новог колективног уговора. Предлог новог Колективног уговора за ЈП „Пошта Србије“ достављен је, у складу са прописима, на мишљење надлежним министарствима. Наставак преговора се очекује после наступајућих празника, након пријема мишљења од стране надлежних министарстава. Након активног учешћа репрезентативних синдиката у анализи пословања ЈП „Пошта Србије“, послодавац је припремио 3 предлога за повећање зарада запослених и у складу са постигнутим договорима предлози ће бити достављени премијерки. Одлука се очекује после празника.

Свим запосленима желимо срећне и успешне наступајуће празнике.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

_______________________

20. децембар 2017.

ДОСТА ЈЕ БИЛО

Већ дуже време се на друштвеним мрежама води хајка на наш Синдикат, али нисмо до сада реговали јер то сматрамо само још једним (погрешним) видом борбе за чланство. Сматрамо да су критике добродошле и да то нису наши непријатељи, већ колеге које само на други, свој начин, покушавају да реше исти проблем. Нисмо никад улазили у расправу јер сматрамо да се право на мишљење као и право на синдикалну припадност – подразумева.
Овога пута не можемо да ћутимо јер је у питању отворен напад на организацију и поједнице и то објављивањем неких одлука везаних за финансије, које у нашем Синдикату не постоје. Зато ће бити поднета кривична пријава како би државни органи могли да спроведу поступак и пронађу и казне оне који на овако бестидан начин покушавају да остваре своје циљеве.
А истина је следећа. У нашем Синдикату не постоји одлука која је објављена на друштвеним мрежама. Па ко би нормалан стављао лична имена у одлуке?! За подношење кривичне пријаве смо се одлучили јер је неспорна зла намера пошто су чињенице сасвим другачија од онога што је покушано да се представи.
Истина је да се сав новац који се добије по основу учешћа ураду комисија или радних група у Предузећу (сада је то ретко, али је било) уплаћује у фонд солидарности одакле се исплаћују све врсте помоћи за наше чланове. Истина је и да синдикални представници чији је списак објављен на друштвеним мрежама немају право на топли оброк, регрес, накнаду за превоз, немају право на накнаду трошкова у случају службеног путовања, а биће им умањена и пензија због смањених уплата у Фонд ПИО. То је последица новог Закона о раду који синдикалне активисте ставља у неповољан положај и којим се покушало са гушењем синдикалне сцене у Србији како би све друго што се наметне од стране америчке привредне коморе у Србији и Удружења страних инвеститора, могло да ''прође''. Ишло се тако далеко да они који се определе за синдикални рад немају право на годишњи одмор нити могу да добију боловање?!
У Синдикату ПТТ Србије се посебно води рачуна о трошењу новца. Постоји механизам независне контроле и Надзорни одбор чије су сугестије довеле до значајних уштеда, а сав новац који се не потрошти се пребацује у штрајкачки фонд, који није мали. Ми смо велики Синдикат па су и цифре велике те се објављивњем појединачних ставки може стећи погрешан утисак, али нико неће да објави да смо прошле године за разне врсте помоћи исплатили чланству преко 20 милиона динара ( у то нису урачаната средства која се за те сврхе издвајају у синдикалним организацијама), што је незнатно мање од средстава које Предузеће опредељује за те намене, а која су такође испреговарана од стране наших представника током колективног преговарања.
И на крају, сваки наш члан има право увида у финансије на свим нивоима, јер су оне јавне а ми намамо шта да кријемо.
Зато је срамота што се лажима и обманама јавности покушава уништити синдикална сцена у Пошти. Било би добро да се ујединујемо и да се заједно боримо за исте циљеве. Било би добро да се престане са пљувањем и мржњом, а да се крене са предлозима, усгестијама и искреним дијалогом. Све друго наноси штету свима.
И на крају питање за све ''хејтере'' којима је једини циљ у животу да сруше Синдикат ПТТ Србије и кроз живот очигледно води само мржња. Ко би данас преговарао о Колективном уговору? Да ли ваши следбеници знају да би од јануара био примењиван Закон о раду који је драстично неповољнији од Колективног уговора? Дали сте свесни колико су сви други нерепрезентативни синдикатии далеко од  репрезентативности, па самим тим и од могућности да преговарају? Неозбиљно је то што радите, опет авантуризам без размишљања шта ће бити сутра. Срећом, већина мисли другачије, а против мањине која би да пљује и терорише већину од сада ће се  користити се законске могућности јер имамо обавезу да заштитимо нашу организацију и сваког појединца у њој од лажи и напада и то само зато што су наши чланови или активисти.
Нашим храбрим ''колегама'' који се крију иза лажних профила (наравно да знамо ко су) пружићемо прилику да докажу све што су објавили.

________________________

08. децембар 2017.

ЗАПОЧЕТ ПРОЦЕС КОЛЕКТИВНОГ ПРЕГОВАРАЊА У ПОШТИ СРБИЈЕ
Очекујемо договор


У просторијама Предузећа данас ће бити одржан  први састанак преговарачких тимова репрезентативних синдиката и пословодства посвећен раду на новом Колективном уговору за Јавно предузеће „Пошта Србије”.
Чланови тима испред нашег синдиката су Александар Павловић, Славко Топалов и Милорад Будимир.
Током првог састанка биће изнета полазна становишта, акцентовани најважнији проблеми и дискутовани метод и рокови активности.

________________________

05. децембар 2017.

ПОНОВО О МОПЕДИМА

Поново смо принуђени да се бавимо проблемима који се односе на коришћење мопеда и бицикала за службене потребе у Јавном предузећу „Пошта Србије“. Јављају нам се колеге са терена и жале се да и поред чињенице да је од потписивања уговора прошло више од 5 година и да су се стекли услови за пренос власништва – то се не догађа.
Како смо сазнали разлог је кашњење набавке нових мопеда због реалних проблема на тржишту, као и спора процедура расхода, али за нас то не може бити оправдање јер су сада наше колеге оштећене и осећају се преварено. Управо због тога, заједно са колегама из Функције за поштанску мрежу, тражимо решење за овај проблем. Код људи из технологије смо наишли на потпуно разумевање и вољу да се изнађе решење и да се сви који су ''закинути'', на неки начин обештете, као и да се измене уговорени услови у циљу превазилажења свих уочених мањкавости оваквог модела.
Због комплексности и потребе ширег сагледавања овог проблема, желимо да Вас подсетимо на све чињенице.
Као што Вам је познато, са циљем економичнијег и ефикаснијег начина коришћења возила за доставу (мопеда и бицикала), осмишљен је и уговорен модел учествовања запослених у одрзжавању возила која су им поверена као средство рада.
С тим у вези донета је Одлука о условима коришћења мопеда и бицикала за службене потребе у Јавном предузећу „Пошта Србије“, Београд (Службени ПТТ Гласник број 701/11, 731/17, 863/13,884/13 са изменом објављеном у броју 932/14), а на основу те Одлуке су закључивани Уговори о коришћењу мопеда за службене потребе  са сваким запосленим понаособ, којим су ближе одређена права и обавезе уговорних страна, односно начин одржавања и компензације трошкова насталих одржавањем наведених возила.
Законом о раду (чл 16) је утврђена је дужност послодавца да запосленом обезбеди услове рада и организује рад ради безбедности и заштите живота и здравља на раду. Дужност послодавца је да обезбеди средства за рад и безбедне услове рада што се између осталог постиже набавком и одржавањем одговарајућих средстава рада.
Иста обавеза послодавца је прописана и чланом 15 Закона о безбедности и здрављу на раду, којим се успоставља дужност послодавца да обезбеди одржавање средстава за рад и средстава и опреме за личну заштиту на раду у исправном стању.
Наведеном Одлуком и уговорима са запосленима који приликом доставе користе мопеде и бицикле Пошта као послодавац је део трошкова експлоатације средстава за рад пребацила на запослене, који би те трошкове сносили у временском периоду дефинисаним уговором, а за узврат би били компензовани стицањем својине на средствима за рад које су одржавали, чиме се постиже начело једнакости давања , код двостраних уговора из члана 15 Закона о облигационим односима.
Овакав модел одржавања средстава за рад  запослених који врше послове доставе, односно мопеда и бицикала се у дугогодишњој пракси показао као успешан и његовом применом су биле задовољне обе стране. Пошта, као послодавац, је смањила логистичке трошкове који произилазе из организовања и финансирања одржавања возила која врше доставу, а запослени су поступајући у доброј вери након су одржавали возило, после испуњених услова који се односе на пређен број километара и трајање експлоатације, добијали то исто возило у својину као компензацију. На тај начин је послодавац имао мопед који је одржаван и коришћен на оптималан начин у току употребе у службене сврхе јер је запосленом било у интересу да стекну својину на мопеду који је у што бољем техничком стању.
Имајући у виду да је добра пракса прекинута дословним тумачењем уговора којим се оставља могућност, али не и обавеза послодавца да спроведе поступак ликвидације и преноса својине на запослене, предлажемо да се у складу за начелима која су такође и саставни део Закона о облигационим односима, а поготово начелом савесности и поштења из чл.12 истог закона, примене обавезна правила тумачења уговора (Чл.99-102 ЗОО) па да се испуни заједничка намера уговарача и мопеди који су одржавани у складу са уговорима пренесу у својину запослених који су их одржавали, чиме би се остварио правичан оснос узајамних давања, како је то било редовно чињено у протеклом периоду.
Свакако, задржавањем постојећег стања, послодавац би изиграо поверење запослених које је у дужем временском периоду стицано, а такође би стекао без основа новчана средства која су запослени улагали на име одржавања средстава за рад, што је била обавеза послодавца, верујући да ће према уговору бити компензовани преносном својине на мопедима и бициклима који су предмет уговора.

У разговоре који следе, поред колега из Мреже, биће позвани и правници и економисти, а намера нам је да се пронађе конструктивно и обострано прихватљиво решење, јер је тренутно стање неприхватљиво

 

________________________

18. новембар 2017.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Према ранијем договору у петак 17.11.2017.године, је одржан састанак са премијерком Аном Брнабић. За сада  разговори са Владом Р.С. иду јако добрим смером, а све што је до сада договорено је испоштовано (исплаћена је зарада из добити) и добили смо прилику да активно учествујемо у анализи пословања ЈП „Поште Србије“, која треба да определи проценат повећања зарада за запослене.
Анализа која треба да се заврши за неколико дана, омогућиће Преговарачком тиму оба репрезентативна синдиката да на трећем састанку са премијерком конкретизује договор и да се изнађе задовољавајуће решење за запослене у ЈП „Пошта Србије“.

НАПОМЕНА: Сви чланови синдиката и запослени који су учествовали у Протесту 12.11.2017.године ,у организацији Синдиката ПТТ Србије и Синдиката ПТТ „Независност“, који је у складу са законским прописима и којима се регулише синдикално деловање, нису и  неће сносити никакве санкције.

________________________

17. новембар 2017.

С А О П Ш Т Е Њ Е

На основу анкете која је спроведена за подршку репрезентативним синдикатима уколико преговори са Владом РС не буду ишли у добром смеру или се прекину, а која је спроведена у целом Предузећу, утврдили смо да не постоји подршка за тоталну обуставу рада.
Обавештавамо чланство да за сада разговори са Владом РС иду јако добро јер је две трећине наших захтева већ усвојено, а разговори са премијерком се настављају и данас.
Одустаје се од Штрајка који је најављен за 20.11.2017. године.
Ако се разговори и преговори обуставе и уколико то буде потребно, наше захтеве ћемо и даље остваривати у складу са законом, применом свих видова синдикалне борбе.

У Београду, 17.11.2017. године

За штампање >>

________________________

17. новембар 2017.

СТОП ЛАЖИМА

У Београду је дана 12.11.2017. године одржан величанствени протест у организацији репрезентативних синдиката Поште Србије и то Синдиката ПТТ Србије и Синдиката ЈП ПТТ саобраћаја „Србија“ „Независност“, који је окупио око осам хиљада радника, што је више од половине укупног броја запослених.
То се никада није десило у историји синдикалног деловања у оквиру Поште Србије.
Протест који је протекао достојанствено и упутио јасне поруке пословодству и Влади РС, а на који можемо бити поносни, ставио је наше синдикате на чело синдикалне сцене Србије, чиме наши чланови могу да буду поносни.
Захваљујући нашим акцијама обављена су већ два разговора са Премијерком РС и исплаћена је зарада из добити. Преговори о повећању зарада, о чему до нашег протеста није било ни речи, иду у добром правцу. За нас је неспорно да ће повећање зараде бити, а преговори се воде око висине процента повећања.
Апелујемо да се сви актери на синдикалној и политичкој сцени суздрже од лажних саопштења јер тиме наносе ненадокнадиву штету запосленима у Пошти Србије.
Скрећемо пажњу запосленима на гомилу лажи које се пласирају у средствима јавног информисања и на друштвеним мрежама.
Евидентан је насртај политике и крупног капитала на профитабилне делове Поште а ми очекујемо наставак тога врло спремни. Ми смо то препознали и бранићемо своја радна места још јаче и жешће свим средствима синдикалне борбе.
Наша порука је:
СТОП ЛАЖИМА и
ДАЉЕ РУКЕ ОД НАШЕ ПОШТЕ!

________________________

15. новембар 2017.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

са седнице Штрајкачког одбора Синдиката ПТТ Србије
и Синдиката ЈП ПТТ саобраћаја „Србија“ „Независност“

Обавештавамо чланство да се започети разговори са премијерком у вези са повећањем зарада настављају у петак, 17.11.2017. године са почетком у 17,00 часова.
Данас је одржан састанак са пословодством на коме је договорено да ће наши репрезентативни синдикати активно учествовати у припреми извештаја о економским показатељима за одређивање модалитета за повећање зарада.
Разговарало се и о актуелној ситуацији у предузећу.
Подсећамо да ће зарада из добити бити исплаћена у петак, 17.11.2017. године.

За штампање >>

________________________

14. новембар 2017.

  С А О П Ш Т Е Њ Е

На данашњој заједничкој седници обе репрезентативне синдикалне организације анализирани су резултати досадашњих активности.
Констатовано је да када смо доносили одлуке о протесту и штрајку, ни у најави није било да ћемо доћи до било каквог договора са Владом или послодавцем, док је  ситуација сада значајно промењена.
Од наших захтева две трећине је већ испуњено, јер је одржан састанак са премијерком коме су присуствовали чланови Штрајкачког одбора, а донета је и одлука о исплати зараде из добити за 17.11.2017. године.
Са премијерком и пословодством настављени су преговори о испуњењу и најважнијег захтева, па је договорено да ће до повећања зарада доћи од јануара 2018, а након економске анализе која ће утврдити у ком проценту ће бити опредељено повећање зараде.
Ситуација се за сада развија у добром смеру, али апелујемо на чланство да у што већем броју потпише анкету како би својим потписом дали пуну подршку нашим акцијама, одржали јединство постигнуто протестом, а како би Штрајкачки одбор знао на колико људи може да рачуна уколико преговори буду прекинути или не дају резултате, иако се искрено надамо да до тога неће доћи.
Активности Штрајкачког одбора се настављају несмањеним интензитетом, а о даљим акцијама и резултату анкете бићете као и до сада благовремено обавештени.

За штампање >>

________________________

13. новембар 2017.

  О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Дана 13.11.2017. године, одржана је седница Надзорног одбора Предузећа, на којој је донета Одлука о расподели добити у висини једне нето зараде сваком запосленом у зависности од времена проведеног на раду у 2016. години.

Исплата се очекује у петак, 17.11.2017. године.

За штампање >>

________________________

10. новембар 2017.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Као што је и најављено, данас је одржан састанак са премијерком Аном Брнабић. Састанак је одржан у конструктивној атмосфери и договорено је да је прихватљиво решење да се исплата зараде запосленима обави из добити предузећа, као и претходних година. На састанку је договорено да се изврши додатна анализа пословања предузећа и да се настави дијалог у вези даљег одрживог раста социјално-економског положаја запослених.
Брнабић је синдикате обавестила да је Влада Србије посвећена наставку реформе система плата запослених у јавним службама и апеловала на разумевање да се започета реформа настави, након чега ће фокус у потпуности бити на реформи јавних предузећа, процесу коју је у неким јавним предузећима већ почео, и који треба да донесе већу ефикасност, бољи стандард запослених, али и већи прилив у буџет Србије. Започети разговори наставиће се у наредним недељама.
Наши представници су пренели премијерки какво је расположење у Пошти и да је исплата добити добродошла, али да је наш главни проблем - ниске зараде од којих једва преживљавамо. Зато не одустајемо од Протеста у недељу 12.11.2017. године. Даље наше деловање ће зависити искључиво од спремности Владе да, осим што су нас уважили и саслушали, учине и конкретне кораке ка побољшању материјалног положаја запослених. Сада смо сигурни да смо на правом путу и да ће наш аргументован наступ дати резултате. Позивамо све синдикате и све запослене да нам се придруже.
Подршка стиже од синдиката других делатности, али и од колега поштара из Региона. И тамо се чује наш глас и прате се наше активности. Дакле, само храбро и дођите у недељу и искажите свој став!

Саопштење Владе Републике Србије >>

Подршка колега из Републике Српске >>

Подршка колега из Републике Хрватске >>

_____________________________

10. новембар 2017.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Поштоване колеге,

Управо смо добили допис од премијерке Републике Србије Ане Брнабић која нас обавештава да је део наших захтева прихваћен и да позива представнике оба репрезентативна синдиката да данас у 15,30 часова дођу на састанак и да покушамо да решимо и остале муке које нас муче, пре свега зараде. О детаљима са састанка ћете бити обавештени, а ми настављамо са започетим активностима и још једном позив свима да у недељу дођу и искажу свој став на протесту.

Допис из Владе Републике Србије >>

_____________________________

09. новембар 2017.

П Р О Г Л А С

Поштоване колеге,

Сматрамо да је битно појаснити и објаснити наше одлуке о протесту и ступању у штрајк са тоталном обуставом рада. Дошли смо у ситуацију да су сви  наши напори пропали да на миран начин изборимо бољи материјални положај и да убедимо надлежне да нас саслушају и помогну. Држава је свима понудила наду и мало светла на крају тунела осим радницима Поште. Зашто?!. Нису планирали да нам повећају (врате отете) зараде, а не дају ни да исплатимо оно што смо зарадили (добит за претходну годину)! На то не смемо остати неми, на то морамо реаговати. Очигледно је да немамо другог избора већ да позовемо све наше чланове и запослене да радикалним методама изборимо неки бољитак. Да би то успели, неопходно је да нас се у недељу 12 новембра испред седишта нашег Предузећа окупи што више. Ако нас буде неколико хиљада, то ће бити знак да смо спремни за тоталну обуставу рада у Пошти. Ако нас буде пар стотина, то ће бити знак да је страх победио или да је већини добро, а против већине се не може.
И зато дођите да заједно бранимо последње трунке достојанства које нам је преостало;
Дођите да бранимо своју егзистенцију и егзистенцију својих породица;
Дођите да бранимо Предузеће од политичких мешетара  и крупног капитала сумњивог порекла који само чека нашу пропаст па да преузме наше послове;
Дођите и покажите да се не плашимо, да нису успели да од Поште направе Гулаг;
Дођите јер ово су преломни тренутци за опстанак нашег Предузећа и судбине запослених  и не смемо бити само неми посматрачи;
Дођите и покажите да нам је стало до наше будућности, да се нећемо предати без борбе и да не пристајемо на судбину коју су нам наменили;

Више него икад, сада је битно да будемо јединствени, да будемо солидарни, да овог пута није битна синдикална припадност, да се окупимо у што већем броју и да покушамо да се изборимо за нас запослене. Ово је тренутак да све поделе оставимо по страни и да покажемо да основни постулат синдикалног деловања, солидарност, још увек живи међу нама.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Саопштење за штампање >>

_______________________

08. новембар 2017.

С А О П Ш Т Е Њ Е

На заједничкој седници одбора наше обе репрезентативне синдикалне организације, након извештаја са терена, констатовано је да је велики број запослених заинтересован за долазак на Протест заказан за 12.11.2017. године.

Такође је донета Одлука о ступању у штрајк почев од 20.11.2017. године, уколико Влада РС не донесе потребне одлуке и не испуни наше захтеве, а вид штрајка (ТОТАЛНА ОБУСТАВА РАДА) определиће број окупљених на протесту.

Поводом наведених акција заказана је конференција за новинаре за петак, 10.11.2017. године у Медија центру.

Наше акције су искључиво социјалног карактера и немају политичку позадину, па обавештавамо наше колеге да не треба да се плаше што полиција обавља своје редовне активности на терену, што уједно и показује колики је значај ових наших акција.

 

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Саопштење за штампање >>

Одлука о ступању у Штрајк >>

_______________________

06. новембар 2017.

С А О П Ш Т Е Њ Е

После најаве протеста репрезентативних синдиката Поште Србије, дана 06.11.2017. године, одржан је састанак са министром Расимом Љајићем.
На састанку смо аргументовано изнели наше проблеме и следеће захтеве:

 • Хитан састанак са премијерком Аном Брнабић
 • да се на седници Владе ХИТНО донесе одлука о исплати зараде из добити за запослене у Пошти Србије
 • да се и нама врати отети део зараде

Министар нам је саоштио да ће најхитније о нашим захтевима обавестити Премијерку и Владу Републике Србије.

О исходу разговора ће нас обавестити у најкраћем року.

С обзиром да нисмо задовољни исходом састанка настављамо са планираним активностима и апелујемо на све чланове синдиката и запослене да нам се у што већем броју придруже на заказаном протесту у Београду, 12.11.2017. године, са почетком у 12,00 часова.

Поштоване колеге, крајње је време да сами заштитимо своја радна места јер смо већ сигурни да неко континуирано спроводи акције како би плански  уништио Пошту Србије.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Саопштење за штампање >>

_______________________

01. новембар 2017.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Обавештавамо чланство обе наше репрезентативне синдикалне организације, као и све запослене у ЈП Пошта Србије, да су Синдикат ПТТ НЕЗАВИСНОСТ и Синдикат ПТТ Србије на данашњој заједничкој седници формирали заједнички одбор за организацију протеста.

Заједнички одбор сачињавају извршни одбори оба репрезентативна синдиката.

Протест под називом ВРАТИТЕ НАМ ОТЕТО одржаће се у недељу, 12.11.2017. године са почетком у 12,00 часова.

Захтеви протеста су:

 1. да нас ХИТНО прими председница Владе Србије Ана Брнабић!
 2. да нам се ХИТНО исплати зарада из добити!
 3. да нам се врати отети део зараде!
 4. побољшање социјално  - економског положаја запослених!

 

Уколико нам се захтеви не испуне у најкраћем могућем року, радикализоваћемо своје  активности о чему ће чланство бити благовремено обавештено.

Апелујемо на чланство и све запослене да је последњи моменат да се побунимо и тражимо остваривање својих права!

Даља упутства следе.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Саопштење за штампање >>

_______________________

01. новембар 2017.

ТРАЖИМО РЕШЕЊЕ ЗА НАШЕ ПРОБЛЕМЕ

У оквиру активности у циљу решавања свих наших проблема, а посебно због чињенице да је материјални положај запослених у Пошти све лошији и да нам је угрожена сама егзистенција, тражимо од надлежног министра Расима Љајића да се укључи у социјални дијалог и да договором и на обострано задовољство решимо спорове који су довели до започињања штрајкачких активности.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Допис за штампање >>

_______________________

31. октобар 2017.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Данас је на захтев нашег синдиката, одржан састанак врха Синдиката ПТТ Србије (Александар Павловић. Славко Топалов и Бранко Калајановић) са делегацијом Самосталног синдиката поштанских радника (Зоран Павловић, Радован Тешић, Белензада Владимир) и Синдиката Солидарност (Тин Антић и Ненад Милорадовић).
На састанку је констатовано да су захтеви протеста оправдани и да њихово решавање представља заједнички интерес свих запослених. Договорено је да свако настави са започетим активностима, да заједнички започнемо нове активности, а све то мора резултирати побољшањем материјалног положаја радника Поште. Став нашег синдиката је да подржавамо конкретне потезе наших синдикалних организација чији чланови учествују у протесту на основу претходно донешених одлука органа синдикалних организација. Такође је постигнута пуна сагаласност о неопходности заједничког деловања у наредном периоду, јер то од нас очекује чланство.
На крају данашњег састанка, колеге синдикалци су позвани да учествују у великој протесној шетњи од камене зграде до Владе Републике Србије коју организују оба репрезентативна синдиката у недељу 12. новембра 2017. године.

 

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

_______________________

30. октобар 2017.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

На седници Надзорног одбора Предузећа није донета одлука о расподели добити за 2016 годину. Тиме се наставља поигравање надлежних са судбинама радника Поште, али и њихових породица.
Позивамо све синдикате који су регистровани у Пошти да се већ сутра састанемо и договоримо заједничке активности.
Време је да се ујединимо и да заједнички одговоримо на понижења. Време је да у најкраћем могућем року заједнички организујемо протесте и друге синдикалне активности.
Очекујемо договор и велики одзив свих незадовољних радника нашег Предузећа, без обзира на синдикалну припадност.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

За штампање >>

_______________________

27. октобар 2017.

О БА В Е Ш Т Е Њ Е
ЧЛАНОВИМА СИНДИКАТА ПТТ СРБИЈЕ

 

Поштовани чланови,

Дана 30. октобра 2017. године (понедељак), биће одржана седница Надзорног одбора ЈП „Пошта Србије“. Очекујемо са нестрпљењем да ће се на истој коначно донети одлука о расподели добити из 2016. године.
Седници Надзорног одбора ће присуствовати и председници оба репрезентативна синдиката, тако да ћемо одмах по завршетку седнице имати информацију у вези исплате из добити.
Уколико се на седници Надзорног одбора, из било којих разлога, не донесе дуго ишчекивана одлука о расподели добити, Извршни одбор нашег синдиката приступиће организовању протеста по одлуци Главног одбора Синдиката ПТТ Србије.
Обавештавамо Вас да су почели и преговори о формирању заједничког Организационог одбора оба репрезентативна синдиката за организацију протеста. Од Синдиката Независност Поште добили смо допис у коме прихватају понуђену заједничку активност. Такође, позваћемо и друге синдикате, као и све запослене да нам се придруже, јер се ради о решавању заједничких егзистенцијалних проблема.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

За штампање >>

_______________________

20. октобар 2017.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Извршни одбор Синдиката ПТТ Србије  је на састанку са пословодством Предузећа, одржаног данас, 20.10.2017. године, у 11,00 часова, још једном указао на изузетно тежак материјални положај запослених, који је ескалирао одсуством информација о судбини враћања зараде на претходни ниво (новембар 2014. године), као и изостанком Одлуке о расподели зараде из добити.
В.Д. директорки је стављено до знања да је стрпљење запослених на измаку и да ћемо, уколико до краја следеће седмице не будемо добили позитивне информације о судбини наших захтева, обавестити  чланство о правцу деловања и наредним активностима.
Од чланства очекујемо подршку и активно учешће у свим активностима које ће уследити, уколико наши захтеви не буду испуњени.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

_______________________

17. октобар 2017.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Због недоумица и опречних изјава званичника Републике Србије, немамо валидну информацију о враћању наших зарада, као ни информацију о исплати зараде из добити. Сматрамо да се наша Држава поиграва са нашим Предузећем и са свим запосленима, што је недопустиво. Имамо рок до краја ове недеље да разјаснимо сва спорна питања, а уколико нас не буде у групи предузећа којима ће зараде бити враћене и ако се не крене са процедуром за исплату зараде из добити, Синдикат ПТТ Србије ће позвати своје чланство и све запослене да изразе незадовољство оваквим односом Државе и руководства Предузећа према радницима Поште и њиховим породицама. Биће донете потребне одлуке и одредићемо датум окупљања. Позваћемо све синдикате који егзистирају у оквиру Поште на договор о заједничком деловању. Сматрамо да је време, а то су последња окупљања и показала,  да се ујединимо и покушамо заједнички да утичемо на решавање наших проблема и на наше судбине. Дошли смо до ''црте'' коју морамо да бранимо по сваку цену и немамо право да будемо уплашени, нејединствени и малодушни на све наше заједничке муке.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

_______________________

 

16. август 2017.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Дана 16.08.2017. године одржан је састанак Комисије за технолошка питања која делује у оквиру нашег Синдиката и расправљало се о неколико тренутно горућих тема и проблема. На састанак су били позвани и представници Функције за поштанску мрежу, али je њихово присуство изостало.

 • Нови начин уручења судских писама и проблеми који настају због тога на терену.

На претходном састанку са колегама из Мреже смо изразили забринутост за проблеме који проистичу из новог упутства о уручењима судских писама, који је по нама компликован и очекивали смо да ће у даљим контактима са Високим саветом судства доћи до поједностављења процедура, што се до сада није десило. Напротив, најновије измене, иако мале, додатно збуњују и компликују процедуру уручења на шта су нам указали наше колеге са терена. Опште је мишљење да струка није у довољној мери консултована и да постоји пуно недоумица које се морају разрешити. И овај састанак је био прилика да представници запослених кажу воје мишљење и дају предлоге и сугестије, али на жалост нисмо имали коме то да кажемо, па ћемо то учинити на званичан начин.

 • Расправљали смо и о новој апликацији за праћење итинерера поштара путем мобилног телефона

Констатовано је да и ту постоји низ проблема и различитих пракси у деловима система. Не улазећи у техничка решења и проблеме, Синдикат ПТТ Србије неће дозволити да буде било каквих последица по запослене, а због непрецизности самих телефона (који нису ГПС уређаји) и грешака у самом програму и начину његове имплементације.

 • Уочено је да се појавио велики проблем због недостатка торби и фасцикли за поштаре, али и других средстава и материјала за рад која недостају у готово свим сегментима нашег пословања.

Тражићемо да се систем набавки хитно измени и да буде ефикаснији. Тражимо и одговорност због таквог стања, поготово због чињенице да преко 70 аутомобила чека на поправку због недостатка делова и мајстора.

 • Мопеди и бицикли

Када се ради о набавци мопеда и бицикала подржан је став наших представника у Комисији за јавну набавку да не потпишу техничке карактеристике због чињенице да се уводи аутоматски мењач који, по нама, не може да функционише на свим нашим рејонима, као и да је одржавање таквих мопеда знатно скупље. Као последица наших претходних активности и разговора, спроведена је анкета о карактеристикама мопеда који су сада у употреби, па су наши запослени имали прилику да искажу своје мишљење. За нас је недопустиво да се не поштују уговори између Предузећа и запослених и да се нашим радницима ни после 5 година експлоатације и одржавања не омогућава откуп  мопеда под уговореним условима зато што се нови не набављају на време и на томе ћемо у наредном периоду инситирати. Такође ћемо инсистирати да се поштује догворени принцип добровољности и да се на запослене не врше притисци да потписују уговоре за мопеде. Обзиром на сумњив квалитет мопеда који се сада набављају, сматрамо да је то једина мера да заштитимо основне интересе чланства. Послодавац је дужан да обезбеди средство за рад као и његово одржавање.

 • Рад на високим температурама

Свесрдно смо се залагали да се рад на високим температурама прилагоди климатским условима и да се поштују препоруке Министарства за рад, али у пракси се мало тога променило. Тражимо да се испоштују процедуре у свим деловима Предузећави (уважавајући специфичности сваког од њих) о начину организације рада у овим екстремним временским условима, а пре свега да се брине о безбедности и здрављу запослених.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

_______________________

14. јул 2017.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Данас је исплата дивиденди за 2016 годину акционарима ''Телеком Србија'' а.д.

Опширније >>

_________________

13. јул 2017.

ОТВОРЕНО ПИСМО КОНФЕДЕРАЦИЈЕ СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА НЕСИГУРНОСТ И ШИРЕЊЕ НАСИЉА?

Најновије убиство детета и мајке, наше колегинице, медицинске сестре, не може и не сме да остане само новинарска тема за жуту штампу, већ нас тера да поново тражимо одговорност и конкретне мере од људи на власти, којима је „дато“ да „стварају амбијент за безбедан рад и живот без насиља“. Не можемо више да ћутимо пред чињеницом да се сваким даном све више потврђује колико, као друштво све више пропадамо у амбис, из којег нам нема повратка. Упозоравали смо, као организација која шити права радника, да постајемо као друштво и држава све, само не социјално одговорни, хумани и правични. Упозоравали смо на економску и социјалну НЕСИГУРНОСТ обичног човека- радника и његове породице у најсуровијем облику капиталистичког система, који нам се намеће, као и на све могуће последице које он носи. Нажалост, све оно на шта смо упозoравали, дешава нам се више година уназад, пљачкашка приватизација, губитак посла за велики број радника, најсуровија експлоатација радника од стране власника капитала, насиље, убиства, самоубиства, породичне трагедије... Питања се намећу сама – Ко је одговоран? Ко промовише насиље, страх, дискриминацију и зашто? Која је цена економске и социјалне НЕСИГУРНОСТИ радника и ко је заговара? Зашто се све мање чује и гуши сваки глас радника у овој земљи?

Саопштење за штампање >>

_______________________

11. јул 2017.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Дана 11.07.2017. године, одржан је састанак делегације Синдиката ПТТ Србије; Александар Павловић, Славко Топалов и Милорад Будимир, са челним људима Функције за поштанску мрежу; Срђан Јовановић, директор, и заменици директора Слађана Станимировић и Љубомир Остојић.
Састанак је дошао као потврда дугогодишње успешне сарадње нашег Синдиката и технолошких функција. Разговарало се о акуелним темама које брину све наше запослене а то су:

 • Нови начин уручења судских писама
 • Набавка мопеда
 • Безбедан рад на високим температурама
 • Телефони за доставу
 • Апликација за статистику и норме
 • Обнављање возног парка
 • Правовремена набавка и дистрибуција основних средстава и материјала за рад

Што се тиче набавке мопеда, Синдикат ПТТ Србије је остао при ставу да наши представници у Комисији за јавну набавку не потписују техничке карактеристике јер сматрамо да би куповина мопеда са аутоматским мењачем била нефункционалана на руралном подручју. Разговарало се о могућности набавке у две партије чиме би донекле тај проблем био превазиђен. За нас је најбитније да неће бити притисака на запослене да потписују уговоре и преузимају обавезу одржавања за мопеде који им не одговорају.
Истакнут је проблем рада на високим температарама и договрено је да се понови допис свим радним јединицама (уважавајући специфичности сваке од њих) о начину организације рада у овим екстремним временским условима, а пре свега бринући о безбедности и здрављу запослених.
Следећа велика тема су била судска писма (нов начин уручења). Изразили смо забринутост и наишли на разумевање да је поступак компликован и да се чине напори у контакту са Високим саветом судства да се поступак уручења поједностави. Сада је ситуација таква да се сав терет и ризик сваљују на поштаре, а то желимо да избегнемо и добили смо подршку и уверавања руководства функције да ће се учинити све како би се ствари у том сегменту значајно поправиле.
Добили смо појашњење да се увођењем нових мобилних телефона за достављаче и попштаре са апликацијом за праћење, неће ни на који начин нарушавати приватност запослених. Наиме, праћење није могуће у ’’on-line’’ режиму, анализа кретања по итинереру ће стартовати чином задужења, а завршаваће се раздужењем. Такође треба истаћи да ова новина неће узроковати никакве проблеме уколико се поштују технолошки процеси.
Почела је дистрибуција нових технолошких возила по свим радним једницама, што ће допринети квалитету и безбедности запослених.
У завршној је фази израда апликативног решења Правилника о статистици и нормама, што је за све запослене од великог значаја. Са великим интересовањем и очекивањима пратимо тај процес, чија се финализација очекује крајем године.
Састанак је завршен уз констатацију присутних да треба наставити са праксом организовања оваквих састанака, јер досадашња искуства говоре да су врло корисна за запослене и за Предузеће.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

_______________________

28. јун 2017.

ОДРЖАНА СКУПШТИНА АКЦИОНАРА „ТЕЛЕКОМ СРБИЈА“ а.д.
-ДОНЕТА ОДЛУКА О ИСПЛАТИ ДИВИДЕНДЕ-

Скупштина акционара „Телеком Србија“ а.д. је на 52. редовној седници, дана 28.06.2017. године, донела одлуку о расподела добити „Телеком Србија“ а.д. по Финансијским извештајима „Телеком Србија“ а.д. за 2016. годину.
Истом одлуком одобрена је исплата дивиденде акционарима Друштва, у новцу, у бруто износу од 13,7671 динара по акцији. Право на дивиденду имају сви акционари Друштва – лица која су уписана у Централни регистар, депо и клиринг хартија од вредности као законити имаоци акција Друштва на Дан акционара 52. редовне седнице Скупштине Друштва, тј. на дан 18.6.2017. године (Дан дивиденде).
Извршни одбор Друштва ће одредити дан почетка и поступак исплате дивиденде акционарима и утврдити текстове обавештења акционарима о одлуци о исплати дивиденде, као и о самој исплати, која морају бити објављена у законом прописаним роковима. Исплата ће бити између 14.07. и 15.08.2017.
Уколико у законском року од 15 дана од дана одржавања Скупштине нико не изјави жалбу на одлуку, очекујемо да исплата дивиденде буде првог наредног дана након истека рока за жалбу 14.07.2017. године. 

 

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

_______________________

31. мај 2017.

С А О П Ш Т Е Њ Е

 

Последњи разговори са в.д. Директорком Предузећа и анализа која је потом уследила на Штрајкачком одбору, даје нам за право да мислимо да смо на добром путу да решимо највећи део проблема који су садржани у нашим захтевима. Да подсетимо, то су спорна питања која су у надлежности Предузећа, а за које верујемо да су решена и враћање зарада на претходни ниво (тема која заокупља врх Државе), а директна је последица протеста неколико битних Синдиката Србије, укључујући и наш Сондикат.
Наше захтеве темељимо на неколико битних чињеница, а то је податак да је просечна зарада у Републици Србији преко 49.000,00 динара, у нашем Предузећу 42.635,00 динара, а да нам највећи део запослених прима око 35.000,00 динара. Такође је битан податак да се поред неоправданог умањења зарада од 10%, суочавамо и са додатним смањењем зарада у номиналном износу од 1,9% што реално износи умањење од -5%.
Такође, јако важно питање је и зарада из добити, чија се исплата према уверавањима надлежних, очекује у III кварталу.
Изазови са којима се суочавамо у наредном периоду су најављено доношење сета закона, који ће додатно нарушити статус света рада и на јесен почињемо нову рунду колективног преговарања, за коју се надамо да ћемо је успешно окончати без обзира на отежане услове функционисања синдиката због одредби новог Закона о раду.
О свим даљим активностима синдиката и реализацији наведених захтева, бићете благовремено обавештени.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

_______________________

26. мај 2017.

Сви одговори до уторка!

До уторка, 30 маја очекујемо одговоре и договор у вези са захтевима које смо дефинисали у процесу штрајкачких активности. Следећег дана, у среду, ће се састати Штрајкачки одбор и донеће одлуке о даљем деловању у зависности од спремности надлежних да испуне све наше захтеве.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

__________________

01. мај 2017.

Одржано протестно окупљање у Београду

У склопу активности које се спроводе у организацији Синдиката ПТТ Србије, а које су започеле 11 марта великим протестом испред Владе Републике Србије, 1. маја на Међународни празник рада је одржано протестно окупљање наших чланова испред седишта Предузећа. И поред велике опструкције која се спроводи, страха и апатије који владају међу нама, сакупило нас се довољно да овај дан буде уписан у календар наших активности као посебан. Посебно је било величанствено на Тргу Николе Пашића где је исказано јединство свих  синдиката и где је неколико хиљада радника поручило Влади републике Србије да је спремно да се бори за бољу будућност, за већа права и поштовање рада, за достојанствен живот. Свима онима који нису били можемо да поручимо да су пропустили нешто лепо и велико.
Добро је што су наши чланови схватили колико је важно да искажу свој став и да се у што већем броју окупљамо на позив Синдиката, јер нам то даје подршку у преговорима који су вођени, али пре свега пред оне који предстоје.
Састанци са представницима Владе, који су најављени, су свакако резултат притисака које заједно спроводимо. Да се нисмо окупљали и протествовали, не би ни добили прилику за мирно решење спора. Покушаћемо да објаснимо и решимо наше захтеве који се односе на нашег оснивача, а све у циљу побољшања материјалног и социјалног положаја запослених, као и постизања оптималног кадровског капацитета за рад у технологији.
Док буду трајали преговори у Влади, неће бити штрајкачких активности. У зависности од спремности надлежних министара да прихвате наше аргументе и испуне наше захтеве, Синдикат ПТТ Србије ће се определити за даље деловање.
У случају да наши захтеви буду одбијени, настављамо са планираним активностима.

 

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

_______________________

29. април 2017.

П Р О Г Л А С
ПРВИ МАЈ 2017. ГОДИНЕ

Синдикат ПТТ Србије је донео Одлуку да се поводом обележавања 1. маја - празника рада
одржи протестно окупљање у Београду

Протестно окупљање ће се одржати 1. маја 2017. године, у 11,30 часова, на платоу испред Главне поште у Таковској 2, у Београду.
Председник Синдиката ПТТ Србије обратиће се окупљенима, а након тога, у протестној шетњи, прикључићемо се масовном протесту радника Србије, који је заказан на Тргу Николе Пашића, са почетком у 12,00 часова.

________________________

28. април 2017.

ОБАВЕШТЕЊЕ

Поштоване колеге,
У прилогу Вам достављамо заједничко саопштење са састанка одржаног између преговарачког тима Штрајкачког одбора Синдиката ПТТ Србије и представника пословодства на челу са в.д. директора Предузећа, Миром Петровић, који је одржан 28.04.2017. године.
Напомињемо да договорене активности у вези обележавања Првог маја остају према договору.

Заједничко саопштење >>

__________________

 

27. април 2017.

УРАНАК ИЛИ ПРОТЕСТ

Тековине, као што су модерни устав, бирачко право, грађанске слободе, пензије, плаћени одмори, уговори на неодређено време, држава социјалног благостања, су за генерације које ступају на сцену 21. века подразумевајуће. Треба их подсетити, као и све нас остале, да се до тога дошло дугогодишњом борбом организованог радништва и снагом истинских левичарских странака, који су њихове захтеве политички обликовали.
Од 1. маја 1886. године, када су се обесправљени чикашки радници побунили, поводом осмочасовног радног  времена и хуманих услова рада, ризикујући своје животе, почела је вишедеценијска борба, са значајним помацима. Последње две до три деценије карактерише значајан пад стечених социјалних права. Разлог томе су слабљење радничке класе Запада и престанак светске биполарности, односно нестанак реал-социјализма.
Глобализација и галопирајући нео-либерални концепт су преплавили читав свет. Годишњи одмор постаје луксуз и изузетак, државни празници, па тако и први мај, губе смисао и постају још један  дан када се не иде на посао.
Првом мају треба вратити изворно значење, односно да то буде дан када ће радништво Србије још једном скренути пажњу јавности на актуелне проблеме. То би били; висока незапосленост, ниска просечна примања, неконкуретна привреда, технолошка заосталост,нецивилизован третман радника, јефтина и незаштићена радна снага. Неолиберали нас уче да сви заједно морамо поделити терет успешног проласка кроз транзиционе процесе, али очигледно да радни слојеви плаћају највишу цену.
Данас су такође на сцени, као последице Закона о раду из 2014. године, губитак дефинисаног радног времена (као некада давно) неплаћени прековремени рад, мобинг, разне врсте дискриминације, „рационално коришћење радног времена“ и што је много значајно отежано синдикално организовање. Синдикати су једино што је радницима преостало, што даје наду да неко на ефектан начин може да заступа њихове интересе. На разне неправде, које нас окружују, мора се реаговати бунтом. Треба захтевати промене нашег положаја, а предстојећи празник рада је идеална прилика за то. Свакако не на симболичан начин присуством синдикалних активиста, него масовним одзивом угроженог радништва. Нарочито треба рачунати на одзив млађих за које се може сматрати да су класа у настајању, која зна само за привремено повремене послове и којој професија није део идентитета.

 

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

_______________________

26. април 2017.

П Р О Г Л А С
ПРВИ МАЈ 2017. ГОДИНЕ

Штрајкачки одбор Синдиката ПТТ Србије је донео Одлуку да се поводом обележавања 1. маја - празника рада
одржи протестно окупљање у Београду

Протестно окупљање ће се одржати 1. маја 2017. године, у 11,30 часова, на платоу испред Главне поште у Таковској 2, у Београду.
Председник Синдиката ПТТ Србије обратиће се окупљенима и прочитаће захтеве Штрајкачког одбора Синдиката ПТТ Србије.
Након тога, у протестној шетњи, прикључићемо се масовном протесту радника Србије, који је заказан на Тргу Николе Пашића, са почетком у 12,00 часова.
Поштовани чланови Синдиката ПТТ Србије,
Молимо вас да се обратите вашем председнику Синдикалне организације, како би организовано и у што већем броју присуствовали протестном окупљању поводом
1. маја – празника рада.
Напомињемо да је превоз организован.
На протестно окупљање понесите заставе, по могућности транспаренте и друга обележја Синдиката ПТТ Србије, као и радништва Србије.
Пожељно је да дођете у службеној униформи.
Тема овогодишње централне манифестације је;

 1. повећање зарада,
 2. потписивање колективних уговора,
 3. повећање минималних зарада и
 4. измена Закона о пензијско-инвалидском осигурању.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

_______________________

24. април 2017.

СУОЧАВАЊЕ СА ПОСЛЕДИЦАМА

Прави назив Закона са чијим се последицама тешко носимо већ скоро две и по године, је „Закон о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада, и других сталних примања код корисника јавних средстава“. Овај Закон је наследио такође неправедан „Закон о умањењу нето прихода лица у јавном сектору“. По Закону о раду се под зарадом запослених сматра зарада која садржи порезе и доприносе, који се плаћају из зараде, односно, зарада запослених је бруто износ зараде. Горе поменути Закон говори о умањењу нето прихода, што се може сматрати недобровољним плаћањем држави, што није ништа друго до порез (ништа се не добија заузврат). Стручњаци кажу, односно закључак на ову тему је да изузимање једне категорије грађана и опорезивање њихових зарада према неком специјалном закону није ништа друго (по досадашњој пракси Уставног суда) до нарушавање јединства правног поретка Србије.
Осим смањења буџетског дефицита, за овим се посегло и због општег става да су радна места у јавном сектору „безбедна“ и „економски моћна“ што на примеру запослених у „Пошти Србије“ може лако бити оспорено.
Наши запослени су доведени у врло лош материјални положај потпуно незаслужено. Просек зарада у Пошти је већ дуго испод републичког просека, а више од 2/3 запослених прима зараду (33-35000 динара) која им битно утиче на квалитет живота и доводи их до социјалне несигурности.
Тражимо хитан заокрет у односу Владе Републике Србије према запосленима у Пошти. Изражавамо забринутост за будућност наших чланова и њихових породица. Свесни смо тренутка који погубно прети ускраћивањем егзистенције достојне човека и запосленог у Предузећу које успешно послује. Не пристајемо на ситуацију да човек буде дугорочно експлоатисан и да то доживљава као привилегију. Непрестални приговори, обраћања, дописи се одбијају о зид ћутањa, па ове активности које наш Синдикат спроводи, су крајњи вид борбе и једино средство које нам преостаје.
У смислу наставка наше борбе за праведне циљеве, подсећамо све нас да је страх најефикаснији и најнехуманији начин управљања људима. Страх не можемо победити, али га можемо превазићи. Није довољно дати свој максимум, понекад је потребно учинити оно што се мора.
Зато питамо себе и све нас да ли у нама има храбрости, памети и надасве поштења за даље синдикалне активности? Верујемо да има.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

__________________________

21. април 2017.

ОБРАЋАЊЕ НАДЗОРНОМ ОДБОРУ ПРЕДУЗЕЋА

Штрајкачки одбор Синдиката ПТТ Србије је на својој последњој седници одржаној 20.04.2017. године, донео Одлуку да се обрати Надзорном одбору ЈП „Пошта Србије“ у циљу споразумног решавања колективног радног спора.
Наши захтеви, који су јавно објављени више пута, са којима је упознато и пословодство ЈП „Пошта Србије“, сада допуњени још једним – захтев у вези зараде из добити.
Захтеви запослених су:

 • Враћање зарада на ниво пре 28. октобра 2014. године;
 • Укидање Уредбе о забрани запошљавања у јавном сектору;
 • Доношење одлуке Надзорног одбора ЈП „Пошта Србије“ о расподели добити ЈП „Пошта Срије“ за 2016. годину и покретање одговарајуће процедуре ради добијања сагласности оснивача;
 • Поштовање Закона и Колективног уговора за Јавно предузеће „Пошта Србије“;
 • Поништавање Одлуке директорке Предузећа о брисању слободних дана - решавање проблема слободних дана и начин коришћења годишњих одмора;
 • Ангажовање потребног броја извршилаца и средстава за рад на технолошким радним местима;
 • Решавање статуса радника, који раде по основу привремено повремених послова и висине цене рада за раднике који су радно ангажовани по овом основу;
 • Поштовање законских норми и процедура у доношњу пословних одлука;

Очекујемо да на заједничком састанку са члановима Надзорног одбора и в.д. директором Предузећа, након упознавања са нашим досадашњим активностима (која су увек била у складу са Законом), дођемо до одговарајућих решења, у циљу социјалног дијалога и у обостраном интересу.
Ови захтеви на којима истрајавамо су у оквиру гарантованих права, која су дефинисана законима и Колективним уговором.
Све наше даље активности биће директно условљене епилогом траженог састанка.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

_______________________

20. април 2017.

ЧЛАНСТВО КАЖЕ: ИДЕМО ДАЉЕ

Штрајкачки одбор је анализирао досадашње активности и планирани су даљи кораци. Договорено је да направимо наш предлог Споразума и доставимо га надлежнима. Одлучено је да се постојећи захтеви (од којих се не одустаје) допуне захтевом Надзорном одбору Предузећа да у што краћем року донесе потребне одлуке како би дошло до исплате зараде из добити за претходну годину.
Такође је донета одлука да се организују протести испред поштанских центара широм Србије као и да се сви наши чланови и запослени позову да се окупимо испред Таковске 2 на Дан рада – 1. Маја. Сматрамо да је време да роштиљање заменимо протестом и да се након окупљања испред седишта нашег Предузећа придружимо другим синдикатима на Тргу Маркса и Енгелса, а који тод дана изађу на улице. Тиме ћемо показати нашу солидарност и одлучност, а проверићемо  спремност и подршку да се боримо за остваривање зацртаних циљева.
Дакле, видимо се сви 1. Маја, а одмах након Празника протести се селе испред поштанских центара и трајаће док имамо подршку чланства и док се не испуне наши кључни захтеви.

 

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

_______________________

19. април 2017.

СПРОВЕДЕН ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА

Након Одлуке Главног одбора Синдиката ПТТ Србије да се настави са штрајкачким активностима, данас је у Пошти Србије спроведен Штрајк упозорења. Наши чланови су Штрајк спровели у складу са Законом о штрајку и својим понашањем су сачували достојанство Синдиката и Предузећа у коме раде.
Обустава рада је спроведена тако да није било угрожавања безбедности и здравља људи и имовине и уз поштовање минимума процеса рада.
Ово је био можда симболичан, али битан корак у нашим настојањима да поправимо материјални положај запослених. За сутра је заказана седница штрајкачког одбора где ће бити договорена динамика даљег деловања обзиром на чињеницу да се наш оснивач до дана одржавања Штрајка упозорења није изјаснио о нашим захтевима.
Подсећамо Вас да су управо поступањем нашег оснивача сви наши запослени доведени у лош материјални положај који им битно утиче на квалитет живота и доводи до социјалне несигурности.
Дакле, идемо даље свом снагом и не одустајемо све док имамо подршку нашег чланства и док се не испуне наши кључни захтеви.
Сутра објављујемо наставак и динамику активности који ће директно зависити од понашања и разумевања оснивача и министарстава.

 

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

_______________________

18. април 2017.

НЕМА СПОРАЗУМА БЕЗ ПОВЕЋАЊА ПЛАТА

Главни одбор Синдиката одбио Споразум и настављамо са штрајкачким активностима,
Сутра, 19. априла биће спроведен Штрајк упозорења у периоду од 11,59 до 12,59 часова. Позивамо све наше чланове да узму учешће. У 13 часова почиње окупљање испред Таковске где ће се одржати Протест као вид подршке почетку штрајкачких активности. У четвртак ће бити објављен распоред дешавања и окупљања испред поштанских центара широм Србије. ''Финале'' овог првог дела ће за сада остати тајна, али биће то прилика да сви наши чланови, као и сви други синдикати и запослени, покажу шта радници мисле о свом положају и нашем раду!

 

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

Одлука Главног одбора >>

_______________________

13. април 2017.

ПРЕДЛОГ СПОРАЗУМА НА СТОЛУ

Данас је одржан други састанак Штрајкачког одбора са тимом Предузећа у процесу преговора о покушају споразумног решења насталог спора везаног за најављени штрајк упозорења. Добили смо Предлог споразума од стране директорке Предузећа који је она претходно усагласила са председником Синдиката Александром Павловићем, а у коме су прихваћени сви наши захтеви који су се односили на послодавца. Проблем је што се прва два наша штрајкачка захтева односе на оснивача (Владу Републике Србије) и што о томе нисмо ни кренули да причамо јер наш оснивач очигледно није заинтересован, а Споразум са послодавцем не може бити потписан без одлуке о прекиду штрајкачких активности.
Истовремено смо почели поступак решавања колективног радног спора посредовањем Агенције за мирно решавање спорова Републике Србије у присуству миритеља, данас у 13 часова. Предлог споразума у поступку мирења је донекле коригован, што се може видети као подвучено у тексту који је објављен на нашем сајту. Такође, сагласно закључку миритеља, Синдикат је преузео обавезу да Предлог споразума изнесе пред Главни одбор, и да о исходу гласања о истом обавести Послодавца дана 18.04.2017. године, најкасније до 12,00 часова.
На основу изјашњавања чланова Главног одбора, приступиће се потписивању Споразума, или ће се наставити са штрајкачким активностима.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

Предлог споразума >>

_______________________

10. април 2017.

ОТПОЧЕЛИ СУ ПРЕГОВОРИ

Данас је одржан први састанак у склопу преговора о покушају споразумног решења насталог спора везаног за најављени штрајк упозорења, са тимом који је основан од стране Предузећа.
Разговарало се о нашим захтевима који су дефинисани одлуком Главног одбора Синдиката ПТТ Србије.
По питању враћања зарада и укидања Уредбе о забрани запошљавања, што су и главни синдикални захтеви, заједнички је констатовано да се они тичу нашег оснивача и ресорног министарства. Штрајкачки одбор је изнео очекивања да ће се пословодство ставити на страну запослених и да ће заједно са нама ићи у преговоре, јер сматрамо да је интерес запослених заједнички интерес.
По питању наших захтева који се тичу искључиво односа са послодавцем, укрстили смо аргументе, а општи је утисак да код већине чланова тима Предузећа постоји воља да се ти проблеми реше споразумом. Камен спотицања је наш захтев да се поништи одлука о брисању слободних дана коју пословодство упорно брани, а ми смо им пренели да ни по коју цену од тог захтева нећемо одустати.
Ово је тек први корак. Очекује нас још пуно посла, посебно када на ред дође главни проблем – зараде запослених.
Синдикат ПТТ Србије наставља са својим активностима и припремама за штрајк упозорења и протесте.
За среду је договорено поновно виђење са тимом Предузећа, а у четвртак састанак у Агенцији за мирно решавање спорова Републике Србије. У следећу среду, 19. априла почињу штрајкачке активности и протести. О свему ћете бити благовремено обавештени.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

_______________________

05. април 2017.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ

Синдикат ПТТ Србије је са својим правним заступницима данас поднео сву неопходну документацију како би 19. априла могли да отпочнемо са штрајкачким активностима.
Тог дана ће бити одржан Штрајк упозорења, али ће се почети и са протестима испред поштанских центара у целој Србији, а биће организовано и ''чување Поште'' – камповање испред седишта Предузећа у Таковској.
Влада и послодавац су учинили све да нам максимално отежају и учине готово немогућим уставно право да организовано изразимо своје незадовољство, али су нас тиме само оснажили у намери да гласно проговоримо о свему што се дешава у Пошти и о беди и безнађу која влада међу запосленима.
Поред наших чланова, позивамо и све запослене као и друге синдикате да нам се придруже и да заједно подигнемо глас у интересу свих радника Поште.
Одлуку, најаву штрајка и предлог за мирно решавање спора, можете прочитати на нашем сајту. О свим будућим активностима и динамици дешавања бићете благовремено информисани.
Време је за буђење, видимо се ускоро!!

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

Одлука Главног одбора >>

Најава Штрајка >>

Предлог за мирно решавање спора >>

______________________

04. април 2017.

Штрајк, протести испред поштанских центара и камповање испред Таковске

Штрајкачки одбор је донео потребне одлуке и Синдикат ПТТ Србије ће сутра званично позвати чланство да отпочнемо штрајкачке активности и протесте испред поштанских центара, као вид подршке нашим штрајкачким захтевима.
Почињемо 19 априла штрајком упозорења и протестом испред Таковске, где ћемо остати све док Мира Петровић буде директор Поште. Датум је одређен како би биле испоштоване све законске претпоставке и како би сваки наш члан који узме учешће у штрајку био заштићен.
Спремни смо за борбу која ће трајати дуго и од које не смемо одустати.
Сутра објављујемо све одлуке и обраћања на нашем сајту, након потврде и изјашњавања од стране чланова Главног одбора.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

______________________

29. март 2017.

Штрајк упозорења у поштама одложен али ће бити радикалнији

Радници у поштама одложили су штрајк упозорења, након дописа директорке предузећа Мире Петровић у ком се наводи да штрајк није заказан на време како закон налаже.
Синдикат је одлучан да ће се штрајк упозорења одржати, али у законски предвиђеном року, а да ће потом ступити у прави штрајк и организовати протесте и перформансе испред објеката Поште.
Директорка Мира Петровић позвала се на члан 11 Закона о штрајку, као и на тумачење Министарства у ком се наводи да се штрајк у делатностима од јавног интереса, међу којима су и ПТТ услуге, мора најавити "најкасније 10 дана пре почетка штрајка". Како је навела, уколико ступе у штрајк, радници преузимају пуну одговорност за "евентуалну штету која може настати по предузеће".
Тиме је директорка запретила отказом онима који се данас одлуче на протест. Представници синдиката су, уместо штрајка, у минут до 12 одржали конференцију испред Главне поште у Београду, одакле су најавили нове активности, које више неће бити упозоравајуће, већ конкретне и радикалне. Прочитани су захтеви и саопштена одлука Штрајкачког одбора да не одустаје од штрајакачких активности, већ да ће у сарадњи са адвокатским тимом, који је сада ангажован, штрајкове и протесте најавити и организовати у складу са Законом.
Дакле, борба тек предстоји. Ово није акција која ће трајати кратко, тек нас очекују битке које треба да бијемо. Морамо хладне главе и озбиљно да наставимо даље јер имамо озбиљног противника. Има их и у нашим редовима. Добили смо први озбиљан ударац, који вероватно није последњи, али и на то морамо бити спремни. Оно што је најбитније, ми смо у ове активности ушли искрено и одлучно јер смо осетили енергију и незадовољство запослених. Зато нећемо одустати. Идемо даље.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

______________________

28. март 2017.

САОПШТЕЊЕ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА

Обавештавамо вас да смо примили претњу од в.д. директора Поште, Мире Петровић, да заказани Штрајк упозорења за 29.03.2017. године, није у складу са Законом и да ће запослени сносити последице ако буду учествовали у Штрајку. Она се у својим претњама позива на одредбе Закона о штрајку и тумачење Министарства рада, по коме се Штрајк упозорења мора најавити најмање 10 дана пре његовог одржавања.
Овим вас обавештавамо да нас је ова претња учврстила у уверењу да смо на правом путу и да су наши захтеви оправдани, као и да ћемо на ове претње одговорити још енергичније.
Из досадашњег искуства са госпођом Миром Петровић, а познавајући њену искључивост и склоност ка кршењу Колективног уговора за ЈП „Пошта Србије“ и Закона о штрајку, не сумњамо да би према запосленима предузела драконске мере кажњавања. У Предузећу је таквим односом садашње директорке уведена страховлада и битно нарушена атмосфера.
Не желимо да наше чланове ни на који начи доведемо у ситуацију да  због процедуралних и формалних разлога изгубе посао, јер нам се прети престанком радног односа.
Зато ће руководство Синдиката ПТТ Србије, сутра, у 11,59 часова, одржати јавну конференцију за штампу у име својих 7500 чланова, испред Главне поште у Таковској 2, у Београду.
Тада ћемо најавити следеће активности и термине, који више неће бити упозоравајући, већ конкретни и радикални.
Госпођо Петровић, уместо да сте сели са нама да нађемо заједничко решење у интересу  запослених, Ви претите. Сматрамо такво понашање срамотним и за нас никада нећете бити директор Поште.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

______________________

24. март 2017.

ШТРАЈКАЧКЕ АКТИВНОСТИ

Поштоване колеге,

Обавештавамо Вас да је Штрајкачки одбор Синдиката ПТТ Србије донео одлуку о једночасовном ступању у штрајк упозорења 29.03.2017. године у времену од 11,59 до 12,59 часова. Штрајк упозорења ће бити организован као знак протеста према Влади Републике Србије и пословодству Поште због неиспуњења наших захтева. Позивамо Вас, да заједно са члановима Синдиката ПТТ Србије, узмете учешће у штрајку јер је решавање наших захтева у интересу свих запослених.
Детаљно Упутство и више информација о спровођењу штрајка упозорења можете наћи код свог синдикалног представника.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Упутство за спровођење штрајка >>

Билтен за штампање >>

Саопштење за медије >>

______________________

23. март 2017.

Захтев ресорном Министарству

Због мноштва проблема и нерешених питања за која су надлежни наш оснивач, Влада Републике Србије, Ви као ресорни министар и Пословодство, Штрајкачки одбор је дефинисао следеће штрајкачке захтеве:

 • Тражимо од Владе Републике Србије да нам врати зараде које су неправедно и неоправдано умањене. Наше зараде су далеко испод републичког просека и нема никакве логике ни оправдања за ову пљачку сиротиње. Позивамо Владу да узме од богатих а нама да омогуће да преживимо ова тешка времена.
 • Тражимо од Владе Републике Србије да укине Уредбу о забрани запошљавања, јер је то пре свега неправедно према радницима који већ годинама раде у нашем систему, а не могу добити решења о сталном радном односу, чиме им је угрожена будућност и егзистенција. Странцима се дају силне паре да запошљавају раднике у Србији, а ми не тражимо ништа. Имамо посла, имамо обучене и добре раднике, само нам дозволите да радимо и доприносимо. Ако Уредба остане на снази, тиме се Влада ставља на страну приватног капитала и појединаца који користе ову ситуацију и полако али сигурно нам преотимају тржиште. Да ли је то званична политика наше Владе?
 • Захтевамо као социјални партнери поштовање Колективног уговора за Јавно предузеће „Пошта Србија“, који сте и Ви потписали, наводимо пример да није испоштован члан 136, став 1. КУ; Синдикати имају право на информисање и изражавање својих ставова по битним питањима из области рада.

Чињеница је да је послодавац без консултација (социјалног дијалога) донео акт, којим битно задире у област рада, а тиче се поступања са евидентираним слободним данима, који су углавном последица немогућности коришћења годишњих одмора.
У вези напред наведеног:
Захтевамо да се поништи срамотна одлука о брисању слободних дана, јер је то по нама до сада невиђена пљачка радника Поште. Сваки избрисани сат се може прерачунати у новац и то је незаконита добит Поште на рачун радника који су ионако мизерно плаћени. Такође, опозвати одлуку о коришћењу слободних дана до 31 марта јер је немогуће спровести је, а да радници поново не буду оштећени.

Због напред наведених проблема, као и проблема везаних за набавке, функционисање РЈ Пошта Нет и РЈ Одржавање (непоштовање процедура за доношење одлука), а пре свега због бахатог односа директорке Предузећа, Мире Петровић, Главни одбор Синдиката ПТТ Србије, на својој седници одржаној 21.03.2017. године, донео је Одлуку да се од одговорних тражи њена смена, јер је сваки даљи покушај за успостављање социјалног дијалога очигледно само губљење времена.
У циљу успостављања социјалног дијалога и превазилажења напред изнетих проблема, очекујемо од Вас да, као надлежни министар за Пошту, обезбедите што хитнији састанак свих релевантних субјеката.

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

______________________

21. март 2017.

КРЕЋЕМО СА ШТРАЈКАЧКИМ АКТИВНОСТИМА

Главни одбор је на ванредној седници донео одлуку о уласку у Штрајк. Директорка је врло енергично бранила своје ставове, а представници запослених су енергично бранили права запослених. Једногласно је одлучено да се тражи њена смена јер  је сваки даљи покушај за успоствљање социјалног дијалога очигледно само губљење времена.
Формиран је Штрајкачки одбор који ће водити даље активности. Већ следеће недеље биће конкретних акција, скупови по радним јединицама и једносатни Штрајк упозорења.

Билтен за штампање >>

______________________

14. март 2017.

РАДИКАЛИЗАЦИЈА АКТИВНОСТИ

Одржана је седница Извршног обора Синдиката ПТТ Србије где је анализиран Протест и договорени су даљи кораци. Директорки Предузећа ће бити послат допис да се изјасни о захтевима нашег Синдиката који су свесрдно подржани на јавном скупу. Ако се до уторка 21. марта не крене са решавањем наших захтева, Главни одбор ће тога дана донети потребне одлуке о радикализацији наших активности.

Билтен за штампање >>

______________________

11. март 2017.

ОДРЖАН ПРОТЕСТ ИСПРЕД ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Данас је у Београду испред зграде Владе Републике Србије одржан величанствен Протест радника Поште који су дошли на позив Синдиката ПТТ Србије да заједно искажемо своје мишљење, да искажемо незадовољство, да искажемо свој протест против понашања Власти и пословодства, да заштитимо себе и своје породице јер смо са нашим платама сви на ивици егзистенције, али и да заштитимо наше Предузеће како нам се не би десило да једног дана неко за нама угаси светло.
Требало је данас и воље и мало личне храбрости да се дође на Протест, јер чудна су времена, људи су или уплашени или апатични, али пошто нас се окупило оволико храбрих, сигурани смо да је ово данас само почетак и да се нећемо смирити док не променимо оно што нас мучи.
А мучи нас много тога, али  пре свега мале зараде и мањак људи тамо где се ради.
Покушавали смо да проблеме решавамо на миран начин, да не ''таласмо'' и не скрећемо пажњу јавности на себе.  И сувише дуго смо покушавали на фин начин, и сувише дуго смо чекали. Дошло је време да се пробудимо и пре свега вратимо поверење радника да би нас следили.  Данас је био дан за то. Дошло је близу две хиљаде радника Поште и добили смо легитимитет за даље деловање.  Никада нас није било више на једном месту! Сада нема назад, само напред.
Присутнима су прочитани наши захтеви који ће бити уручени Влади и руководству Поште. Ако нас не схвате озбиљно и одмах не крену са решавањем проблема, врло брзо ћемо послати позиве  да обуставимо рад, да поново изађемо на улице и да се спремамо за Штрајк.
Са нама су данас били и колеге из Синдиката ''Солидарност'' и ''Самосталног Синдиката поштаснких радника''. Били су позвани сви, а нису нас подржали само колеге из Синдиката ''Независност'',  али им не замерамо – то је њихово право.
Окупљени радници су од нас тражили да збијемо редове,  да се ујединимо и да данашњи Протест буде почетак великог бунта и одбране права на достојанствен рад и на достојанствене услове рада.
Нећемо се смирити док не поправимо материјални и социјални положај запослених, јер је то наш основни задатак.
Идемо даље.

______________________

09. март 2017.

П Р О Т Е С Т

Због најаве великог броја учесника и доласка десетине аутобуса из целе Србије, одлучено је да се сви заједно окупимо испред Владе Републике Србије. Почетак окупљања је у 11.30 часова када ће се прочитати и озваничити захтеви Синдиката ПТТ Србије према Влади и пословодству Поште. Након тога, учествоваћемо у Протесту Конфедерације Слободних Синдиката.

НЕМАШ ИЗГОВОР,
ИЗАЂИ 11. МАРТА НА ПРОТЕСТ
ДА ЗАЈЕДНО ИСКАЖЕМО НЕЗАДОВОЉСТВО ОДНОСОМ ВЛАДЕ
И ПОСЛОВОДСТВА ПРЕМА НАМА.
САМО ЗАЈЕДНО МОЖЕМО НЕШТО ДА ПРОМЕНИМО. 

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

Проглас КСС >>

______________________

 

08. март 2017.

С А О П Ш Т Е Њ Е

ЗАХТЕВИ СИНДИКАТА ПТТ СРБИЈЕ

Због мноштва проблема и нерешених питања за која су надлежни наш осниовач, Влада Републике Србије и пословодство, Извршни одбор је дефинисао захтеве на основу иницијатива са терена од стране наших чланова, а они су следећи:
Захтеви према Влади Републике Србије:

 • Тражимо од Владе Републике Србије да нам врати зараде које су неправедно и неоправдано умањене. Наше зараде су далеко испод републичког просека и нема никакве логике ни оправдања за ову пљачку сиротиње. Позивамо Владу да узме од богатих а нама да омогуће да преживимо ова тешка времена.
 • Тражимо од Владе Републике Србије да укине Уредбу о забрани запошљавања, јер је то пре свега неправедно према радницима који већ годинама раде у нашем систему, а не могу добити решења о сталном радном односу, чиме им је угрожена будућност и егзистенција. Странцима се дају силне паре да запошљавају раднике у Србији, а ми не тражимо ништа. Имамо посла, имамо обучене и добре раднике, само нам дозволите да радимо и доприносимо. Ако Уредба остане на снази, тиме се Влада ставља на страну приватног капитала и појединаца који користе ову ситуацију и полако али сигурно нам преотимају тржиште. Да ли је то званична политика наше Владе?

Захтеви према пословодству Предузећа:

 • Захтевамо да се престане са политичким запошљавњима и хиперпродукцијом саветника у Пошти. Нама требају радници и то радници који су већ обучени и доказани како нам се не би дешавало да већ у јутарњим часовима одбијамо кориснике за пријем пост експрес пошиљака јер нема ко да их преузме, или да нам се корисници са врата окрећу и одлазе код конкуренције зато што су редови у поштама велики... То се најбоље види на примеру Постекспреса. Због мањка радника и возила не могу се уручити пошиљке у гарантованом року, не могу се вршити преузимања пошиљака на терену, затвара се центар за пријем позива (кол центар), недостатак амбалаже је стални проблем... Изгледа да неко намерно урушава овај сегмент нашег пословања и препушта тржиште конкуренцији. То нећемо дозволити.
 • Захтевамо и да се поштује редослед пријема и да се у стални радни однос примају проверени радници који су најдуже радили на одређено и на ПП пословима. У РПЛЦ-у ''Београд'' је дошло до спонтаног протеста радника управо због чињенице да се не поштују договорени критеријуми за пријем. Због те чињенице, али и других проблема у тој РЈ, следећи протест ће бити у организацији нашег Синдиката ако се не крене са решавањем проблема који су изнети на састанку Одбора СО ''Транспорт и прерада''. Тражимо да се под хитно предузму озбиљне мере у погледу вођења кадровске политике која је сада, благо речено, катастрофална. Као пример наводимо и ситуацију у ПЈВР ''Шабац'' где је од децембра 2016 до фебруара 2017 године примљено пет радника на неодређено а по основу закључка Комисије за давање сагласности за нова запошљавања бр 112-10890/2016 којом је одобрен пријем за 104 радника на неодређено време. Одлуке су стизале из Београда са већ опредељеним именима и презименима тако да се није могао испоштовати једини праведан критеријум, а то је дужина стажа на одређено и по уговорима о ПП пословима.
 • Захтевамо да се поништи срамотна одлука о брисању слободних дана, јер је то по нама до сада невиђена пљачка радника Поште. Сваки избрисани сат се може прерачунати у новац и то је незаконита добит Поште на рачун радника који су ионако мизерно плаћени. Такође, опозвати одлуку о коришћењу слободних дана до 31 марта јер је немогуће спровести је, а да радници поново не буду оштећени.
 • Захтевамо одговорност лица које руководи набавкама у Пошти, јер је очигледно да се намерно уводе додатне процедуре како би се систем успорио и да се свесно опструише план инвестиција да би се створио привид успешног Предузећа док радници немају са чиме да раде, немају на чему да седе, сами купују папир, кесе, тастатуре...
 • Извршни одбор подржава захтев наших чланова из РЈ Пошта НЕТ, који траже хитан сатанак са руководством Предузећа због великих проблема које имају. Због погрешне пословне политике чланство сматра да је ова РЈ на сигурном путу у банкрот и продају неком стратешком партнеру. Такође, постоји сумња да су потписани уговори мимо правила која важе у нашем систему, што додатно ствара сумњу да постоји намера да се овај организациони део урушава ради што јефтиније продаје.
 • Извршни одбор подржава захтев СО Одржавање да се стопира набавка опреме за производњу алуминијумских и ПВЦ прозора, врата и других производа. Постоји бојазан да је наведена инвестиција економски и функционално неоправдана. Синдикат има обавезу да предузме све законом прописане могућности ради очувања успешности пословања а које гарантује очување права запослених, те да реагује у ситуацијама када сматра да планираним пројектима предстоји велика материјална штета Предузећу.
 • Извршни одбору захтева да се престане са коришћењем Поште за политички маркетинг. Њима је Пошта само одскочна даска за министарска места, а нама извор егзинстенције за нас и наше попродице, а за то смо спремни да се БОРИМО.

Поводом захтева који се односе на пословодство Предузећа, тражили смо хитан састанак са директорком, како би последњи пут покушали са мирним решавањем наведених проблема. Како се наставило са игнорисањем нашег захтева, Синдикат ПТТ Србије ће Протест 11. марта започети испред седишта Поште у Таковској бр 2, са почетком у 11,30 часова, где ћемо присутне и јавност обавестити о нашим, поштанским проблемима и односом пословодства према нама.

Билтен за штампање >>

Позив на Протест >>

______________________

07. март 2017.

ОБАВЕШТЕЊЕ

У склопу припрема за Протест, руководство Синдиката ПТТ Србије ће сутра, 08. марта, у раним јутарњим часовима, одржати састанак са представницима Владе Републике Србије и директорком Предузећа, Миром Петровић, који су и иницирали састанак.
Како до сада није било значајних помака у преговорима, немамо превелика очекивања, али ћемо вас о исходу разговора благовремено обавестити.
Синдикат ПТТ Србије наставља са припремама за Протест и још једном вас позивамо да у што већем броју дођете и изразите своје незадовољство односом Владе и пословодства према запосленима у Пошти.

Билтен за штампање >>

______________________

03. март 2017.

ОБАВЕШТЕЊЕ

Данас јеу Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања а на позив Председавајућег Социјално економског савета, ресорног Министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина, одржан састанак са представницима Конфедерације слободних синдиката поводим свих захтева из Прогласа КСС-а упућених Влади Републике Србије.
О свим захтевима упућеним Влади Републике Србије се отворено разговарало, али за захтеве који се тичу материјалног положаја запослених и забране запошљавања у јавном сектору и поред јаке аргументације да се позитивно реше нисмо постигли договор.
Састанку су испред Владе Републике Србије присуствовали Александар Вулин, Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ненад Мијаиловић, државни секретар у министарству финансија, Мира Петровић, директорка Пошта Србије. Конфедерацију слободних синдиката представљали су Ивица Цветановић, председник Конфедерације слободних синдиката, Мирослав Јоксимовић, председник Синдиката Телекома „Србија“, Александар Павловић, председник Синдиката ПТТ радника, Радица Илић, председница Синдиката медицинских сестара и техничара Србије,  Небојша Јовановић, главни повереник за регион Београд.
Овим поводом заказана је ванредна седница Председништва Конфедерације слободних синдиката за уторак 07. март 2017. године, након које ће бити одржана конференција за новинаре у Медија центру са почетком у 14 сати.
О нашим даљим активностима чланство и јавност ће бити благовремено обавештени.

НЕМАШ ИЗГОВОР, ИЗАЂИ 11 МАРТА НА ПРОТЕСТ ДА ЗАЈЕДНО ИСКАЖЕМО НЕЗАДОВОЉСТВО ОДНОСОМ ВЛАДЕ И ПОСЛОВОДСТВА ПРЕМА НАМА. САМО ЗАЈЕДНО МОЖЕМО НЕШТО ДА ПРОМЕНИМО.

______________________

01. март 2017.

РЕШАВАЊЕ ТЕХНОЛОШКИХ ПРОБЛЕМА

На инцијативу Синдиката ПТТ Србије одржан је састанак са руководством Функције за поштанску мрежу где је главна тема било функционисање тј превелика оптерећеност радника на постекспресу али и поштара и шалтерских радника.
Председници синдикалних организација Београд Центар, Београд Венац, Земун ГПЦ и Нови Сад тражили су да се обезбеде возила и да се приме радници у стални радни однос на технолошка радна места. Ситуација у свим организационим целинама је пред пуцањем и наше чланство тражи реакцију Синдиката због чињенице да је све више посла а да се нагомилани проблеми и поред више покушаја, не решавају.
Поред тога тражили смо и да се убрза доношење и примена Правилника о статистици и нормама, решавање проблема са недостатком торби за поштаре, расход мопеда и бицикала ради реализације преузетих обавеза Предузећа према запосленима, да се побољша Уговор којим се регулишу односи између запослених који користе мопеде и бицикле и Предузећа... Упознали смо руководство Мреже са великим огорчењем наших чланова чињеницом да су нам избрисани слободни дани и тако извршена пљачка наших радника од стране Пословодства.
Инсистирали смо да се у року од седам дана поново састанемо и добијемо конкретне одговоре и планове за решавање изнетих проблема, о чему ћемо известити наше чланство.
Представници радника су изнели и став да је неминовно да ће доћи до неке врсте обуставе рада и исказивања незадовољства наших чланова због недостатка извршилаца и возила, а што ће зависти од реакције надлежних у Предузећу на изнете проблеме. У међувремену:

Видимо се на Протесту 11. Марта испред зграде Владе Републике Србије у 12 часова

Билтен за штампање >>

______________________

28. фебруар 2017.

П Р О Т Е С Т

Дана, 11.03.2017. године (субота), са почетком у 12,00 часова, испред улаза у зграду Владе Републике Србије (Немањина број 11.) одржаће се Протест запослених у јавном сектору, организованих у Конфедерацију слободних синдиката.

Протест ће бити СИНДИКАЛНИ, без активног учешћа политичких партија и треба да изрази незадовољство радника стањем у јавним предузећима и јавном сектору, и изврши притисак на Владу РС да коначно озбиљно схвати материјалну ситуацију и радне услове у које их је довела доношењем НЕнародних закона и уредби, односно баштињењем раније донетих прописа и то: Закона о умањењу зарада; Закон о забрани запошљавања; Закона о раду; Закона о ПИО и др.
Такође, изражавамо забринутост предлогом нових закона, а посебно Закона о штрајку и Закона о раду преко агенција за привремено запошљавање (Лизинг радне снаге).
У вези наведеног захтевамо јавну расправу за све законе који су од животне важности за раднике и грађане Србије.
Захтевамо враћање зарада на претходни ниво (10% умањења од новембра 2014. године)
Захтевамо да 40 година пензионог стажа, буде довољан услов за пуну пензију, а да године живота буду други услов, али не доживотно, већ како се пуни година живота тако да се умањење враћа имаоцу пензије.
Недопустиво је да запослени у Пошти, који својим радом остварују добит за државу и себе, под све тежим условима, имају зараде знатно испод републичког просека. Такође, напомињемо да преко 70% поштанских радника примају зараду испод 35.000,00 динара.

НАПОМЕНА: Очекивали смо притиске и опструкцију због наше одлуке да позовемо све раднике на Протест, али нисмо очекивали да ће нас одмах напасти „други“ синдикати, који делују у Пошти и којима саопштења пишу бивши директори који не могу да се помире са губитком власти. Драге колеге „синдикалци“, нисмо ми вама противници. Уместо повлачења по блату, позивамо вас на сарадњу, позивамо све синдикате и раднике на солидарност и позивамо све синдикате и раднике да дођу на Протест и изразе своје незадовољство према Влади и пословодству Предузећа. 

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ
ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР ПРОТЕСТА

Билтен за штампање >>

______________________

24. фебруар 2017.

РАСПРОДАЈА РАДНИЧКИХ ПРАВА БЕЗ СОЦИЈАЛНОГ ДИЈАЛОГА

Да ли се осећате грађанином другог реда, зато што сте радник ?
Да ли у Србији постоји (социјална) правда за раднике ?
Да ли можете пристојно да живите од своје плате ?
Да ли сте спремни да будете РОБа за продају ?

Крај процеса приватизације, коју власт спроводи у презадуженој земљи Србији, по сваку цену и под великим утицајем страног капитала, треба да „преведе“ већи део оног што је остало „државно“, у руке домаћих и страних капиталиста. Пре тога, о трошку и на штету већине нас, радника и обичних грађана, који у овој земљи живимо и издржавамо своје породице од свог рада, треба „припремити робу“ за будуће купце, приватне власнике. Та „роба“ више није само наш „државни капитал“, већ и ми радници, које треба „изнајмити“ будућим газдама. И све то на распродаји...
Реформе и „реструктурирања“, које Влада Републике Србије од 2000-те до данас спроводи у јавном и државном сектору, наводно ради „ефикаснијег функционисања и бољих услуга за грађане“, у ствари је припрема терена за „легалан“ улазак приватног капитала у ове секторе. Цену тих реформи, због „значајних технолошких вишкова“ и одузимања достигнутих права, прво плаћају запослени у јавном и државном сектору, а после приватизације, кроз увећане цене услуга, платићемо и као остали грађани. Нови предлози Закона, који се доносе по убразном поступку и без шире јавне расправе и социјалног дијалога са синдикатима, стављају раднике у позицију грађана другог реда. Овим законима се улога синдиката, као јединог легитимног представника света рада, маргинализује, а радницима се практично одузима право на пристојну зараду (плату) за уложени рад, равноправан социјални дијалог и колективно преговарање о кључним правима радника, која су гарантована признатим међународним конвенцијама и Уставом Републике Србије. Овим законима се, поред лошег Закона о раду и опет на штету радника, стриктно уређују права у вези са зарадом (платом), накнадама и другим примањима, радним временом, сменским и прековременим радом, дежурствима и другим правима, чиме се радницима практично укида право на колективно преговарање о овим правима. Па и овакве законе послодавци често не поштују.
С друге стране се стално прети отпуштањима и најављује губитак права на рад за више хиљада запослених у јавном и државном сектору који су, по процени и по налогу страних финансијских поверилаца, виђени као „значајна финансијска уштеда“ у Буџету, односно „технолошки вишак“ у једној технолошки неразвијеној земљи, без обзира на социјалне последице. На упражњена места и послове стално запослених у јавном и државном сектору систематски се примају радници на одређено време и привремено радно ангажовани преко агенција (најчешће партијски опредељених), чиме се ствара привид о смањењу високе стопе незапослености у Србији. Ова категорија најамних радника преко агенција има додатно смањена права, која тренутно у Србији нису законски регулисана и који ће тешко моћи синдикално да се организују и изборе за већа права. Као грађани ови радници су посебно дискриминисани због несигурности свог економског и социјалног положаја у друштву.
Истовремено се, на више начина, прикрива стварни мањак радне снаге, снижава достигнута цена рада и врши већа експлоатација оних који раде, често на граници физичке и психичке издржљивости, посебно у приватном сектору. Радницима се „прерасподелом радног времена“ одузима или ограничава право на приватан живот и одмор, односно право да сами управљамо својим слободним временом, које послодавац распоређује према (својој) потреби посла, не марећи за потребе радника.
Па где су онда пристојне плате, 8 сати рада, 8 сати одмора и 8 сати слободног времена за нас раднике?
О свему овоме треба да водимо социјални дијалог са Владом Републике Србије, пре него што се донесе било који закон, који нас погађа као раднике или грађане, без обзира да ли неко има или нема већину у власти. Као репрезентативни социјални партнер, који већином представља запослене у јавном и државном сектору, Конфедерација слободних синдиката и по Уставу и по закону, има право на социјални дијалог са државом као власником.

НАШИ ЗАХТЕВИ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ:

1. ХОЋЕМО ОТВОРЕНИ СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ СА ВЛАДОМ О ЗАКОНИМА, РЕФОРМАМА ЈАВНОГ И ДРЖАВНОГ СЕКТОРА И АКТИВНУ УЛОГУ СОЦИЈАЛНО- ЕКОНОМСКОГ САВЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СА КОНФЕДЕРАЦИЈОМ У ЊЕМУ;
2. ТРАЖИМО ПОШТОВАЊЕ УСТАВА, РАТИФИКОВАНИХ КОНВЕНЦИЈА МОРа И ПРАВА НА СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ И КОЛЕКТИВНО ПРЕГОВАРАЊЕ О СВИМ РАДНИЧКИМ ПРАВИМА И ЗА СВЕ РАДНИКЕ;
3. УКИНИТЕ ДИСКРИМИНАТОРСКЕ ЗАКОНЕ И ВРАТИТЕ ЗАПОСЛЕНИМА У ЈАВНОМ И ДРЖАВНОМ СЕКТОРУ СТЕЧЕНА ПРАВА НА ЗАРАДУ;
4. ОБУСТАВИТЕ ПРИВАТИЗАЦИЈУ СТРАТЕШКИХ РЕСУРСА, ДЕЛАТНОСТИ И ПРЕДУЗЕЋА, КОЈИ СУ КЉУЧНИ ЗА ДРЖАВУ СОЦИЈАЛНЕ ПРАВДЕ;
5. ТРАЖИМО БЕСПЛАТНО ОСНОВНО И СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ, ЗДРАВСТВЕНУ И СОЦИЈАЛНУ ЗАШТИТУ И ЦЕНЕ ОСТАЛИХ УСЛУГА У ДРЖАВНОМ И ЈАВНОМ СЕКТОРУ ПРИМЕРЕНЕ ЕКОНОМСКИМ МОГУЋНОСТИМА ВЕЋИНЕ РАДНИКА И ГРАЂАНА;

Ако сте искрени према себи и у својим одговорима на питања са почетка овог текста имате бар једно НЕ, имате пуно право (и моралну обавезу), НЕ ЗБОГ НАС, НЕГО ЗБОГ ВАС,да дођете на

П Р О Т Е С Т КОНФЕДЕРАЦИЈЕ СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА,
11. марта, 2017. год, у Београду, у 12 сати, испред Владе Републике Србије

________________________

09. фебруар 2017.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Извршни одбор Синдиката ПТТ Србије је разматрао Одлуку Председништва КСС и усвојио акциони план према коме сви изабрани представници у Синдикату ПТТ Србије имају обавезу да узму активно учешће у припреми и реализацији Протеста.
Протест ће се одржати почетком Марта месеца, по могућности прва субота, а тема Протеста је суочавање са штетним последицама донетих не народних закона, посебно Закона о раду, Закона о ПИО и Закона о умањењу зарада у јавном сектору.
Такође, договорено је да на конференцији за медије, која ће се одржати пре Протеста, наши представници узму активно учешће и јавност упознају са нашим захтевима и предлозима за превазилажење тешке ситуације у којој су се нашла јавна предузећа.

      
О свим будућим активностима везаним за протест бићете благовремено обавештени.
      

Билтен за штампање >>

______________________

01. фебруар 2017.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧЛАНСТВО

У среду 01. фебруара 2017. године, одржана је 102 редовна седница Председништва Конфедерације слободних синдиката на којој је донета одлука о покретању синдикалних активности у смислу организовања протеста чланова Конфедерациједругих синдиката и организација, који у нашим захтевима према Влади Републике Србије виде своје и опште интересе за заштиту права радника и њихових породица.
Протест ће бити одржан 04. марта 2017. године у Београду, а све додатне информације у вези с тим накнадно ће бити објављене на сајту Конфедерације.

Oдлуку Вам прослеђујемо у прилогу

______________________

26. јануар 2017.

С А О П Ш Т Е Њ Е

У Београду је у среду 25.1.2017. одржана седница Главног одбора Синдиката ПТТ Србије. Главни разлог одржавања су биле две актуелне теме. На првом месту је реализација недавно донете одлуке Главног одбора о покренутој иницијативи о враћању зарада, које су нам смањене Одлуком Владе Републике Србије. Председник Синдиката нас је обавестио да је поводом тога заказана седница Председништва Конфедерације за 1. фебруар на којој ће бити донета одлука о покретању протестних активности у сарадњи са другим јавним предузећима, а везано за усвајање наших захтева. Начелан је договор да протест буде заказан за средину фебруара о чему ће сви чланови нашег Синдиката бити благовремено обавештени и где очекујемо одзив свих наших чланова.
Друга и не мање битна ствар о чему је расправљано на Седници ГО су тренутно неискоришћени годишњи одмори из ранијих година који су претворени у слободне дане. Овим су нарочито погођене колеге који раде на технолошким радним местима. Сви добро знамо како је и због чега дошло до такве ситуације, да колеге нису могле да искористе своје законско право и оду на заслужене одморе, или су им исти прекинути. Чланови Главног одбора су једногласно одлучили да се према послодавцу упути захтев за поништај одлуке о поступању са евидентираним слободним данима у КИС-у од 23.12.2016. године у делу који се односи на брисање закључно са 31.3.2017. године. Наиме, известан број запослених неће бити у могућности да због кратког рока ни до тог датума искористи своје зарађене „слободне дане“ због количине истих, чиме  би им било ускраћено једнако законско право на одмор. Послодавац мора да одреди динамику коришћења тих слободних дана у целости за сваког запосленог. Уједно би се пружила могућност и послодавцу да комфорније организује процес рада без пресија за запослене и само Предузеће. Такође апелујемо да запослени користе убудуће годишње одморе у складу са Законом и Колективним уговором, а од послодавца захтевамо да им то право омогући. У супротном Синдикат ПТТ Србије ће искористити сва правна средства у заштити права наших чланова.
На поменутој седници је за новог председника Главног одбора Синдиката ПТТ Србије изабран Горан Лазић из СО ''Одржавање''.

Билтен за штампање >>

______________________

17. јануар 2017.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Дана 16.01.2017. године, одржан је радни састанак руководства Синдиката ПТТ Србије (председник, потпредседник и секретар) са в.д. директора, Миром Петровић.
Главна тема разговора је била новонастала ситуација у вези коришћења слободних дана. Постигнута је сагласност у мишљењу да је неотуђиво законско право запосленог право на годишњи одмор и права која из тога проистичу.
Из тог разлога још једном апелујемо на запослене, а нарочито на наше чланове, да се јаве својим непосредним руководиоцима и захтевају да им се омогући да искористе слободне дане до 31.03.2017. године, иначе ће у противном остати без њих. Не треба да се оптерећују тиме да ли ће имати ко да ради уместо њих, јер смо добили уверавања да ће бити обезбеђена адекватна замена. Уколико било ко од чланова добије негативан одговор на захтев, нека се јави свом синдикланом представнику, који ће ту информацију проследити менаџменту Предузећа.
Отворене су и следеће теме:

 • Недостатак извршилаца,
 • Велики број одсуствовања и боловања,
 • Што скорија имплементација започетих пројеката (Статистике и норме, оптималан број извршилаца, итд),
 • Проблеми са експлоатацијом мопеда и бицикли.

Договорено је одржавање периодичних састанака оваквог типа (једном месечно), где би се анализирало учињено из претходног периода и обострано информисало о актуелној ситуацији и будућим активностима.

Билтен за штампање >>

______________________

29. децембар 2016.

Поступање са евидентираним слободним данима у КИС-у

На састанку Извршног одбора, одржаног дана 28.12.2016. године, разматран је допис у вези поступања са евидентираним слободним данима.
Након бурне реакције са терена, а у вези наведеног дописа, обавештавамо вас, да ми као социјални партнери у колективном преговарању, нисмо имали сазнање какве су намере послодавца у вези „слободних дана“.
Сматрамо, да су „слободни дани“ углавном последица немогућности коришћења годишњих одмора, што је законско право свих запослених, па је сасвим логично да и ми као њихови синдикални представници будемо упознати са начином решавања истог.   
Напомињемо, да је тек по добијању појашњења од стране руководиоца службе за кадровску евиденцију, објашњен начин „брисања“ слободних дана. Сходно упутству, обавестили смо надлежне да ћемо код нашег чланства инсистирати, да безусловно поступе по упутству, тј. да закључно са 31. мартом 2017. године, искористе оно што им је преостало од више него заслужених слободних дана.
Такође и по питању текућих годишњих одмора сматрамо да исте треба користити у складу са законом и Колективним уговором. На овај начин ћемо избећи устаљену праксу да радник који је лојалан Предузећу, за ту лојалност буде кажњен одузимањем неотуђивог права на коришћење годишњег одмора.
Запосленима који имају слободне дане, треба издати потврде о истим, ради коректне евиденције и контроле коришћења.

______________________

07. децембар 2016.

Иницијатива у циљу доношења одговарајућег законског или подзаконског
прописа, којим би се уредило решавање стамбених потреба запослених код
корисника средстава у јавној својини

Актуелна дешавањa око предлога Закона о становању и недоумица које то прате, наметнула су потребу да по ко зна који пут иницирамо доношење одговарајућег законског решења, који би решио проблем многих запослених код корисника средстава у јавној својини. Овај допис се бави „обичним“ запосленима и скрећемо пажњу на све веће проблеме са којима се суочавају у коришћењу станова. Износ закупнине је претешко бреме за овај ниво зарада и изазива велико незадовољство због немогућности куповине станова. Запослени – закупци сматрају да трпе директну и велику штету, јер плаћају високе, готово тржишне закупнине, са великом дозом неизвесности о својој даљој стамбеној ситуацији. Они су практично доведени у неравноправни положај у односу на њихове колеге којима је то било омогућено у претходним расподелама. С обзиром да право на закуп стана проистиче из радног односа, одласком у пензију се не може продужити закуп (на период од 5 година). Дословно, применом Уредбе биће доведени у ситуацију да после пуног радног века „остану на улици“. Такође, постоји и категорија бивших  запослених и њихових брачних другова (доста старији људи) углавно социјално угрожени, који би морали принудно да се исељавају, при чему интересовање других запослених за коришћење њихових станова не постоји.
Да закључимо, сматрамо да је нужно да се ови проблеми хитно решавају, односно да се запосленима омогући куповина станова датих у закуп, чиме би се допринело да ова лица трајно реше стамбену потребу, уз истовремено обезбеђење веће правне сигурности са једне стране и користи које би држава имала од средстава добијених по основу откупа са друге стране.

Допис Министарству >>

______________________

02. децембар 2016.

Отворено писмо Премијеру Републике Србије.

Конфедерација слободних синдиката захтева од Премијера да организује хитан састанак са представницима репрезентативних синдиката који су у саставу Конфедерације, како би се пронашло прихватљиво решење за велико незадовољство запослених. У супротном синдикати чланице Конфедерације у јавним и државним предузећима, ће бити принуђени да бране интересе својих чланова другим путем и донесу одлуке о штрајкачким и другим активностима према Влади Републике Србије.
Имајући у виду горе наведено, Конфедерација очекује позив Премијера за отворени социјални дијалог.

Отворено писмо Премијеру >>

______________________

16. новембар 2016.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Дана 16.11.2016.године, у Јагодини, одржана је седница Извршног одбора Синдиката ПТТ Србије, на коме је разматрана актуелна ситуација у Синдикату и ЈП „Пошта Србије“
Акценат је стављен на две најзначајније актуелне теме у овом тренутку а то су :

 • Однос Владе РС према запосленима у ЈП по питању неуставно смањених зарада у новембру 2014 и  неизвесности повратка истих на претходни ниво
 • Судбина запослених на одређено време, којима је престао радни однос на основу Закона о забрани запошљавања

Одлучни смо у ставу да је по питању зарада учињена велика неправда према запосленима у јавном сектору. Нарочито се то односи на наше Предузеће, које спада у ред најуспешнијих,уплаћује велика средства из добити у Буџет РС, уз то није директни корисник буџетских средстава и са више од 60% свог пословања учествује на отвореном тржишту у борби са често нелегалном конкуренцијом.
Пуне две године ми на свим нивоима указујемо на ту неправду. Пре 18 месеци смо поднели тужбу Уставном суду преко наше централе КСС, а у више наврата смо се обраћали премијеру и надлежним министарствима, као и заједничким дописима са другим репрезентативним синдикатом у Пошти и наравно преко Конфедерације слободних синдиката. Последње такво писмо послато је из Конфедерације слободних синдиката 20.10.2016. године, а у припреми су нова обраћања синдиката поште, како институцијама Владе тако и широј јавности. Тражимо јасан одговор у што краћем року и у зависности од одговора ћемо реаговати онако како синдикат једино и може.
По питању проблема који је тренутно актуелан, а који ће у данима који долазе ескалирати све више, а тиче се запослених на одређено време, којима су истекли двогодшњи уговори, ситуација је такође неизвесна и веома напета. Запослени (првенствено наши чланови) свакодневно врше притисак и траже заштиту своје егзистенције. Ми смо тим поводом такође послали писма премијеру, министрима привреде, финансија и министарству за рад, у коме смо били на разговору са помоћником Зораном Лазићем. Општи је утисак да као и до сада када се нема јасних критеријума по било ком основу, приступа се генерализацији и уравниловци, а онда највише страдају они који никако не би требали. Пошти се већ годинама даје сагласност на план по коме има 15000 запослених и одобрава се маса за зараде за толики број. Не треба занемарити ни чињеницу да менаџмент Поште чини све што је у њиховој моћи и довијајући се на разне начине покушава да задржи те запослене у систему, али то не омогућава квалитет живота какав доликује једном оваквом систему. Зато нам није јасна уредба - закон који забрањује пријем људи (они су већ садржани у броју и маси), који су својим вишегодишњим радом и залагањем с правом очекивали да тај квалитет у раду резултира и пријемом у стални радни однос. Уколико законодавац (који је ван снаге ставио и Закон о раду и потписане колективне уговоре) сматра да треба увести ред у јавни сектор и натерати субјекте да утврде оптималан број запослених, има начина да из тога изузме нас који смо то већ одавно урадили.
Овакви проблеми доводе, између осталог, и до непријатних ситуација какве су биле пре пар дана, где су гужве у поштама наишле на негативне коментаре чак и медија из јавног сервиса, који поуздано знамо имају персоналне проблеме можда и веће него што су наши.
Поводом репортаже РТС-а од 14. новембра у којој се критикује ЈП „Пошта Србије“ због великих гужви и недостатка радника на нашим шалтерима, недопустиво је да нико из Предузећа није на то реаговао и заштитио интерес Предузећа и достојанство наших радника.
Чињеница је да смо као Јавно предузеће ограничени разним уредбама-законима, па и уредбом којом се ограничава број запослених, заједно са кадровском политиком која се води унутар Поште, довела нас је у ситуацију да ми немамо довољно извршилаца на технолошким радним местима. Ми то знамо, али и јавност треба да зна, да већина наших поштара на годишњи одмор иде само када колеге пристану да раде и њихов посао, да не постоје замене, чиме се крше њихова законска права.
Већ дуже време покушавамо да укажемо на ове проблеме, активно смо учествовали у свим процесима који би требало да побољшају тренутну ситуацију, али се проблеми не решавају, а цех плаћају радници.

Билтен за штампање >>

______________________

04. новембар 2016.

ЈЕДАНАЕСТА СКУПШТИНА СИНДИКАТА ПТТ СРБИЈЕ


04.11.2016. године у Кладову је одржана једанаеста Скупштина Синдиката ПТТ Србије.
На седници су дефинисани приоритети у будућем раду са посебним освртом на побољшање материјалног и социјалног положаја запослених као и на очување стечених права наших чланова.
Задатак је да се изборимо за враћање зарада које су нам неправедно умањене као и да извршимо притисак на надлежне како би нас на технолошким радним местима било довољно за обављање наше делатности. Учинићемо све да не дозволимо одлазак из система наших колега који су годинама радили на одређено време и који су се доказали и показали као вредни радници.

Скупштина је изгласала измене и допуне Статута на основу Предлога који је сачинила Радна група формирана од стране Главног одбора. Поднет је и детаљан Извештај о раду између две Скупштине.
Узимајући у обзир дискусије и околности у којима Синдикат ради и делује, делегати су једногласно усвојили Декларацију у којој се каже:

 • Доприносићемо и деловаћемо у складу са нашим могућностима и захтеваћемо од Владе Републике Србије и пословодства Поште, да се сва спорна питања решавају путем пуне примене социјалног дијалога, а уколико у томе не успемо и свим средствима синдикалне борбе.
 • Деловаћемо у циљу боље и ефикасније заштите интереса и права како наших чланова, тако и запослених осталих јавних предузећа кроз Конфедерацију слободних синдиката.
 • Уложићемо максимални напор у циљу враћања наших зарада на ниво пре новембра 2014. године, даљег раста зарада и побољшања радних и животних услова.
 • Овом приликом указујемо на парадокс да смо запослени у Предузећу које позитивно послује, а да је нашим породицама све више угрожен материјални положај.
 • Путем процедуре социјалног дијалога, борићемо се на националном нивоу и утицаћемо на све битне факторе како би се сачувала друштвена улога Поште, приступачне цене и побољшање квалитета наших услуга.
 • Даље ћемо изграђивати наш Синдикат на темељу знања, компетентности, са стабилним изворима финансирања, што подразумева у крајњем циљу његову потпуну финансијску независност у односу на послодавца.
 • Овим путем такође шаљемо јасну поруку и подршку нашим колегама из Радне јединцие Косово и Метохија да су неодовојив део нашег поштанског система и наше државе.
 • Активно ћемо учестовати у свим процесима са нашим предлозима, ставовима, анализама и одлукама ради постизања договорених циљева.

 

____________________________

31. октобар 2016.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Дана 31.10.2016. године, делегација Синдиката ПТТ Србије у саставу: Александар Павловић, Славко Топалов и Бранко Калајановић, на челу са председником Конфедерације слободних синдиката Ивицом Цветановић, обавила је разговор са помоћником министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Лазићем. Теме које су доминирале су:

 • Судбина радника на одређено време,
 • Израда четири Закона од значаја за све те раднике и активно учешћеу њиховој изради,
 • Новине у поступку колективног преговарања и
 • Репрезентативност Конфедерације слободних синдиката и јачање социјалног дијалога у Србији

__________________________

19. октобар 2016.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Данас је у Београду одржана седница Главног одбора коме је присуствовала и в. д. директора Предузећа Мира Петровић. Синдикални представници су инсистирали на решавању проблема који је настао због примене Закона о буџетском систему и којим се прописује забрана запошљавања у јавном сектору.
То је довело у незавидан положај близу 600 наших колега којима до краја ове календарске године истичу уговори о радном ангажовању на одређено време (истиче им период од две године рада на одређено време). Њихов одлазак из система би додатно погоршао катастрофалну ситуацију са кадровима у технологији, на шта упозоравамо већ годинама. Тражимо да се испоштује договор који смо имали и да се сви они који су од својих претпостављених добили позитивне оцене, добију решења о раду на неодређено време (стални радни однос).
Директорка нас је уверавала да разуме проблем и да она активно ради на изналажењу решења, као и да је оптимиста по овом питању. Конкретна решења очекујемо у најкраћем могућем року.
Друге битне теме о чему се разговарало су стандард запослених и наше зараде.
Представници запослених су негодовали због чињенице смо Предузеће које успешно послује, а да се од зарада које то успешно Предузеће исплаћује својим радницима, не може пристојно живети већ се само преживљава.
Директорка је изјавила да разуме незадовољство, али да не може да учини ништа по том питању јер нам зараде одређује Влада.
Главни одбор је донео одлуку да преко своје централе, Конфедерације слободних синдиката, покрене иницијативу и све видове синдикалних активности, а да је минимум који очекујемо враћање зарада које су нам смањене Одлуком Владе Републике Србије.
Подсећамо да смо непосредно по ступању Уредбе по којој су нам и смањене зараде, поднели тружбу Уставном суду и тражили оцену уставности спорних одредби, али до данашњег дана нисмо добили никакав одговор, што нас упућује да заштиту наших права затражимо од међународних правних институција.
Нисмо се и никада се нећемо помирити са неправедном политичком одлуком да нам се умање зараде.

Билтен за штампање >>

______________________

06. октобар 2016.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Данас је у Београду одржана седница Штрајкачког одбора где је главна тема био проблем настао због чињенице да се запослени на одређено време, који раде две године и више, не преводе у статус сталног радног односа како је било договорено.
Сматрамо да Синдикат има право и обавезу да стане у заштиту интереса ових наших чланова, али и читавог система, јер се њиховим одласком само додатно компликује и погоршава проблем са недостатком извршилаца на технолошким радним местима, који нас мучи већ годинама.
Штрајкачки одбор је донео одлуку да се до 14. октобра покуша са мирним решавањем овог проблема. Уколико се до тог датума не крене са превођењем у стални радни однос наших чланова који раде две године на основу уговора на одређено време, тог дана ће бити поднете прве тужбе у име запослених који за то овласте свој Синдикат.

Билтен за штампање >>

______________________

06. октобар 2016.

ТРАЖИМО РЕШЕЊЕ ЗА ПРОБЛЕМ СА ПАРКИРАЊЕМ

Тражимо састанак са градским менаџером, Гораном Весићем, како би у име запослених у ЈП ''Пошта Србије'' изнели проблем са обављањем наше основне делатности у граду Београду.
Наиме, суочавамо се са све чешћим покретањем прекршајних поступака против појединих запослених Поште, због паркирања на недозвољеном месту. Проблем евидентан неколико година уназад. Тренутно долази до неког вида кулминације. Како га решити?
Свако проблеме гледа са свог аспекта и прописује репресивне мере. Да ли то треба баш овако радити?
Једини закључак је да не може да се створи добар амбијент за деловање ЈПО у Београду и да ће се проблем свалити на леђа коначних извршилаца (возача, курира, итд.). Они су последњи у ланцу одговорних. Помоћ ниоткуда, сугерише се Синдикату да то реши. Никада свом чланству не би сугерисали рад против законских норми. Тражили смо да се врх Предузећа додатно ангажује око овог проблема код градских власти, али немамо никакве повратне информације.
Од градског менаџера очекујемо став и мишљење како би Град требало да се односи према овом проблему државног Предузећа које обавља делатност од националног значаја?

Допис за штампање >>

______________________

29. септембар 2016.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

На седници Владе Републике Србије која је одржана данас, 29.09.2016. године, донета је одлука о давању сагласности за исплату зараде из добити радницима Поште.
Исплата је планирана за четвртак 06.10.2016. године.

Билтен за штампање >>

______________________

26. септембар 2016.

У ОЧЕКИВАЊУ ДАТУМА ИСПЛАТЕ

Дана 26.09.2016. године, према ранијем договору, одржан је састанак в.д. директора Предузећа са представницима репрезентативних синдиката, где се говорило о горућим проблемима који муче наше запослене.
На састанку смо обавештени да су добијене све сагласности од надлежних министарстава,  Oдлука о расподели добити ушла у процедуру Владе Републике Србије и a сагласност сe очекује на првој наредној седници.
У разговору смо покренули и питања о радницима на одређено време, као и о реализацији већ започетих пројеката (Правилник о статистици и нормама, оптималан број извршилаца, критеријуми за нетехнолошка радна места...)
Ипак, тренутно нам је приоритет датум исплате зараде из добити и чим будемо имали валидну информацију, бићете обавештени путем нашег билтена, сајта, или преко својих синдикалних представника.

Билтен за штампање >>

______________________

23. септембар 2016.

САОПШТЕЊЕ

Након нашег дописа, директорка Предузећа је за понедељак заказала састанак са представницима репрезентативних синдиката и тада очекујемо да се разреше све недоумице око исплате добити за претходну годину. Према нашим информацијама на корак смо од решења овог проблема и у току следеће недеље очекујемо датум исплате.
Информишите се путем нашег сајта и преко својих синдикалних представника јер ми ћемо пласирати само проверене информације.

______________________

21. септембар 2016.

ЗАХТЕВ

Синдикат ПТТ Србије упутио је захтев директорки Предузећа за одржавање хитног састанка.

Погледајте захтев >>

______________________

20. септембар 2016.

С А О П Ш Т Е Њ Е

На састанку Штрајкачког одбора Синдиката ПТТ Србије који је одржан 20. септембра 2016.године, донете су следеће одлуке:

I
Инсистирамо да се пословодство Предузећа коначно изјасни о датуму исплате зараде из добити. Месецима се манипулише са датумом (најављено пре годишњих одмора). Сматрамо да је крајње време да се ово питање реши, јер се овим одлагањем нарушава све оно добро што су радници својим радом и деловањем oствaрили.
Oбзиром на растуће незадовољство радника изузетно тешком материјалном ситуацијом у којој се налазе, захтевамо да се до краја текућег месеца кога карактерише највиша социјална тензија, одреди датум исплате зараде из добити коју су запослени у Пошти више него поштено зарадили.
Поједностављено: ко добро ради, треба и да се плати.
У супротном користићемо сва средства синдикалне борбе ради остварења циља.

II
Иако смо добијали уверавања од директора Предузећа, да смо на најбољем путу да решимо статус наших колега који раде на одређено време дуже од 24 месеца, негативне слутње се обистињују. Добре и проверене раднике враћају на привремено повремене послове, недовољно проверене преводе на одређено време (попуњавају квоту укупног броја запослених). Запослени на одређено време са страхом прихватају свој неодговарајући статус, плашећи се да због реакције послодавца не остану без посла.
Очигледно је на сцени злоупотреба радног односа на одређено време. Један од начина решавања овог проблема јесте позив запосленима који сталне послове обављају у радном односу на одређено време, да се сагласе да у њихово име, тужбу за утврђивање трајног радног односа поднесе представник синдиката (чл.195 ЗОР ).
Чекање на разрешење ове ситуације на овај начин је 60 дана од сазнања о повреди права.

III
У најкраћем року тражимо сасатанак са директорком Предузећа  како би покушали да на миран начин решимо напред наведене проблеме.

                                                              СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

Билтен за штампање >>

____________________

07. септембар 2016.

ПРЕДЛАЖЕМО ИЗМЕНЕ УГОВОРА О ЕКСПЛОАТАЦИЈИ МОПЕДА И БИЦИКАЛА

Више година се у ''Пошти Србије'' примењује ''нови'' модел експлоатације мопеда и бицикала за вршење доставе. Уочили смо извесне аномалије, проистекле из уговорног односа између запосленог и Поште, који одударају од изворне идеје модела одржавања возила на овај начин. Надлежнима у Предузећу смо упутили примедбе и предложили одређене измене тог уговора.  Усвајање ових примедби би нас вратило на првобитни договор и умањило незадовољство радника доставе који користе возила на овакав начин.

Погледајте допис >>

____________________

10. август 2016.

ЗАПОСЛЕНИ НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ И ЗАРАДА ИЗ ДОБИТИ

Извршни одбор је анализирао спровођење договора о решавању проблема са радницима на одређено време којима истичу уговори и констатовано је да се овај проблем, за сада, решава у складу са договором и предвиђеном динамиком.
Што се тиче зараде из добити последња информација са седнице Надзорни одбор Предузећа је да се не очекују проблеми. Ми очекујемо да ће се формирањем Владе Србије створити услови за добијање свих сагласности те да се до краја овог месеца мора знати датум исплате.

____________________

08. август 2016.

О АКТУЕЛНИМ ТЕХНОЛОШКИМ ПРОБЛЕМИМА СА РУКОВОДСТВОМ
ФУНКЦИЈЕ ЗА ПОШТАНСКУ МРЕЖУ

У Београду је одржан састанак Извршног одбора Синдиката ПТТ Србије са представницима пословодства Функције за поштанску мрежу где се расправљало о следећим темама:

 • Мопеди и бицикли (набавка, експлоатација, уговорни односи);
 • Правилник о статистици и нормама;
 • Торбе – одећа – обућа (набавка и рокови испоруке);
 • Недостатак извршилаца на технолошким радним местима;
 • Судска писма (нов начин уручења судских писама, проблеми на достави);
 • Моторизована достава;

Што се тиче проблема око набавке, експлоатације и поштовања уговора за мопеде и бицикле, директор Ђерић је истакао да је спор око нове набавке мопеда уследио због престанка производње мотора ''Томос'' и немогућности понуђача да исти испоручи. У понуди је  други тип мотора, скоро истих карактеристика као претходно наручени, само што се ради о четворотактном мотору. Предузеће је покренуло процедуру и нови контигент мотора се очекује у септембру месецу. Навео је да је Надзорни одбор Предузећа донео Одлуку о расходу основних средстава, што ће омогућити да се испоштују уговори и да мопеди и бицикли за које су запослени потписали уговоре (под условом да је истакао временски перод предвиђен самим уговором) сада могу да пређу у њихово власништво. Проблеми у експлоатацији мотора, односно проблем око уступања мотора колеги који је на замени када је у питању годишњи одмор (било које одсуствовање), је на самом раднику да ли ће уступити мотор или не, јер по Уговору није у обавези. Синдикат се обавезао да ће са терена прикупити информације о неправилностима у примени одредби уговора и доставити Функцији за поштанску мрежу како би се ти проблеми решили.
Што се тиче Правилника о статистици и нормама, односно његове примене, Синдикат је изразио своју забринутост због кашњења у изради овог Правилника од кога се много очекује и који је предуслов за решавање мноштва проблема. Директор Остојић је објаснио да је урађена апликација, да информатичари раде на њеном усавршавању и да се у септембру очекује презентација, на којој ће се видети први извештаји.
По питању торби, одеће и обуће, руководилац Службе Пејовић је упознао присутне да је набавке обуће у току.
- За зимску обућу пустиће се налог добављачу у току ове недеље и 60 дана је рок за исппоруку.
- За летњу обућу чека се сагласност свих чланова Комисије у току ове недеље, како би се процедура окончала у децембру, а у марту-априлу би била испорука.
- Одећа (џемпери, кошуље) испорука у октобру.
- Торбе за поштоноше – ова набавка касни због система јавних набавки, а финализација се очекује у априлу.
- Фасцикле за Постекспрес и достављаче тренутно се врши подела.
Од ове године право на службену одећу имају и сви запослени који раде на пословима прераде, као и запослени у РЈ ''Одржавање'' и РЈ ''Хибридна Пошта''.

На питање потпредседника шта се дешава око недостатка извршилаца у технологији, као и иницијативе Синдиката да се цена часа за запослене на ПП пословима повећа, директор Ђерић је одговорио да Мрежа у оквиру својих надлежности излази у сусрет свим оправданим захтевима и да је то проблем који траје и који није лако решити.
Иницијатива за повећање цене радног часа за раднике на ПП пословима није у домену ове Функције.
Што се тиче рејона (удвајање, временски период рада на два реона, награђивање поштара који раде удвајање рејона), отворена је дискусија и дате су бројне примедбе на понашање појединих руководилаца на терену. Након тога је директор Ђерић тражио да му се достави списак поштоноша од којих је тражено да раде удвајање рејона без њихове сагласности, или да раде два рејона наизменично, како би могао да одреагује и реши проблем.
Директор Остојић је упознао присутне о новом начину уручења судских писама који се усаглашава са Високим саветом судства и презентовао је како та писма треба да изгледају. Навео је првенствено које ће олакшице имати поштари приликом уручења, да ће коверте имати ознаке и да ће на наличју коверте бити понуђене више опција које ће поштар моћи да заокружи, тј.  неће морати да пише разлог зашто није уручено писмо.
По питању моторизоване доставе, интересовало нас је који су финансијски ефекти овог пројекта и његова оправданост. Руководилац Службе за доставу Пејовић, изнео је кратак извештај о доступности поштанске мреже, као и о побољшању моторизоване доставе, и о конкуренцији. Навео је погодности као што су планирање (динамична достава), а да је највећи помак унапређење универзалног сервиса, односно покривеност територије.

____________________

17. јул 2016.

ИСПЛАТА ДИВИДЕНДЕ ЗА 2015 ГОДИНУ

Обавештавамо акционаре Предузећа за телекомуникације „Телеком Србија“а.д. Србија да ће 20.07.2016. године бити исплата дивиденде за 2015. Годину

Да подсетимо, Супштина акционара „Телеком Србија“ а.д. је на 50. редовној седници, дана 29.06.2016. године, донела одлуку о расподела добити „Телеком Србија“ а.д. по Финансијским извештајима „Телеком Србија“ а.д. за 2015. годину.
Истом одлуком одобрена је исплата дивиденде акционарима Друштва, у новцу, у бруто износу од 15,32 динара по акцији.

Обавештење о оступку и начину исплате >>

____________________

14. јул 2016.

НА ПРАГУ СМО РЕШЕЊА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ

На основу наших активности и захтева који су упућени председнику Владе РС, Министарству за рад, ресорном Министарству и директору Предузећа, а у којима смо захтевали да се изнађе решење за раднике на одређено време којима истичу уговори, обавештавамо вас да постоји спремност надлежних да се изнађу права решења. О исходу ових настојања бићете благовремено информисани.
Изражавамо задовољство што смо заједничким деловањем наишли на разумевање.
Очекујемо повољно решење и пратићемо реализацију ове наше иницијативе.

____________________

27. јун 2016.

НАСТАВАК АКТИВНОСТИ

Синдикат ПТТ Србије је у склопу својих редовних активности одржао састанак са директором Предузећа, Миланом Кркобабићем и његовим сарадницима.
Разговарало се и указали смо на све оно што нас тренутно мучи и прави проблеме запосленима. То су пре свега зараде, исплата зараде из добити, тражење решења за раднике на одређено време којима по уредби Владе у јулу треба да се раскину угвори, као и о радницима који су ангажовани на основу привремених и повремених послова. Такође смо подсетили пословодство на проблеме који се јављају због недостатка извршилаца у технологији, проблеме са мопедима, али смо разговарали и о међуљудским односима и стању у ПЈ ''Шабац'', као и о преласку радника из администрације на технолошка радна места.
Оно што тренутно свакако највише интересује све запослене је да ли ће и када ће бити исплаћена зарада из добити. Договорено је да ће се учинити додатни напори како би до исплате дошло како је и планирано, у току јула месеца. За сада све иде у том смеру.
Што се тиче радника на одређено време којима истичу уговори, директор је обећао да се активно тражи решење и то тако да задржимо раднике који већ раде, који су оспособљени и обучени за рад у Пошти и који су то својим ангажовањем заслужили. Договорено је и да се приликом израде ребаланса плана пословања разговара о радницима на ПП пословима и да се предложи повећање цене радног часа поменутим запосленима, што би њихову зараду приближило заради запослених на тим пословима у Предузећу.
Обећано нам је и да ће у најскорије време бити припремљене одлуке о расходу како би запослени којима су истекли уговори за мопеде, могли да постану њихови власници.
Директор нам је пренео да ће врло брзо обићи ПЈ ''Шабац'' како би се сагледали проблеми и предузеле мере у циљу поправљања нарушених међуљудских односа.
Заједнички је договорено да се поново активира идеја формирања заштитних радионица са циљем да се уваже и заштите ПТТ радници са утврђеним инвалидитетом, као и сви они који су агажовани на местима за које нису радно способни, а могли би доприносити систему радећи неке друге послове.

И на крају, а можда најбитније, директору Кркобабићу смо пренели наше и незадовољство наших чланова социјалним и материјалним положајем због ниских зарада. Тражили смо да се то незадовољство схвати крајње озбиљно.

Билтен за штампање >>

___________________

24. јун 2016.

РАД НА ОТВОРЕНОМ У ВРЕМЕ ВИСОКИХ ТЕМПЕРАТУРА

На наш захтев директор Функције поштанске мреже Горан Ђерић упутио је допис свим директорима радних јединица по коме су они обавезни да у данима када су дневне температуре високе, организују рад тако да не дође до угрожавања безбедности и здравља запослених.

Допис Функције поштанске мреже >>

___________________

23. јун 2016

САОПШТЕЊЕ

Поводом дешавања у нашем Предузећу, а на захтев нашег чланства, овим саопштењем желимо да објаснимо свим нашим члановима позицију и ставове Синдиката ПТТ Србије.
Као прво Синдикат ПТТ Србије принципијелно подржава све синдикалне активности које воде побољшању социјалног и материјалног положаја запослених као и услова рада, без обзира који синдикат је организатор активности. То је основни принцип синикалне солидарности која мора да постоји на синдикалној сцени.
Синдикат ПТТ Србије је у априлу донео одлуку да се активира рад штрајкачког одбора са задатком да укажемо на лош материјални положај запослених (зараде и исплата зараде из добити), као и да укажемо на нерешавање проблема са мањком извршилаца у технологији. На основу наших захтева, донете су све неопходне одлуке у Предузећу како би дошло до исплате зараде из добити и у року од две  до три недеље очекујемо коначан одговор и датум исплате. Проценили смо да у овом тренутку није добро да улазимо у штрајкачке активности и да немамо право да угрозимо исплату и запослене оставимо без средстава која нису мала. Наш Синдикат се овом темом (исплата зараде из добити) бави од 2003 године и сваке године смо,синдикалним деловањем и деловањем кроз органе управљања, били успешни.
То наравно не значи да ће, уколико не буде позитивних помака по било ком од наших захтева, Синдикат ПТТ Србије остати по страни. Сигурно је да ће се спровести сви облици синдикалних актвности и да ће протеста и штрајка бити, али онда када проценимо да је за то најбољи моменат.
Такође сматрамо да у тим активностима треба да учествују сви синдикати и да треба успоставити сарадњу на принципима синдикалне солидарности. Зато позивамо све синдикате у Пошти да се не баве другим синдикатима, јер наш рад има право да оцењује само наше чланство. Сарадња је могућа само уз минимум коректности и мислимо да је то у интересу свих запослених и чланова свих синдиката.
Ми се озбиљно припремамо за све облике синдикалних активности, а за то су потребни одређени предуслови. То су јака материјална база и јака правна потпора. За наш Синдикат је штрајк озбиљна ствар који не може бити заснован на популистичким захтевима. Свим члановима који уђу у штрајк морају бити надокнађене зараде које ће бити умањене због учешћа у штрајкачким актвностима и мора им се обезбедити адекватна правна заштита у случају ескалације сукоба са послодавцем,за шта смо ми спремни у сваком тренутку.
Сматрамо да је ова година пуна синдикалних изазова и да ће бити активности свих облика. Наше активности и тајминг неће бити засновани на нералним захтевима и усмерени ка отимању чланства, већ ка најбољим могућим решењима у датом моменту.
Верујте као и до сада у свој Синдикат и о свему се обавештавајте путем нашег сајта и преко својих синдикалних представника.

Билтен за штампање >>

_________________________

23. јун 2016.

ПРЕПОРУКА ВЕЗАНА ЗА РАД НА ОТВОРЕНОМ У ВРЕМЕ ВИСОКИХ ТЕМПЕРАТУРА

Обратили смо се дописом Функцији поштанске мреже поводом Препоруке Министарства за рад, која се везана за рад на отвореном у време високих температура, па Вас овом приликом подсећамо на досадашњу праксу да се обратите својим организационим целинама у РЈ/Функције Предузећа, а у циљу предузимања мера у вези са напред наведеним, уважавајући специфичности на терену.

Смернице за рад на отвореном у време високох температура >>

___________________

 

16. јун 2016

НЕИЗВЕСНА СУДБИНА ЗАПОСЛЕНИХ НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ

Према одлуци Штрајкачког одбора, упућени су дописи председнику Владе РС, Министарству за рад, ресорном Министарству и директору Предузећа, у коме се захтева да се изнађе могућност измене важеће Уредбе о поступку прибављања сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава, до краја јула месеца, како би око 600 наших колега наставило са радом.

Преузмите дописе >>

_________________________

16. јун 2016

Захтев за повећање цене радног сата запосленима на ПП пословима

Обратили смо се директору Предузећа, Милану Кркобабићу због све већих проблема у ангажовању радника на ПП пословима, који се огледају у немогућности запослења квалитетних радника, као и у све чешћем отказивању Уговора од стране запослених на ПП пословима.
Предлажемо да се размотри могућност повећања цене радног часа поменутим запосленима, што би њихову зараду приближило заради запослених на тим пословима.
И у случају повећања, они би и даље били ускраћени за одређена права из радног односа.
Напомињемо да смо предлог базирали на захтеву синдикалних представника са терена, који као главни разлог напред наведених проблема виде у изузетно малим зарадама запослених на ПП пословима.
Сматрамо да би повећање цене рада утицало и на подизање квалитета наших услуга на виши ниво.

_________________________

15. јун 2016

НАСТАВАК АКТИВНОСТИ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА

       На састанку Штрајкачког одбора Синдиката ПТТ Србије, одржаног данас у 11,00 часова, било је разговора о свим актуелним темама, како у Синдикату ПТТ Србије, тако и у Предузећу. Општи је закључак да је стандард запослених на најнижем нивоу за последњих пар година. Томе је у знатној мери допринело и несхватљиво смањење зарада од стране Владе Републике Србије у висини од 10%, без обзира што смо на основу прихода из пословања Предузећа једно од најбољих јавних предузећа. 
Донете су следеће одлуке;

 • Да се затражи састанак Штрајкачког одбора Синдиката ПТТ Србије  са директором Предузећа и његовим сарадницима. Тема састанка би била низ отворених питања како технолошких, тако и кадровских (судбина запослених на одређено време, по основу ПП послова, као отежаног коришћења годишњих одмора због недостатка радне снаге)
 • Да се упуте дописи председнику Владе РС, Министарству за рад, ресорном Министарству и директору Предузећа, у коме се захтева да се изнађе могућност измене важеће Уредбе о поступку прибављања сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава, до краја јула месеца, како би око 600 наших колега наставило са радом.

Поводом некоректног обраћања запосленима једног од синдиката у Предузећу, без намере да полемишемо, подсећамо чланство да су репрезентативни синдикати ти који су потписници Колективног уговора, који многи сматрају једним од најбољих КУ, као и да су се изборили да запослени у континуитету остваре право на зараду из добити претходних 13 година.
Наравно да смо свесни чињенице да су зараде непримерено мале и да перманентно изналазимо могућност и вршимо притисак да се оне повећају, али то не значи да ћемо популистичким и неутемељеним наступом доводити у заблуду како наше чланове, тако и остале запослене.
Још једном, молимо чланство да се о свим дешавањима и активностима информишу као и до сада преко наших гласила и активиста на терену.

Билтен за штампање >>

_________________________

01. јун 2016

ОДРЖАН ПРВИ КОНГРЕС КОНФЕДЕРАЦИЈЕ СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

Први Конгрес Конфедерације слободних синдиката одржан је у среду, 01. јуна 2016. године, са почетком у 12 сати, у згради Дома Војске Србије у Београду.
У складу са Статутом Конфедерације, на Конгресу су изабрани органи КСС, Надзорни, Статутарни одбор и Председник Конфедерације слободних синдиката.
За председника Конфедерације слободних синдиката једногласно је изабран досадашњи председник Ивица Цветановић из Гране пошта, телекомуникација и медија.
Првом Конресу присуствовао је Александар Вулин, Министар рада и његов помоћник Зоран Лазић испред Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, Јадранко Вехар, подпредседник Европске организације синдиката ЕУРОФЕДОП-а, Бојан Лађевац, представник фондације Фридрих Еберт Стифтунг и посматрач испред Немачког синдиката ДГБ, Вељко Милошевић, председник Самосталног синдиката радника енерегетике и петрохемије Србије, Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката, Жељко Веселиновић, председник Уједињених синдиката Србије “ Слога”, Ивица Лазовић, заменик директора и Олга Кићановић, самостални саветник у Агенцији за мирно решавање радних спорова, професор, Др. Дарко Маринковић, представници компанија и организација које су дугогодишњи сарадници и пословни парнери Конфедерације и други.
Министар рада је истакао значај Конфедерације као респектабилног социјалног партнера који има своје место у социјалном дијалогу са репрезентативним социјалним партнерима на нивоу Републике Србије и који даје свој допринос укрупњавању синдиката и на прави начин заступа интересе радника које представља.
Додао је да је Конфедерација веома значајан синдикат, који заступа у највећем делу раднике запослене у јавним предузећима, у јавном сектору, као и да је његово присуство првом Конгресу Конфедерације начин да држава искаже поштовање према свим људима који су чланови овог синдиката и покаже да држава синдикате не доживљава као своје противнике.
Председник Конфедерације слободних синдиката, Ивица Цветановић је, у свом обраћању учесницима на конгресу, изнео преглед најзначајнијих активости које је организација имала за време његовог мандата истакавши да је, захваљујући успешно вођеној синдикалној политици, Конфедерацији пришао велики број синдиката и као резултат тога утврђена репрезентативност за једанаест делатности и саме Конфедерације на нивоу Републике Србије и у највећем, кроз посебне колективне уговоре, су сачувана права радника у државном и јавном сектору, која су задњим изменама Закона о раду и због неучествовања КСС у Социјално економском савету републике Србије у значајној мери умањена.
Посебно је истакао приступање Индустријског синдиката Србије, чиме је Конфедерација обухватила и такозвани “производни” сектор, који није у власништву државе.
На основу принципа и начела која су садржана у Статуту и досадашњем деловању, на првом Конгресу усвојена је “Декларација Конфедерације слободних синдиката о заједничкој платформи синдикалног покрета у Републици Србији” која би требало да буде основ будућег рада Конфедерације и јачања синдикалног покрета у Србији.

Погледајте декларацију »

Изјава Александра Вулина »

_________________________

28. мај 2016

У сусрет изазовима - атипични облици запошљавања

У току је израда законског предлога којим ће бити уређено деловање агенција за привремено запошљавање. Предлог Закона по броју чланова није обиман али је од суштинског значаја за свет рада у Републици Србији.
У свету је само једна четвртина радника у сталном радном односу, па су атипични облици запошљавања “нова нормалност“ без обзира на наше мишљење и противљење, односно жељу да сви будемо заштићени свим механизмима које са собом носи стални радни однос.


Ово је тема која нам је наметнута због новог либералног концепрта који је постао доминантан у Србији, а синдикати су то препознали и озбиљно се бавимо овом темом.
У склопу тих активности наша синдикална централа, Конфедерација слободних синдиката је у сарадњи са фондацијом Фридрих Еберт организовала округли сто на тему ''Друштвено-економски положај радника у односу на атипичне облике радног ангажовања''. Могла су се чути веома интересантна излагања и искуства из земаља у којима су атипични облици запошљљавања већ доминантни.
Наш представник у радној групи Министарства за рад, која усаглашава радни текст предлога Закона о раду преко агенција, Славко Топалов, био је један од учесника панела и у свом излагању је дао кратак извештај о досадасшњем раду на изради предлога Закона, а истакао је неколико кључних ставова на којима ће Синдикат инсистирати у даљем раду, а то су:

- Једнак третман запослених код предузећа корисника и агенцијских радника;
- Да се јасно уговорно дефинише тројни однос агенције, корисника услуга и уступљеног радника;
- Да се забрани обављање основне делатности код корисника услуга, осим у случају замене одсутног запосленог;
- Да се забрани ангажовање агенцијских радника на пословима са бенфицираним радним стажом;
- Да се ограничи ангажовање агенцијских радника на пословима са повећаним ризиком;
- Да се процентуално ограничи број агенцијских радника у односу на број запослених код корисника (максимално 20%).
- Да се забрани ангажовање агенцијских радника када су радници код корисника у штрајку
- Ако је проглашен вишак запослених код предузећа корисника, мора постојати забрана ангажовања преко агенција, минимум 6 месеци након проглашења вишка;

У досадашњој пракси највеће злоупотребе у вези са радом агенција за запошљавање су вршене по питању неједнаких зарада између радника код корисника и агенцијских радника, непоштовања радног времена, одмора (годишњи, недељни, дневни) и неисплаћивње увећања зарада по ЗОР-у.
Крупни капитал и политичке елите су се удружили против радника и то је данас јасније него икад. Питање је само има ли раднички покрет снаге да одговори на ударац глобализације. Ово је само један у низу изазова са којим се суочавамо у класној борби која траје.

_________________________

26. мај 2016

ОДРЖАНА СЕДНИЦА НАДЗОРНОГ ОДБОРА ТЕЛЕКОМА СРБИЈА

На седници Надзорног одбора која је одржана данас 25.5.2016. године усвојени су предлози финансијских извештаја за 2015.годину и предлог Одлуке о расподели добити.
Редовна Скупштина акционара „Телеком Србија“ а.д. ће се одржати у периоду од 30 дана.
На седници Скупштине акционара поред одлука о усвајању финансијских извештаја донеће се одлука о исплати дивиденде.
У складу са пословним резултатима за 2015. годину предложено је да добит по акцији буде 15,32 динара у бруто износу, а исплата се очекује око 20. јула свим акционарима.
Бруто износ дивиденде се опорезује по стопи од 15%., а на основу Пореза на приход од капитала.

_________________________

26. мај 2016

Шта потписујемо?

У току је акција потписивања Изјаве о чувању пословне тајне па се много наших колега јавило због недоумице да ли морају да ставе свој потпис на овакву Изјаву.
По нама је веома спорно што се у тексту Изјаве наводи да запослени својим потписом потврђује да је упознат са садржином правилника којим се уређује заштита пословне тајне у Предузећу. При томе се не наводи који је то правилник, нити је обезбеђено да се запослени упознају са његовом садржином.
Сматрамо да је ово крупан пропуст организатора ове активности. Синдикат не може да нареди својим члановима да не потписују овакву Изјаву, али можемо да укажемо на проблем и да сугеришемо свим нашим члановима да не потписују Изјаву све док им се не омогући увид у Правилник о заштити пословне тајне у ЈП ''Пошта Србије'', као и док се у тексту Изјаве недвосмислено не наведе да запослени својим потписом потврђује да је упознат управо са тим Правилником. Овако како је сада написано, Предузеће може донети неки нови Правилник и позвати се на њега у спору са запосленим.
Сматрамо да имамо право да знамо шта је то пословна тајна и да знамо шта потписујемо.

_________________________

18. мај 2016

Активности Штрaјкaчког одбора

Дaнa 18.05.2016 одржaн је сaстaнaк Штрaјкaчког одборa Синдикaтa ПТТ Србије, нa коме је било речи о aктуелној ситуaцији у Предузећу и Синдикaту. Рaзмaтрaне су све aктуелне теме и донети следећи зaкључци:
- Што се тиче зaрaде из добити, оно што је било до Поште - учињено је, донетa је одлукa о рaсподели, усвојенa је нa Нaдзорном одбору Предузећа и прослеђенa Влaди. Из рaзговорa сa директором и пословодством нaмеће се зaкључaк дa би до исплaте могло доћи и рaније него претходних годинa, мождa већ почетком летa. Нaрaвно то су зa сaдa претпостaвке и жеље a ми ћемо сигурно реаговати ако буде проблема и aко не буде квaлитетних информaцијa у вези са исплaтом. Тaкође, додуше још увек незвaнично, aктуелнa је и исплaта дивиденди Телекомa, а према информацијама са којима сада располажемо, коначна одлука и исплата се очекују половином јулa. Нaпомињемо дa је информaцијa из озбиљних изворa, aли још увек незвaничнa.
- Недовољaн број извршилaцa нa пословимa достaве, пост-експресa и на шалтерима је и дaље проблем, нaрочито у великим РЈ. И aнгaжовaње нa ПП послове је под знaком питaњa, a годишњи одмори су увелико у припреми, што ће додaтно нaпрaвити проблеме у овим, a и остaлим технолошким целинaмa. Зaто ћемо трaжити сaстaнaк сa функцијама Мреже и Услугa кaко би смо још једном покушaли дa помогнемо у изнaлaжењу решењa, јер ћемо у противном морaти дa конкретно стaнемо у зaштиту зaпослених којимa се крше прaвa из ЗоР и КУ.
- Било је и речи о ненaменским дaвaњима ''стaлних'' стимулaцијa једним те истим људимa људимa вaн технолошких целинa, или зa нaдокнaду трошковa који не произилaзе из рaдa и у вези рaдa, кaко је дефинисaно КУ.
Захтев је да се престане са злоупотребама, а дат је задатак нашим активистима да прибаве податке о стимулацијама за претходних 6 месеци на основу права која проистичу из Колектиног уговора.
- Договорено је дa се обaви низ рaзговорa сa појединим руководиоцимa функцијa Предузећa, кaко би се превaзиши пробеми тaмо где их имa
О дaљим aктивностимa нaшег Синдикaтa бићете блaговремено обaвештaвaни, и још једном молимо чaнство дa прихвaтa информaције које стижу путем нaших средстaвa оглaшaвaњa јер су уочене неке мaнипулaције од стрaне неких других субјекaтa ,a нa рaчун нaшег Синдикaтa.

__________________________

17. мај 2016

Застој у решавању стамбених потреба запослених

Нагомилани проблеми и застој у решавању стамбених потреба запослених, били су тема састанка одржаног 17.05.2016. године, између представника пословодства и репрезентативних синдиката.
То је један у низу састанака и иницијатива по овом питању, а суштина је да се поново обратимо Влади РС у циљу доношења законског или подзаконског акта, којим би се уредило решавање стамбених потреба код корисника средстава у јавној својини. Такође, треба се позабавити функционисањем Стамбене комисије Предузећа и тешкоћама које наилази у свом раду. Од директора Предузећа, Милана Кркобабића, очекујемо значајан ангажман по овом питању.
Ставове нашег Синдиката су заступали чланови Стамбене комисије Славко Топалов и Драган Радојевић.

__________________________

17. мај 2016

У сусрет Конгресу КСС-а

Активности у оквиру КСС-a усмерене су кa предстојећем првом Конгресу који је зaкaзaн зa 01. 06. 2016. године у Беогрaду. Поред 150 делегaтa очекује се долaзaк и бројних гостију из земље и инострaнствa, предстaвникa Влaде и министaрстaвa.
Нaш Синдикaт ће предстaвљaти 15 делегaтa Конгресa и члaнови Глaвног одборa, који ће бити присутни кaо гости
Акценaт aктивности је стaвљен нa признaње Конфедерaције кaо репрезентaтивне центрaле, учлaњење у Међунaродну конфедерaцију рaдa, кaо и зaштитa зaрaдa и нaстaвaк притискa дa се плaте у јавним предузећима врaте бaр нa претходни ниво.
Тaкође, КСС је присутнa и у рaду комисијa нa нивоу Републике зa безбедност и здрaвље и зa изрaду Предлогa зaконa о зaпошљaвaњу преко aгенцијa у којимa учествују Брaнко Кaлaјaновић и Слaвко Топaлов из нaшег Синдикaтa.

__________________________

16. мај 2016

У току је израда критеријума

Дана 16.05.2016. године одржан је други састанак Радне групе за израду критеријума у вези са одређивањем оптималног броја запослених на нетехнолошким радним местима. Четири критеријума дата у предлогу пословодства на првом састанку се сада даље разрађују.
Овом задатку се крајње озбиљно приступило, како од стране пословодства, тако и од стране репрезентативних синдиката, а чим будемо начелно усагласили сатавове, објавићемо предлог критеријума на нашем сајту.
Наши представници у овој радној групи су Александар Павловић, Славко Топалов и Бранко Калајановић.

__________________________

13. мај 2016

Одржан Колегијум у Кладову

У Кладову је 13.05.2016. године одржан Колегијум регионалне РЈ ''Смедерево, Пожаревац, Бор, Зајечар'' са пословодством на челу са директором Предузећа, Миланом Кркобабићем.
Овај састанак, као и они који следе, одржава се као део договорених активности у циљу сагледавања примене нове организације Предузећа.
У расправи о проблемима које се тичу наше четири синдикалне организације су активно учествовали потпредседник Славко Топалов, секретар Бранко Калајановић као и Милорад Будимир и Драган Јовановић.

_______________________

10. мај 2016

Обрачун на шабачки начин

Још на састанку који је одржан 14. aпила са директором Предузећа и његовим сарадницима, расправљало се о новој организацији Предузећа и стању у ПЈ ''Шабац''. Тада је договорено да се формира Комисија, која је већ наредне недеље требала да посети Шабац и обави разговоре са свим заинтересованим странама како би се дошло до истине и увида у стварно стање у тој средини. До поменутог разговора није дошло ни после три недеље, па сматрамо да је време да се овим проблемом позабаве и неки други људи и институције, да се покрену и неке друге синдикалне активности.
Проблеми са којима се овде суочавамо су за нас велики изазов, јер се по први пут сусрећемо са захтевом наших чланова који су на руководећим местима у неком од организационих делова Предузећа да заштитимо њихова права, а до сада смо се бавили углавном заштитом права радника у ''технологији''.
Али пре свега желимо да истакнемо да се све ове активности спроводе искључиво са циљем да се заштитите лични и професионални интегритет наших чланова, као и њихово право на слободу синдикалног организовања, па сматрамо да је за почетак потребно упознати нашу, поштанску јавност, са чињеницама о овом ''случају''.

Суштина је да су у поменутој ПЈ смењени готово сви чланови Колегијума и привремено постављени други са усменим образложењем директора РРЈ Слободана Шиљковића, да је то урађено због нејединства и последњих догађаја везаних за случај “Душан Радовић“ и случај “Весна Станишић“. Веома интересантно је да су сви смењени руководиоци чланови нашег Синдиката, а да су постављени готово сви чланови другог Синдиката. Можда ово и не би било тако битно и чудно да сами разлози за смене нису засновани на измишљеним и непровереним причама, што свакако не доликује Предузећу. Заиста је било непријатно слушати на званичном састанку образложења која се заснивају на : ''прича се'', ''рекао ми је један човек'', ''чуо сам'' итд.

Да се не би и ми срамотили, указаћемо само на чињенице:

Случај ''Душан Радовић'' је апострофиран као директан повод за смене а чињеница је да до данас не постоји пријава надлежног руководиоца, ни помоћника директора ПЈ ”Шабац“ против именованог, а која би се односила на утврђивање одговорности именованог за евентуалну повреду радне обавезе. Поступак је покренуо надлежни државни орган, а за сада се само зна да не постоји никаква веза између поменутог случаја и смењених чланова нашег Синдиката (осим прича ''рекао ми један човек...'') па је више него очигледно да је у питању само прикривање обрачуна са ''бившим руководством РЈ'' због личних разлога појединаца.

Случај ''Весна Станишић'' се такође истиче као повод за смене, а чињеница је да је по пријави  Руководиоца службе за поштанску мрежу Ракић Јелене, спроведен поступак у складу са Законом о раду и Колективним уговором за ЈП „Пошта Србије'', који је већ окончан решењем о утврђивању одговорности именоване бр. 2016-38982/6 од 16.03.2016. године, тако да ни ово не може бити никакав повод за смене нити за позивање на ''командну одговорност''.
Када смо још код чињеница треба истаћи да је бивша РЈ ''Шабац'' у протеклом периоду (када су на руководећим местима били запослени који су сада смењени ) пословала позитивно и да је у Извештају о спроведеној интерној ревизији, пословање ове РЈ за 2014 и 2015 годину оцењено као ''КВАЛИТЕТНО''.
Дакле ово су чињенице које лако могу бити проверене, а све остало спада у домен чаршијских прича и прича ''рекла – казала''.

Међутим, упркос чињеницама, донете су веома чудне одлуке.
Као прво, ступањем на снагу нових интерних аката Предузећа, руководиоци служби и одељења у ПЈ вишег ранга „Шабац“ су распоређени на руководеће послове привремено, тј. до окончања поступка избора руководилаца по интерном огласу у Предузећу. Шта је то у пословању ПЈ ''Шабац'' било тако проблематично да се није могло сачекати да се заврши поступак и изаберу нови руководиоци? Има ли интерни оглас сада икаквог смисла у овој средини и има ли смисла да сада смењене колеге долазе на разгвор и представљање пред Комисијом која треба да их оцени и предложи избор руковдилаца?

Само анексирање уговора за новопостављене руководиоце трaжило је посебну правну „фискултуру“, мада нам та дисциплина, судећи по последњим догађајима, најбоље иде. Чињеница је да су они били привремено распоређени на одређене послове, а издата су им решења о привременом распоређивању на нове послове, тако да је једну врсту привремености заменила друга врста привремености'?

Ипак за наш Синдикат је посебно интересантно следеће:

 1. Руководилац Одељења за економске послове и набавке Рајковић Драгица, члан Синдиката ПТТ Србије, се смењује а на њено место поставља Којић Драгана, члан Синдиката „Независност“.
 2. Досадашњи руководилац Одељења за заједничке послове, безбедност и заштиту, Мирковић Снежана, члан Синдиката ПТТ Србије, се смењује а на њено место поставља Јовановић Александар, члан Синдиката „Независност“.
 3. Пајић Драган, руководилац Службе за поштанске услуге, продају и маркетинг, члан Синдиката ПТТ Србије се смењује, а новопредложени руководилац исте службе Бирманчевић Лидија, члан је синдиката Независност.

На ово треба додати чињеницу да је Јовановић Александар приликом избора за помоћника директора у ПЈ ''Шабац'' био члан нашег Синдиката и том приликом добио 9 од 9 гласова Комисије Предузећа, али то тада није било довољно већ је за помоћника директора ПЈ ''Шабац'' постављена Ристановић Слађана која је имала један глас мање, али је члан синдиката Независност. Након потписивавња приступнице за синдикат Независност, Јовановић Александар експресно напредује и бива именован за руводиоца Одељења за заједничке послове.

Посебно је интересантно да је у Извештају ревизије из септембра 2015 године, у коме је пословање РЈ ''Шабац'' оцењено као КВАЛИТЕТНО, оцена за пословање ЈПМ Шабац 1 била ''НЕКВАЛИТЕТНО'' и то у време када је управник те ЈПМ била Ристановић Слађана (сада помоћник директора ПЈ), а контролор Бирманчевић Лидија (сада руководилац Службе), чланови синдиката Независност.

При том, ништа не замерамо колегама из синдиката Независност, они се боре за свој положај у систему и за своје чланове, али је недопустиво да Предузеће допушта да се спроводи овакав вид дискриминације и шиканирања запослених а по основу синдикалне припадности.
Све су ово чињенице које се могу лако проверити и доказати, а нама је сасвим јасно да је у питању обрачун са члановима нашег Синдиката и то на шабачки начин, у организацији Зорана Остојића, саветника, иза кога очигледно стоје одређене политичке структуре.

Осим наведеног, интерним актом Предузећа, који је пре више година тадашња Дирекција за кадрове доставила тадашњим РЈ, а који се односе на мере у области кадровске политике, а све у циљу заштите броја извршилаца на технолошким радним местима, и неповећања броја извршилаца на нетехнолошким радним местима, те је предлог за распоређивање Бирманчевић Лидије и Јовановић Александра директно супротан овом акту, а познато је да запослени у Предузећу имају обавезу да се придржавају Устава РС, закона, интерних аката Предузећа, и пословне политике Предузећа.

Предложено распоређивање је такође у директној супротности са Одлуком о оптималном броју извршилаца на нетехнолошким радним местима, која је приликом доношења новог Правилника о организацији и систематизацији послова у ЈП „Пошта Србије“, Београд, који се примењује од 01.10.2015.године, била један од најзначајнијих аката на који се позивало  пословодство, директори РРЈ, и директори подручних јединица.
Несхватљиво је како за мање од пола године наведена Одлука нема више никакав значај.

Имајући у виду све наведено, учинићемо све да заштитимо лични и професионални интегритет својих чланова, a спремни смо да у судском поступку који би био покренут по тужби запослених због шиканозног поступања, члановима нашег Синдиката обезбедимо бесплатну правну заштиту пред надлежним судовима. Разлози за сумњу да се ради о шиканирању запослених и потреба за покретањем судског поступка су више него очигледни: распоређивање привремено распоређених, нестрпљење до окончања интерног огласа, добри резултати смењених руководилаца по последњим налазима и извештајима надлежне Интерне ревизије технолошких система, правних и кадровких, као и економских послова, кршење интерних акакта Предузећа, поменутих у тексту, довођење извршилаца без одговарајућег искуства на радна места, тј послове које су смењени руководиоци врло успешно обављали, напредовање у зависности од синдикалне припадности...
Већ смо о свему овом обавестили директора ЈП „Пошта Србије“, али како до сада није било реакција обавестићемо и поштанску, али и ширу јавност. Сматрамо да овде има посла и за инспекцију рада, али и правосудне органе. У сваком случају бићемо уз наше чланове све док истина не победи бахатост и личне и политичке интересе, а онима који су све ово замесили поручујемо да је слобода политичке и синдикалне припадности загарантована Уставом ове земље, а за то се вреди борити.

______________________

27. април 2016

АКОНТАЦИЈА ИПАК ПРЕ УСКРСА

На састанку Извршног одбора Предузећа, одржаног данас у 12,00 часова, донета је Одлука о исплати аконтације пре наступајућих празника. Са задовољством констатујемо да је менаџмент Предузећа нашао начин да изађе у сусрет жељи запослених и обезбеди исплату пре празника.
Такође, на седници Надзорног одбора Предузећа, одржаној данас у 13,00 часова, донета је Одлука о расподели добити за 2015. годину, по моделу 70:30. Очекујемо од надлежних органа сагласност о исплати дела добити запосленима у што краћем року.
Свим члановима Синдиката ПТТ Србије и запосленим у ЈП „Пошта Србије“ честитамо наступајуће празнике.

Билтен за штампање >>

______________________

26. април 2016.

НАСТАВАК
ШТРАЈКАЧКИХ АКТИВНОСТИ

Данас 26.04.2016 године одржан је састанак Штрајкачког одбора на коме је главна тема била могућност исплате аконтације пре наступајућих празника и најава доношења одлуке о расподели  добити за 2015 годину.
27. априла,  у 13,00 часова, заказана је седница Надзорног одбора Предузећа, где је на дневном реду и доношење одлуке о расподели добити за 2015. годину. После усвајања одлуке (која се по нама не доводи у питање), иста ће бити прослеђена Влади Републике Србије и надлежним министарствима на сагласност. Предлог је да запосленима буде исплаћена приближно једна месечна зарада, у зависности од присуства на раду у 2015. години. У прилог томе, дискусију ће имати и наш председник Синдиката, који ће заступати ставове Штрајкачког одбора Синдиката ПТТ Србије.
Што се тиче наше иницијативе о исплати аконтације, која додатно добија на тежини зато што се највећи православни празник – Ускрс, поклапа са првомајским празником, добили смо уверавања директора Предузећа да су тражене све потребне сагласности од надлежних министарстава и уколико не буде конкретних законских сметњи, на састанку Извршног одбора Предузећа, који ће се одржати сутра, 27. априла у 12,00 часова, биће донета одлука о исплати аконтације пре празника.
Ако надлежна министарства укажу на кршења неког од постојећих закона у случају исплате аконтације пре првог у месецу, Извршни одбор Предузећа неће донети позитивну одлуку по нашем захтеву.

Од даљим активностима, уколико одлука буде негативна, бићете благовремено обавештени.

Билтен за штампање >>

Обраћање директору Предузећа >>

______________________

20. април 2016

ШТРАЈКАЧКЕ АКТИВНОСТИ

Након нашег захтева од пре два дана о покретању иницијативе за исплату зараде из добити, данас је Извршни одобор директора Предузећа усвојио Предлог одлуке о расподели добити за 2015 годину и то тако што ће се у буџет Републике Србије уплатити 70% добити док ће 30% бити подељено запосленима. То практично значи да сваки радник Поште може да очекује најмање једну целу своју зараду. Следећи корак је усвајање ове Одлуке на првој наредној седници Надзорног одбора (према нашим информацијама заказана је за 27 април) и добијање сагласности за исплату од Владе Републике Србије.
Извесно је да ће запослени добити свој део добити, а надамо се да ће се то десити врло брзо. Настављамо са активностима везано и за наше основне зараде како би доказали надлежнима у Држави да нас као успешно Предузеће које је тржишно орјентисано, морају другачије третирати. Најмање што очекујемо је да нам врате зараде које су неправедно смањене декретом Владе. Подсећамо све наше чланове да смо поднели тужбу Уставном суду Србије са захтевом да се преиспита та спорна одлука,  јер смо сигурни да је она неуставна и да је тиме нанета неправда свим радницима Поште.
Штрајкачки одбор нашег Синдиката који је активиран на седници Главног одбора 13. априла,  прати дешавања и доносиће одлуке о деловању у складу са планом и развојем догађаја у наредном периоду.
Синдикат ПТТ Србије се обратио руководству Предузећа са захтевом да се запосленима изврши исплата аконтације (или исплата по било ком другом основу) пре предстојећих празника (Ускрс и 1. Мај).
Наше зараде су толико ниске да и три дана кашњења за многе поштанске породице значи продужетак поста. Имамо информацију да се на решавању овог проблема активно ради и очекујемо позитиван одговор.
Поред поменутих тема Штрајкачки одбор тражи и да се укине спорна одлука Функције за управљање кадровима и корпоративну одговорност, по чијем је допису радним јединицама наложено да се саветницима, у анексима уговора о раду, повећа основна зарада за 14%. Наш Синдикат се противио да у систематизацији послова уопште постоје саветници и током процеса колективног преговарања заступали смо став да се то радно место укине. Не само да није укинуто, већ им се повећава цена рада ''по значају посла''. У време када Предузеће није у могућности да обезбеди довољан број извршилаца за технолошка радна места, а камо ли повећање њихових зарада, безобразно је подизати зараде запосленима чији је једини посао да ''саветују''. Зато захтевамо да се ова одлука повуче.
Такође тражимо да се престане са злоупотребама стимулација јер је већ постала пракса да оне служе за корекције зарада одабранима. Овакво понашање доводи у питање суштину и сврху стимулација па је све више захтева да се оне укину.
Молимо наше чланове да се о дешавањима у Синдикату и Предузећу информишу преко гласила нашег Синдиката (сајт, билтени, саопштења, председници СО) и да не подлежу разним провокацијама. Информација коју Синдикат ПТТ Србије проследи на терен  можда и не стигне спектакуларно брзо, али је зато поуздана, проверена и заснована на јакој аргументацији.

Билтен за штампање >>

______________________

18. април 2016

ОБАВЕШТЕЊЕ

Синдикат ПТТ Србије се данас и званично обратио директору Предузећа, Милану Кркобабићу, са захтевом да се спроведу све потребне процедуре и донесу одлуке како би се што пре исплатила добит запосленима за претходну годину.

Захтев директору Предузећа >>

______________________

14. април 2016

ОБАВЕШТЕЊЕ

Данас, 14. aприла, одржан је састанак са директором Предузећа и његовим сарадницима где су главне теме биле материјални положај запослених (исплата зараде из добити и основне зараде) и недостатак извршилаца на технолошким радним местима. Поред поменутих основних тема расправљало и о новој организацији Предузећа и стању у подручној Радној јединици ''Шабац''.
Укратко, закључци са састанка са директором Предузећа су следећи:
- Што се тиче исплате зараде из добити, чека се да Влада усвоји завшни рачун Предузећа, након чега ће Извршни одбор директора донети одлуку о расподели добити и предлог те одлуке упутити на усвајање на прву седницу Надзорног одобра Предузећа. Директор Кркобабић је обећао да ће он лично урадити све што је до њега и да би он волео да до исплате дође пре почетка сезоне годишњих одмора.
- Убрзаће се рад на завршетку Правилника о статистици и нормама како би коначно сагледали потребан број извршилаца и како би и сви други зависни пројекти могли да се завршавају. У склопу ових активности очекује се да одређен број радника из администрације пређе на технолошка радна места (у току је конкурс за оспособљавање наших радника за послове везане за осигурања) што је неопходно како би саували систем. Синдикат ће активно учествовати у изради критеријума на основу којих ће се спроводити ове промене.
- Договорено је да се формира специјална Комисија која ће наредне недеље посетити Шабац и обавити разговоре са свим заинтересованим странама како би се дошло до истине и увида у стварно стање у тој средини.
- Већ следеће недеље ће бити предузете мере у циљу побољшања услова рада за запослене који раде у објекту старог ГПЦ-а у Београду, у Савској 2. Запослени који раде у овом објекту су се пожалили на услове рада преко својих синдикалних представника који су присуствовали састанку и појаснили захтеве својих колега. Директор је обећао брзо реаговање и решење њихових захтева.
Ови закључци ће бити предочени Штрајкачком одбору и то би требало да буде полазна тачка за дефинисање даљих активности Синдиката у наредном периоду.

 

СИНДИКАТ ПТТ СРБИЈЕ

За штампање >>

______________________

13. април 2016

АКТИВИРАН ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР

На захтев 14 синдикалних организација одржана је ванредна седница Главног одбора где је донета одлука да се активира рад штрајкачког Одбора Синдиката ПТТ Србије. Штрајкачки одбор треба да у року од седам дана припреми активности у циљу указивања на лош материјални положај запослених (зараде и исплата зараде из добити), да укаже на нерешавање проблема са мањком извршилаца у технологији, као и да укаже на све проблеме које је донела нова организација Предузећа.
Први корак ће бити већ сутра за када је заказан састанак са директором Предузећа.

__________________________

24. март 2016

РАДНА СУБОТА ЗА ПОШТАРЕ?

Поводом најаве послодавца да ће за одређен број поштара субота 26 март бити радна, упутили смо допис свим синдикалним организацијама са обавештењем да то може бити спроведено једино ако се тим поштарима издају решења и ако им се тај дан плати као прековремени рад.
Сматрамо да је у време када Предузеће није у могућности да обезбеди довољан број извршилаца у технологији, што има за последицу велику оптерећеност запослених, недопустиво да се они додатно оптерећују, а да им то не буде плаћено у складу са Законом и Колективним уговором. Уколико буде притисака да наши чланови раде мимо закона и против своје воље, поднећемо пријаве против одговорних.
Сматрамо да је један од наших основних задатака да пратимо примену Колективног уговора и тиме штитимо права запослених и то ћемо свом снагом и даље чинити.

Обавештење за штампање >>

 

 

 

 

 

Facebook strana Sindikata PTT Srbije

Turisticka Agencija Paradiso travel

 

Sabra travel

 

Dia Travel

Ordinacija Zora

bitsyu