Regija I
     Почетна     Вести     О нама     Контакт     Фонд    Поштар
spejser

Zapisnici
На овој страници можете погледати записнике са седница регионалне Скупштине
Clanovi Skupstine

 

 
 
 
 

12. фебруар 2018.

ХИТНА РЕАКЦИЈА СИНДИКАТА

Због изостанка обећаног повећања зарада, одржан је хитан састанак председника синдикалних организација са наше Регије. Сви смо се сложили да се Извршном одбору истог дана предложи:

 1. Да се одмах определи начин и датум протеста због изостанка повећања зарада, да се јасно дефинише ко нас је обмануо, као и да се Протест (први у низу активности) одржи испред Таковске 2;
 2. Да се у овом тренутку забораве сви неспоразуми и разлике, те да се у акцију одмах позову сви синдикати који делују у нашем Предузећу;
 3. Да се изађе у јавност (па макар само на нашем сајту) и да се коначно гласно и јасно проговори о свему што нас мучи и шта се дешава у Пошти и око Поште;

Свесни смо да смо само део Синдиката ПТТ Србије, али ако наш Синдикат и сада настави да ћути, чека и да се не замера, већина је спремна да крене другим путем и да се коначно разиђемо са том политиком како смо и најавили.

____________________________

25. јануар 2018.

Предлог Извршном одбору Синдиката ПТТ Србије

Поштоване колеге,
Поводом актуелен ситуације у вези са повећањем зарада, сматрам да је крајње време да се Синдикат огласи и предузме одређене мере у виду притиска да се ова ситуација реши што пре. Све ово (пре свега неизвесност) предуго траје и полако нам ''цуре'' сви рокови. До сада смо имали усмена обећања и информације, али сматрам да је време да се барем јавно огласимо и информишемо наше чланство о свему што се дешава и зашто се не дешава. Они на то имају право, посебно они који су свој став изразили на последењем протесту. Кад год смо вршили одређени притисак, било је неких резултата. Истини за вољу морало је да буде притисака да би било притисака, али то сада није толико битно. Битно је да испунимо очекивања оних које представљамо и довршимо започети посао. Очигледно је нешто запело, па предлажем да мало ''погурамо''.

Председник Регионалне Скупштине
Милорад Будимир

_____________________________

15. јануар 2018.

САОПШТЕЊЕ НАКОН ВАНРЕДНЕ СКУПШТИНЕ СИНДИКАТА

У Крагујевцу је у петак одржана ванредна седница Скупштине Синдиката ПТТ Србије, па сматрам да чланство има право да зна шта се дешавало и какав је исход. Била је то прилика да се највиши орган изјасни о начину на који је организација вођена у претходном периоду, али и да се дефинише политика и начин деловања у наредном периоду. Намера нам је била да о проблемима проговоримо јасно и гласно, да одовјимо рад од нерада и да из кризе у коју смо упали изађемо јачи и јединственији. Намера нам је била да покренемо процес промена како би наша организација постала модерна, јединствена и способна да заштити сваког свог члана. Намера нам је била да предложимо да се јавно оглашавамо о свему што се дешава око нас, да имамо став и да будемо савест и критичари за све појаве које могу да утичу на наш положај и положај Предузећа у коме радимо.
Наши конкретни захтеви су у најкраћем били следећи:

 • Тражили смо да се Синдикат хитно реформише како би могао да оговори изазовима времена у коме радимо и живимо;
 • Тражили смо да руководство Синдиката изађе из канцеларија међу раднике и започне процес враћања поверења чланства у Синдикат и саму синдикалну идеју;
 • Тражили смо да Синдикат престане да чека, ћути и затвара очи на дешавања око нас. Синдикат ПТТ Србије мора имати јасан и гласно исказан став о свим битним питањима за положај запослених, па и о питањима која су везана за пословање Предузећа;

Пред саму седницу је великом већином гласова донета одлука да се Скупштини предложи гласање о смени председника Синдиката Александра Павловића, јер сматрамо да је као први човек најодговорнији за стање у нашој организацији и за поделе које више није могуће контролисати.
Гласању се приступило тек након салви увреда и очигледно у напред припремљеног напада на све нас који смо се усудили да тражимо одговорност и промене. Али да ставимо за сада по страни примитивизам и неваспитање, није први пут да то доживљавамо. Поносам сам на то што смо увек поштовали вољу већине, без обзира што смо готово увек ''губили'', али резултат гласања је оно што би требало све да нас натера да ставимо прст на чело. 44:44. То је резултат који представља пораз свих нас који смо тамо били. То је резултат са којим се не може ићи напред. То је резултат нејединства и сада је сасвим јасно да дугогодишњи пројекат стварања подела у Синдикату зарад очувања функција узима свој данак. Али нису то поделе по регионалном принципу, то је вештачки створено, то је забава за оне који не разумеју.  Овде се ради о поделама на рад и нерад, на оне који би да нешто предузму и раде (има их на свим регијама) и на оне који би да задрже садашње привилегије, а да се не замерају никоме и да не раде ништа (и њих има их на свим регијама).
Велика већина представника са прве Регије је јединствена. Схватили смо да чланство захтева другачији Синдикат, да траже да неко о свему што их мучи проговори у њихово име. Да треже промене, траже активнији Синдикат, траже да буду питани и да буду информисани. Траже да неко стане испред њих и води их.
Управо због њих и због тога што овај Синдикат припада нама једнако као што припада сваком другом члану, нећемо се предати. Колико год звучало чудно, никада нисмо сакупили оволико гласова за промене, никада нас више није било против политике чекања, ћутања и незамерања. Неминовно нас чека процес раздвајања са том политиком и људима који је заговарају и удруживања оних који се са том политиком не слажу.
Позивам вас да се за те циљеве заједно боримо и створимо модерну организацију за коју верујемо да ће бити у стању да нас заштити. Пронаћићемо начин да се сви одбори синдикалних организација, који су се јасно изјаснили, изјасне и о будућности и начину удруживања и деловања. То дугујемо свом чланству.

Саопштење за штампање >>

________________________

09. јануар 2018.

СТАВОВИ РЕГИЈЕ ПРЕД ВАНРЕДНУ СКУПШТИНЕ СИНДИКАТА

Скупштина Регије је великом већином гласова донела одуку да се придружи захтеву колега са Регије IV  да се сазове ванредна Скупштина Синдиката ПТТ Србије како би наш највиши орган имао прилику да се изјасни о начину на који је организација вођена у претходном периоду, али и да дефинише политику и начин деловања у наредном периоду.
Наше захтеве смо упутили још почетком октобра након седнице Скупштине Регије (никад нисмо добили одговор), а они су били следећи:

 •          Тражимо да се Синдикат хитно реформише како би могао да оговори изазовима времена у коме радимо и живимо;
 •          Тражимо да руководство Синдиката изађе из канцеларија међу раднике и започне процес враћања поверења чланства у Синдикат и саму синдикалну идеју;
 •          Тражимо да Синдикат престане да чека, ћути и затвара очи на дешавања око нас. Синдикат ПТТ Србије мора имати јасан и гласно исказан став о свим битним питањима за положај запослених, па и о питањима која су везана за пословање Предузећа;

Према мишљењу представника синдикалних организација са  Регије, наш Синдикат се није добро снашао у свим дешавањима на синдикалној сцени и у Предузећу, те да је политика која се води превазиђена и да време у коме живимо захтева нов приступ. Тренутна синдикална политика је чекање, ћутање и незамерање. Постали смо неми посматрачи без икаквог утицаја на дешавања око нас. А око нас се дешавају битне промене, живимо у времену када се услови рада и живота за обичног радника значајно мењају, а нема никога да се супростави негативним појавама. У Србији данас не постоји ни једна радничка партија, не постоји левица (осим оних странака које се издају за левичарске а које су нас продале за фотеље), не постоје радничка већа, а законе из области рада нам пише америчка привредна комора у Београду. Ко данас штити радника? Остали су синдикати, сами, изгубљени , збуњени и неспремни. То мора да се промени, јер ако се и ми предамо и помиримо са политиком ћутања, чекања и незамерања, положај запослених ће бити све гори и гори.

У претходној години смо одржали два синдикална протеста. Чланство се масовно одазвало и тиме су исказали свој став, а Синдикат је после тога учинио све да се масовност и поруке са тих протеста што пре забораве, јер није било спремности за такав начин рада. Сви ми сносимо део одговорности за то, али се зна ко је најодговорнији, председник Синдиката. Ово су тренутци у нашем синдикалном раду када нам је преко потребан лидер, неко ко ће искрено водити и пренети незадовољство наших чланова и поштовати одлуке наших органа, али не само ради реда, већ искрено и пуним срцем.

Да смо имали искрену жељу да саслушамо поруке оба протеста, било би нам јасно да чланство захтева другачији Синдикат, да траже да неко о свему што их мучи проговори у њихово име. Они треже промене, траже активнији Синдикат, траже да буду питани и да буду информисани. Траже да неко стане испред њих и води их. Ми као најевећи Синдикат у Пошти, требало је да испопштујемо своје одлуке, да станемо на чело и водимо све активности које су се јесенас дешавале, а не да чекамо па да то раде други са нашим чланством и на потпуно погрешан начин. Својом неактивношћу смо оставили простор другим синдикатима који су то искористили и отимају нам чланство. То није смело да се деси и искључиво је резултат наше политике чекања и чињенице да на челу Синдиката немамо лидера. До сада смо некако ''држали'' чланство, али то више неће бити могуће ако не кренемо другим путем, ако не признамо грешке, ако се не реформишемо и не променимо начин рада.

Све наведено је мишљење велике већине Регије, а оно што ја лично замерам свима нама, а пре свега председнику, су нејединство и поделе у нашем Синдикату. То је његова одговорност. Али не поделе по регионалном принципу, то је вештачки створено, то је забава за оне који не разумеју.  Овде се ради о поделама на рад и нерад, на оне који би да нешто предузму и раде (има их на свим регијама) и на оне који би да задрже садашње привилегије, а да се не замерају никоме и да не раде ништа (и њих има их на свим регијама). То су поделе на оне који ћуте и гласају како им директор нареди (то су подобни) и на оне који се буне и који траже промене (е то су неподобни).

Све то је кулминирало на седници Главног одбора у Нишу, тада је све постало много јасније. Показали смо да нам недостаје основни постулат синдикалног деловања, а то је солидарност. Било  је сасвим јасно да дугогодишњи пројекат стварања подела у Синдикату зарад очувања функција улази у своје финале, или можда прецизније речено, узима свој данак. Све то нас је довело у ситуацију да се искључиво бавимо сами собом и нашим сукобима, а заменарујемо потребе и захтеве чланства које представљамо.

И на крају, у најкраћем, зашто смо тражили ванредну Скупштину. Намера нам је да о проблемима проговимо јасно и гласно, да одовјимо рад од нерада и да из кризе у коју смо упали изађемо јачи и јединственији. Намера нам је да покренемо процес промена како би наша организација постала модерна, јединствена и способна да заштити сваког свог члана. Намера нам је да се јавно огласимо о свему што се дешава око нас, да имамо став и да будемо савест и критичари за све појаве које могу да утичу на наш положај и положај Предузећа у коме радимо. Ако већина каже другачије, ако Скупштина Синдиката ПТТ Србије подржи досадашњу политику чекања, ћутања и незамерања,неминовно нас чека процес раздвајања са том политиком и удруживања оних који се са том политиком не слажу, јер овако више стварно не иде. Не можемо мирно гледати како се људи ишчлањавају и то они који су активни и који су били на протестима, ма какав разлог био. Мени је лично тешко пало и било ме је срамота што је онако величанствен протест завршио онако срамотно – вређањем и жвиждањем водећим људима оба репрезентативна синдиката. То је срамно и то је наш пораз. И људски и синдикални. И шта год се на овој Скупштини деси, биће то наш пораз и људски и синдикални, али због оних које представљамо, морамо јасно рећи куда и како идемо даље јер то од нас захтева чланство. Они чекају.

________________________

 

07. новембар 2017.

ПОЗИВ СВИМА ДА ДОЂУ НА ПРОТЕСТ, О ГРЕШКАМА И ОГОВОРНОСТИ НА ВАНРЕДНОЈ СКУПШТИНИ

На састанку председника синдикалних организација наше Регије донети су следећи закључци:
Подржавамо одлуку Регије IV и придружујемо се захтеву да се хитно одржи ванредна седница Скупштине Синдиката ПТТ Србије.
Сматрамо да је Скупштина право место да  о проблемима проговимо и да из кризе у коју смо упали због чекања, ћутања и незамерања сви заједно изађемо јачи и јединственији. Такође инсистирамо да се уведе принцип одговорности на свим нивоима, а не да то важи само за ''обичне'' запослене. Мора се утврдити одговорност за стање у нашој организацији, и тражити одговорност за стање у Предузећу. Сада смо у ситуацији да немамо одговор на многа питања, а то чланство од нас очекује, као што очекује да реагујемо на дешавања у Предузећу, а то се не дешава.
Донета је и одлука да се покрене процес иступања из КСС-а, јер су сви присутни изразили незадовољство активностима наше централе (пре свега чланица које нису показале довољно солидарности) у овим временима.
Договорено је и да сви позовемо наше чланове и све запослене да се одазову и дођу на Протест 12. новембра, без обзира на многа неслагања и грешке које су учињене у претходном периоду. Доћи ће време да проговоримо и о томе, али сада је битно да будемо јединствени, да нас дође што више и да покушамо да извучемо неку корист за запослене, а ту пре свега мислимо на зараде.
И зато, свима искрен позив да дођете и изразите своје незадовољство!!

________________________

25. октобар 2017.

ЗАШТО СЕ НЕ СПРОВОДЕ ОДЛУКЕ ГЛАВНОГ И ИЗВРШНОГ ОДБОРА СИНДИКАТА ПТТ СРБИЈЕ?

Као председник Скупштине Регије, упутио сам захтев председницима Извршног одбора, Главног одбора и Скупштине Синдиката ПТТ Србије да се објави ко је и зашто стопирао спровођење донетих одлука. Ми као највећи Синдикат у Пошти треба да станемо на чело и водимо све активности, а не да нас други уче како се то ради. и зашто сви ћуте о овоме? Па зар ово само мени смета?

Захтев >>

________________________

 

04. октобар 2017.

ТРАЖИМО ПРОМЕНЕ У НАЧИНУ ВОЂЕЊА СИНДИКАТА

Регија 1Скупштине Регије је на својој седници која је одржана 04.10.2017.године, разматрала стање у Предузећу и у самом Синдикату. Извршена је анализа синдикалних активности (Протест и Штрајк упозоења), али и нејединства у самом Синдикату које је посебно исказанао на седници Главног одбора у Нишу када је донета одлука о укидању Штрајкачког одбора.
Закључено је да смо добро кренули са Протестом, али су се онда многи очигледно уплашили и решили да се мало прикочи, тако да су све касније акције биле, благо речено, катастрофа. Очигледно је да смо изгубили поверење чланства и да је страх био јачи од потребе да се сви заједно боримо за своја права. То је великим делом последица дешавања на синдикалној сцени, тако да наш први задатак мора бити ''силазак'' међу раднике и враћање поверења како би у одређеном тренутку били у могућности да спроведемо синдикалне акције које ће нам дати праву преговарачку позицију. Са друге стране једини смо ми барем покушали да урадимо нешто. Други синдикати у Пошти као и да не постоје. Зато морамо признати грешке и хитно реформисати нашу организацију како би били способни да одговоримо изазовима.
Друга ствар која се мора променити и коју морамо спровести је ''буђење'' саме организације. Тренутна синдикална политика је чекање, ћутање и незамерање. Постали смо неми посматрачи без икаквог утицаја на дешавања око нас. А око нас се дешавају битне промене, живимо у времену када се услови рада и живота за обичног радника значајно мењају, а нема никога да се супростави негативним појавама. У Србији данас не постоји ни једна радничка партија,  не постоји левица, не постоје савети запослених, а законе из области рада нам пишу стране привредне коморе и удружења послодаваца!?. Ко данас штити радника? Остали су синдикати, сами, изгубљени , збуњени и неспремни. То мора да се промени, јер ако се и ми предамо и приклонимо политици ћутања, чекања и незамерања, положај запослених ће бити још гори. Зато је крајње време за промене! Овако не иде!
И зато захтевамо сазивање седница Главног одбора и Скупштине Синдиката ПТТ Србије како би се изјаснили о нашем даљем деловању и усвојили нову стратегију рада и то:

 • Тражимо да се Синдикат хитно реформише како би могао да оговори изазовима времена у коме радимо и живимо;
 • Тражимо да руководство Синдиката изађе из канцеларија међу раднике и започне процес враћања поверења чланства у Синдикат и саму синдикалну идеју;
 • Тражимо да Синдикат престане да чека, ћути и затвара очи на дешавања око нас. Синдикат ПТТ Србије мора имати јасан и гласно исказан став о свим битним питањима за положај запослених, па и о питањима која су везана за пословање Предузећа;
 • Тражимо успостављање одговорности у Синдикату, јер без тога сви претходни захтеви немају много смисла. Одлуке органа Синдиката на свим нивоима се морају поштовати, а за оне који то неће или не могу, у Синдикату не треба да има места.

Намера нам је да о проблемима проговимо јасно и гласно, да одовјимо рад од нерада и да из кризе у коју смо упали након неуспешног Штрајка упозорења сви заједно изађемо јачи и јединственији, али ако Синдикат ПТТ Србије настави да спроводи политику чекања, ћутања и незамерања, покренућемо процес раздвајања са том политиком и удруживања оних који се са том политиком не слажу, јер овако више стварно не иде.

__________________________

21. фебруар 2017.

СВИ НА ПРОТЕСТ

У Београду одржана Супштина Регије I. Главна тема састанка је био договор око организације Протеста у организацији наше централе, КСС-а и изласка у јавност са истином о проблемима са којима се суочавамо у Пошти. Сви смо се сложили да је предстојећи Протест прилика да се изрази незадовољство материјалним положајем запослених, мањком извршилаца у технологији због забране запошљавања, све чешћих политичких запошљавања и да се укаже на све жешће насртаје Владе на стечена радничка права.
Чланови Скупштине су посебно бурно реаговали на информацију челних људи Синдиката да је у Предузећу социјални дијалог на јако ниском нивоу и да пословодство не одговора на наше захтеве и одлуке Главног одбора. Констатовано је да је то још један од разлога зашто уместо за преговрачки сто, морамо на улицу, као и да је то разлог за покретање питања одговорности.
Донета је одлука да председник Регије хитно посети СО ''Транспорт и прерада'' како би се тој синдикаланој организацији пружила подршка у решавању великих проблема са којима се суочавају. Такође је договорено да се у току следеће недеље организује састанак са представницима наших чланова из радних јединица Центар, Венац, Земун и ГПЦ, а који раде у Пост експресу. Према информацијама које смо добили на седници у том сегменту нашег пословања ескалирају проблеми који су последица недостатка извршилаца и возила. Договор је да се покуша са разговором и мирним решавањем нагомиланих проблема, а ако то не успе, да се организују и други облици синдикалног деловања.
И још једном, позив свим незадовољним радницима Поште да се одазову и дођу на Протест 11 марта. Од масовности и одзива, много тога зависи.

__________________________

11. октобар 2016.

Регија ангажовала правног заступника

У Панчеву је одржана Скупштина Регије I где се расправљало о две горуће теме, а то су проблем са радницима на одређено време којима истичу уговори, као и социјални и економски положај запослених.
Донета је одлука да се ангажује правни заступник који ће бити на располагању свим председницима синдикалних организација са Регије за сва питања везана за радно право и заштиту права наших чланова. Све синдикалне организације ће добити упутство које ће проследити свим нашим члановима који су сада у проблему због истицања уговора на одређено време, а који се одлуче да покрену судски спор ради остваривања својих права. Искрено се надамо да неће бити потребе да се покрећу судски спорови и да ће овај проблем почети да се решава на начин како је то и било договорено, али ако то буде потребно, Синдикат ће сносити све трошкове и бити уз своје чланове до окончања спора.
Регија је такође донела одлуку да на предстојећој седници Главног одбора предложи покретање иницијативе и свих других видова синдикалних активности како би указали на лош материјални положај наших запослених. У медијима се увелико говори о ''враћању'' зарада буџетским корисницима, а нас нико и не помиње. Морамо се огласити и тражити да нам барем врате оно што су нам отели.
Регија ће на изборима  за председника Главног одбора подржати кандидата из СО ''Транспорт и прерада'',  Драгана Станковића, а од Главног одбора очекујемо да се  актуелизују ови наши проблеми и донесу одлуке које ће бити основ за рад Синдиката у наредном периоду.

__________________________

29. јун 2016.

Незадовољство материјалним положајем запослених и условима рада

На седници регионалне Скупштине Регије I која је одржана 28. јуна, изнето је велико незадовољство стањем у Предузећу, а посебно када су у питању материјални и социјални положај запослених, као и услови рада. Општа, већ позната оцена је, да успех и пословање Предузећа није у сразмери са зарадама, да радници Поште више не могу да задовоље основне људске потребе са зарадама које примају, да је незадовољство све веће те да наши чланови очекују конкретнију реакцију свог Синдиката. Сви чланови Скупштине су сагласни да Синдикат мора предузети активности како би се јавност упознала са овим чињеницама и како би се пружила шанса свим нашим члановима да на директан начин искажу нагомилано незадовољство и покажу шта мисле о односу послодавца и Владе Републике Србије према запосленима Поште.
Подржана је одлука Штрајкачког одбора да се 28 јула, у знак солидарности са запосленима којима истичу уговори (ако њихов статус до тада не буде решен на задовољавајући начин) позову сви наши чланови да на сат времена обуставе рад. Донета је и одлука да се предложи Штрајкачком одбору организовање протеста са циљем да се изрази незадовољство материјалним положајем запослених и условима рада.

__________________________

24. маj 2016.

У служби система

Бројне адаптације поштанских објеката по Србији као што су Пошта Обреновац, наших зграда у Палмотићевој и Савској, отварања и опремања нових Пошта у акцији „ сваке недеље једна нова Пошта“, поред редовног одржавања, су део послова и задатака у низу, у којима је РЈ „Одржавање објеката, возила и основних средстава“ искључиво ангажовањем својих људских ресурса успела да у предвиђеним роковима изврши све упућене захтеве, обезбеди континуирани и несметани рад нашег Предузећа, а да притом на тај  начин и уштеди Предузећу милионске суме новца .
После недавне набавке више од 75 нових доставних и теретних возила за потребе функционисања ЈП „Пошта Србије“ још једном упућен је захтев РЈ „ Одржавање објеката, возила и основних средстава“ за хитним брендирањем свих возила како би се она у што краћем року нашла на путу, а наше Предузеће постало још ефикасније. За само три радна дана РЈ „ Одржавање објеката, возила и основних средстава“ је израдила више од 1200 налепница, и у Главном поштанском центру, ангажовањем целе службе РЈ, али и синдикалних активиста, брендирала сва возила у задатом року, и као и предходних година још једном ј показала зашто заузима веома важан стратешки положај у новој организационој структури  ЈП „Пошта Србије“и оправдала своју улогу у нормалном и несметаном функционисању система.

________________________

13. април 2016.

Активиран рад штрајкачког Одбора у проширеном саставу

На седници Главног одбора, која је одржана 13. априла, расправљало се о захтевима чланова ГО са наше Регије, а кооји су дефинисани на нашој Скупштини.
Желим да Вас информишем да је на основу нашег захтева активиран рад штрајкачког Одбора у проширеном саставу који има рок од седам дана да се састане и да дефинише мере и облике деловања а са циљем да се поправи материјални положај запослених (исплата зараде из добити и повећање основних зарада) као и да се обезбеди довољан број извршилаца на технолошким радним местима.
које су својим потписима све лошијем материјалном положају запослених и захтевима који стижу од нашег чланства.
Због чињенице да су нам зараде реално пале испод сваког минимума и да више нису довољне за нормалну егзистенцију наших радника, Скупштина је донела следеће одлуке:

 1. хитно отпочињање свих потребних активности и преговора који треба да резултирају повећањем зарада запослених до нивоа који омогућавају пристојан живот;
 2. исплату зараде из добити што пре и у пуном износу;
 3. вратити обрачун трошкова превоза на начин како је то рађено у претходним годинама;
 4. по питању све чешћих пљачки наших објеката, хитно поступити по закључцима Одбора за безбедност и здравље на раду;

Ове одлуке ће већ данас бити предочене Извршном одбору који је већ покренуо преговоре са пословодством о проналажењу начина за увећање зарада. О исходу првих преговора и даљим корацима бићете обавештавани путем билтена и нашег сајта.

________________________

април 2016.

Пожаревљани у Будимпешти

Почетком априла месеца Синдикална организација ПТТ Пожаревац, организовала је за своје чланове и раднике ПЈ ПТТ ,,Пожаревац” заједничко дружење. После ранијих година и одлазака у Беч, после фебруарске посете манифестацији ,,Празник момозе “ у Херцег Новом, овог пута смо се одлучили за посету Будимпешти са преноћиштем у главном граду Мађарске. По дивном сунчаном времену које нас је пратило тога викенда са сјајним водичем обишли смо у два дана Неп стадион, Трг хероја, Ланчани мост, Ержебет мост, као и све остале, шетали Ваци улицом и посетили Српску православну цркву, посластичарницу Жербо, Базилику Св. Иштвана, а посебно је на све оставио утисак ноћне вожње бродом по Дунаву, као и посета тржном центру Кампона у оквиру кога се налази тропски и подводни свет Тропикаријум. Последњег дана смо обишли кућу Вука Караџића у Сент Андреји, рибарски бастион, Будимску тврђаву и Цитаделу, одакле се простире прелепи поглед на целу Будимпешту. Пуни лепих утисака са овог дивног дружења, већ смо заказали ново за јесен, а свима нама који смо били, остају успомене којих ћемо се увек радо сећати

________________________

18. март 2016.

Тражимо активирање штрајкачког одбора

На седници регионалне Скупштине Регије I која је одржана 17. марта након расправе у којој је учествовала већина чланова Скупштине донета је одлука да се упути иницијатива за сазивање Главног одбора. Предлог је да се на тој седници ГО активира рад штрајкачког Одбора у проширеном саставу који би имао рок од седам дана да се састане и да дефинише мере и облике деловања, а са циљем да се поправи материјални положај запослених (исплата зараде из добити и повећање основних зарада) као и да се обезбеди довољан број извршилаца на технолошким радним местима.
Конкретно, Скупштина предлаже да се на Главном одбору расправља о следећим темама:

 1. Исплата зараде из добити запосленима за 2015 годину;
 2. Функционисање Предузећа након почетка примене нове организације;
 3. Предлози промена надлежности Главног одбора;
 4. Преиспитивање рада и функционисање Главног одбора
 5. Преиспитивање подршке председнику Главног одбора;

Донета је одлука да се предложи формирање Комисије за израду Статута од стране Главног одбора.

Записник >>

Иницијатива Регије >>

________________________

19. новембар 2015.

Највећи проблеми су ниске зараде и лоши услови рада

На седници регионалне Скупштине Регије I која је одржана 19. новембра, расправљало се о зарадама и све лошијим условима рада, пре свега због мањка извршилаца у технологији.
Представници запослених из свих радних јединица износили су аргументе и мишљења својих колега о стању у Пошти и њиховом социјалном и материјалном положају.
Запослени су посебно осетљиви и огорчени чињеницом да се криза не односи на све. Сведоци смо да се у Влади али и у јавности лицитира коме и колико треба повећати зараде, а нас нико и не помиње. По потреби јесмо или нисмо јавни сектор, како то Влади и кад одговора, али увек на нашу штету. На седници се осетило да је стрпљење радника при крају.
Наш је захтев да се уозбиљимо и искрено учинимо додатни напор како би се укупан положај запослених поправио. Радници Поште то заслужују својим залагањем и односом према Пошти и поред чињенице да нису адекватно плаћени за свој рад. Предузеће и држава морају да схвате да се са овом платом не може достојанствено живети.
Посебно је истакнут проблем који настаје због мањка извршилаца на технолошким пословима. Већ годинама покушавамо да докажемо чињеницу да нема довољно радника у нашим шалтер и доставним салама. То на директан начин утиче да услови рада, безбедност и квалитет услуга које пружамо буду угрожени. Чињеница је да се на годишње одморе иде само ако колега пристане да вас мења, да се издају фиктивна решења, па се поставља и питање поштовања Закона. У последње време је тај проблем најизраженији на специјализованој достави.
Скупштина Регије је донела закључак да се остави рок до краја ове године до када се мора обезбедити резерва од 15% за сва технолошка радна места, како би се омогућила замена и адекватни услови за рад. Чињеница је да се злоупотребљава ангажовање радника на привременим и повременим пословима, па је договорено да се инсистира код пословодства да се прекине са том праксом. Ово се посебно односи на специјализовану доставу.
Када су зараде у питању договорено је да се то питање поново стави у фокус нашег интересовања. Свесни смо да је то пре свега политичко питање и знамо да о нашим зарадама одлучује Влада, али ми морамо барем покушати да докажемо сву озбиљност и апсурд нашег положаја. Ми смо успешно Предузеће које остварује фантастичан профит, а запослени који на директан начин остварују тај профит, живе на ивици сиромаштва. Успех у пословању мора пратити и адекватна стимулација запослених иначе ће и Пошта ускоро стати у ред за субвенције.
Сматрамо да треба размотрити могућност да редовна позајмица, која треба да буде уплаћена у децембру, буде исплаћена као једнократна материјална помоћ свим запосленима у Пошти.

Преузмите записник >>

________________________

03. август 2015.

НОРМЕ И ОДРЕЂИВАЊЕ ОПТИМАЛНОГ БРОЈА ИЗВРШИЛАЦА У ФОКУСУ ИНТЕРЕСОВАЊА

Због важности теме, на седници Скупштине Регије највише времена је посвећено анализи активности око утврђивања статистичких норми. Свим нашим активистима на терену је омогућено равноправно учешће у самом процесу мерења времена појединачних фаза процеса рада и констатовано је да је наш Синдикат, свуда где смо имали представнике, дао позитиван допринос како би добијени резултати били што повољнији по запослене.
На основу искуства са терена и добијених резултата, потврђено је да су преоптерећеност поштара, специјализоване доставе, шалтерских радника, радника у поштанским центрима (и у осталим технолошким процесима рада) уз неминован пад квалитета услуга које пружају, последица  пре свега недовољног броја извршилаца који је из месеца у месец све израженији.  Довољно је упоредити број регистрованих рејона и радно способних поштара да би се добило право стање о неискоришћеним годишњим одморима, фиктивним раздужењима истих и броју слободних дана (закон не препознаје ту категорију). Некада обавезна резерва у достави из непознатих (врло познатих) разлога је нестала. Анализирајући продуктивност рејона уназад десетак година, долази се до закључка да је у моментима када она достигне (за дирекције и пословодство) забрињавајуће велики проценат и покаже да је неопходно ангажовати још извршилаца, дође до, на први поглед, занемарљивих промена у евидентирању статистичких података (задња је апликативно смањење пређеног пута за 30%), који неистинито прикажу уложени рад колега у технологији.
Из извештаја који су дали представници свих синдикалних организација, закључено је да су нове норме релативно коректне у свим сегментима осим у достави и да ће ту бити највише проблема. Евидентно је да се увођењем такозваног ''словеначког модела'' скупне доставе настоји смањити продуктивност, па је договорено да се пажљиво прате следећи кораци пословодства и да се поведу озбиљни разговори о овој теми. Такође је договорено да се у наредном периоду покуша поправити све што је уочено као потенцијални проблем и што је на овој седници сугерисано нашим представницима у Комисији на нивоу Предузећа.
У дискусији по овој теми су учествовали представници свих СО као и колега Дејан Миладиновић који је уједно и члан Комисије на нивоу Предузећа која је добила задатак да изради нови Правилник о статистици и нормама. Он је као гост на седници дао своје виђење проблема везаних за доставу.
Друга велика тема ове седнице је одређивање оптималног броја извршилаца у Предузећу. Чланови Скупштине су од стране Боре Филиповића упознати са чињеницом да је тренутно актуелан рад Радне групе за утврђивање оптималног броја извршилаца за обављање послова утврђених новим Правилником о организацији и систематизацији послова у ЈП ''Пошта Србије''. Чињеница је да смо и овде успели да се наметнемо као равноправан партнер и врло озбиљно учествујемо у раду. Синдикално учешће у овој Радној групи пре свега има за циљ опредељивање оптималног а не минималног броја извршилаца, заштиту радника са ограниченим радним способностима, побољшање услова рада и остваривање свих права по основу рада за наше чланове, а пре свега елиминисање појма технолошког вишка. Зајкључак је да се настави са праћењем рада ове Радне групе, јер је ова тема за нас од суштинског значаја, као и да све СО о свему буду редовно обавештаване.

________________________

19. мај 2015.

ЧЕКАМО ИСПЛАТУ ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ

Одржана је седница Скупштине Регије а теме којима смо се бавили су: зарада из добити, технолошки проблеми, иницијатива за стављање у функцију објеката за одмор радника, нова организација Предузећа, функционисање и обилазак РПЛЦ-а.
Детаљно је анализиран Споразум о несметаном раду Синдиката који је потписан са посводством и који ће бити објављен када буде заживео у пракси.
У извештају који је поднео Славко Топалов он се осврнуо на актуелне теме. Што се тиче зараде из добити истакао је да само наш Синдикат врши озбиљне притиске да се донесу све потребне одлуке како би се што је пре дошло до исплате. Када се ради о новој организацији, уз примедбе које смо званично послали и објавили, постоји проблем са одлагањем почетка примене која је била договорена за почетак јула. Донета је одлука да се то оложи за јесен, а проблем је то што је примена требала да отпочне у периоду када је најмањи притисак што се тиче посла како би се сагледали евентуални проблеми.
Топалов је посебно истакао да се интензивно ради на пројекту који треба да се заврши са новим Правилником о статистици и нормама, као и да ће сви наши активисти на терену имати прилику да дају свој допринос.
Што се тиче функционисања КСС-а, Топалов је изразио незадовољство радом централе због чињенице да нема довољно активности.
У наставке је уследила расправа, а на основу дискусија усвојен је закључак по коме је потребно да се хитно организују састанци Извршног одбора, као и Главног одбора са директором Предузећа где би представници свих синдикалних организација имали прилику да изаразе своје незадовољство и учине додатни притисак како би до исплате зараде из добити дошло што пре. На том састанаку би се поставила и питања о којима се данас расправљало, а пре свега око проблема у технологији.

________________________

05. мај 2015.

ОБИЛАЗАК РПЛЦ ''Београд''

Представници Синдиката ПТТ Србије су обишли у ноћним сатима Регионални поштански центар у Београду како би се упознали са проблемима на које нам наши активисти из те средине стално указују.
Проблеми са машинама за сортирање пошиљака су евидентни, а рок за њихово усклађивање и рад у оквирима који су предвиђени уговорима истичу у септембру. До тада систем мора функционисати у пуном капацитету или ће бити великих проблема. Са друге стране очигледно је да у Поштанском центру постоје и организациони проблеми који у великој мери стварају проблеме у функционисању.
Покушаћемо да хитно наметнемо ову тему пословодству и да извршимо притисак како би се што пре решили барем проблеми који проистичу из наше лоше организованости.

________________________

20. април 2015.

ЗАШТИТИЛИ СМО НАШЕГ АКТИВИСТУ

Обратили смо се са захтевом да се секретар Синдикалне организације из Радне јединице ''ПТЛ'', Снежана Живковић, врати на своје радно место у своју Радну јединицу. 
Наиме, од стране директора РЈ ''ПТЛ'' Владана Соковића, поменута Снежана је Решењем пребачена на рад у Сектор за управљање ризиком, ван седишта своје матичне Радне јединице и Синдикалне организације где је изабрана и где обавља функцију секретара.
Господин Соковић је усмено и писаним путем упозорен да се ради о изабраном члану органа нашег Синдиката која представља запослене у свом организационом делу и од њега је тражено да поништи спорно решење и да нашег активисту врати на своје радно место.
На основу понашања директора РЈ, сматрамо да је Снежана Живковић свесно и намерно добила Решење и да је такво деловање господина Соковића усмерено директно против нашег Синдиката. Овакав преседан не сме постати пракса јер то директно утиче на функционисање наше организације.
Оваквим понашањем послодавца у Радној јединици не само да су директно повређене одредбе Закона о раду (члан 208), Колективног уговора (чланови 129 и 136) и нашег Статута (члан 64),  већ није у складу са опредељењем Синдиката и Пословодства да се наши односи стално унапређују и да је, по нама, социјални дијалог на завидном нивоу.
Како досадашњим активносима нисмо успели да заштитимо Снежану Живковић због одбијања директора РЈ ПТЛ да одговори на наше захтеве, од директора Предузећа смо тражили да посредује у решавању овог проблема и након тога Снежана је враћена на своје радно место.

________________________

12. фебруар 2015.

ПРЕЗЕНТОВАН КОЛЕКТИВНИ УГОВОР И НОВА ОРГАНИЗАЦИЈА ПРЕДУЗЕЋА

На седници Регионалне Скупштине која је одржана у Угриновцима, презентовани су нови Колективни уговро и шема нове организације Предузећа, као и актуелне теме:

 1. Најављена нова организација Предузећа – Председник Синдиката је упознао присутне да је Извршни одбор пре два дана имао презентацију нове везије организације Предузећа и пренео је соје утиске и мишљење о томе. Он је посебно истакао чињеницу да има простора за измене и поправке овог предлога али да је пре свега потребно да се сагледају опасности по запослене у смислу заштите њихових права и радног односа па тиме и првенствено и треба да се бавимо.
 2. Споразум - У току је израда новог Споразума о условима за несметан рад Синдиката. Тај Споразум би требало да регулише све услове (канцеларијски простор, опрему, сате за обављање синдикалних активноси, коришћење возила, долазак на састанке по позиву ...) У овом процесу не смено заборавити да су значајна ограничења проистекла из лоших законских решења Закона о раду, али се трудимо да нека решења исправимо што је више могуће више управо Споразумом.
 3. Колективни уговор - Споразум проистиче из новог Колективног уговора који је завршен и који ће бити презентован на данашњој седници Скупштине. Обзиром на Закон о раду и како смо мислили да ће велики број стечених права бити доведен у питање, Колективни уговор је добар. Успели смо да сачувамо све оно што је битно и што није ''закуцано'' Законом.

Затим је Славко Топалов је допунио дискусију следећим информаицјама:

 • Пројекти – у току је рад на неколико битних пројеката у Предузећу. То су Правилник о статистици и нормама (наставак активности које су стопиране 2012 године а које су нама јако битне), Правилник о алокацији трошкова и израда Критеријума за зараде.
 • Готовинска исплата пензија – Синдикат је својим отвореним писмом подржао успостављање равнотеже са ПШ и то тако што би сами радили штампу чекова и образаца као и њихову дистрибуцију. Ове активности се предузимају јер је нама ПШ већ сада отворена конкуренција. Већ су видљиви резултати ових активности па је ПШ већ уплатила додатних 50 милиона динара по том основу.
 • Закон о смањењу зарада – Закон је почео да се примењује од 01 новембра и унео је нејасноће око исплате корекција, стимулаицја и јубиларних награда. Подзаконска акта су донете тек крајем децембра па је тај проблем коначно решен.

Записник >>

________________________

10. новембар 2014.

Извештај са Скупштине Синдиката ПТТ Србије

Након одржане Скупштине и сумирања резултата, имам потребу да вас званично известим о резултатима и дешавањима.
Пред седницу Скупштине одржан је састанак Регије где су изнете нове чињенице и где је презентовано да имамо довољну подршку да променимо начин рада Синдиката и ''преузмемо'' место председника, па самим тим и одговорност за функицонисање и рад. Што се тиче места секретара, пристутни су обавештени да ван Регије не постоји подршка за наш предлог. Једини услов за ''победу'' (што се испоставило као тачно) је био да идемо на тајно гласање, али да чланови са наше Регије покажу листић приликом гласања. Том предлогу се успротивило 9 чланова Скупштине, али је већина то подржала и донета је Одлука.
Мени лично је већ тада било јасно да ћу изгубити на гласању, али нисам хтео да се повучем из изборног процеса јер би то, по мом схватању моралних вредности, било погрешно.
На самом гласању, са наше Регије, за мене је гласало 25 чланова, док сам са других регија добио 13 гласова. За Александра Павловића је гласало 9 чланова Скупштине са наше Регије. Резултат 43 - 38 у корист Павловића.

Коментар: Могу да схватим и прихватам да неко подржава Александра Павловића као председника Синдиката, али не могу да схватим и прихватим зашто те особе то не кажу, него мене и остатак Регије упорно лажу, тапшу по рамену и куну се у своју подршку и лојалност ставовима Регије. Подсећам вас да су се на мој изричит захтев два дана пред Скупштину све синдикалне организације изјасниле да подржавају ставове Регије и да мене предлажу као кандидата за место председника јер су незадовољни радом Александра Павловића. Два дана после тога 9 чланова те исте Регије гласа за Александра Павловића. Једини одговор који се намеће је да их је срамота да своје ставове изразе јавно. Са моје тачке гледишта и схватања моралних вредности много поштеније према свима, потпуно легално и легитимно, би било да оно што мисле, мисле и јавно и тајно и да нам то и кажу. Но да кренемо даље, ако њих није срамота што су нас само два дана пре тога лагали, мене јесте срамота у њихово име.

Идемо даље. Све док већина синдикалних организација сматра да не треба да ћутимо већ да без обзира на чињенице наставимо да радимо и предлажемо активности у интересу чланства које представљамо, тако ће и бити. Колегама који се тајно не слажу са политиком коју јавно подржавају, поручујем да ми јаве када поред 9 сигурних, обезбеде још 9 гласова.

Што се тиче будућих активности имамо неколико кључних проблема који су пред нама, а захтеви за њихово решавање су већ стигли из неколико наших синдикалних организација:

1. Најављен вишак запослених
2. Смањење зарарада
3. Неисплаћивање зараде из добити
4. Мањак извршилаца у технологији

На седници Извршног одбора ћу предложити да се ИО јасно изјасни о овим питањима и шта ће се предузети. Искрено се надам и верујем да ће озбиљност ових питања утицати да на њих заједнички реагујемо и да се неће поновити сценарио од пре годину дана када смо сами организовали Протест.

Закључак: након свега што се десило, а имајући у виду шта нас чека, најгоре би било да се предамо. Морамо се обратити чланству, морамо показати иницијативу. То је једини исправан начин.

Милорад Будимир

________________________

03. новембар 2014.

РЕГИЈА ТРАЖИ ПРОМЕНУ НАЧИНА РАДА СИНДИКАТА

На седници Регионалне Скупштине једногласно је донет став да се не слажемо са начином на који се сада води Синдикат ПТТ Србије, да захтевамо јасније и одлучније деловање по свим кључним питањима и проблемима као што су зарада из добити, најављено смањење зарада и вишак запослених у јавним предузећима.
Сходно томе, одлучено је да предложимо кандидате за све три челне функције у Синдикату уз спремност да у тешким временима која долазе преузмемо одговорност. Све синдикалне организације су се појединачно изјасниле и подржале начин рада и ставове Регије.
Због чињенице да су декларативно сви чланови Скупштине са Регије били за промене, а да је такође чињеница да нису сви увек тако и гласали, донета је одлука да се захтева јавно гласање за функције на предстојећој Скупштини Синдиката ПТТ Србије, а у колико то не буде прихваћено да сви чланови са наше Регије напусте седницу.
За председника Синдиката је испред Регије предложен Милорад Будимир, за потпредседника Славко Топалов и за секретара Драган Радојевић.

________________________

06. октобар 2014.

КОНСТИТУИСАНА РЕГИОНАЛНА СКУПШТИНА

Након спроведених избора у синдикалним организацијама, одржана је конститутивна седница Регионалне Скупштине. Потврђени су мандати свих чланова, а након процедуре која је предвиђена Статутом, већином (25 гласова) од 34 присутна, за председника Регионалне Скуштине је изабран Милорад Будимир. Звонко Курћубић је као протвкандидат добио 9 гласова.
Договорено је да се поново окупимо пред одржавање Скупштине Синдиката ПТТ Србије како би дали предоге за највише функције и договорили на који начин ће Регија функционисати и какве ставове заузети у свомбудућем раду.

Списак чланова Скупштине >>

________________________

11. јул 2014.

ДОГОВОР О ДАЉИМ АКТИВНОСТИМА

На ванредном састанку председника синдикалних организација са Прве регије договорено је следеће:
- Што пре завршити изборе, конституисати Скупштину Регије и започети активности везано за исплату зараде из добити. Наиме, без обзира на притиске и ставове Владе Републике Србије сматрамо да је добит за 2013 годину остварена захваљујући великом и ванредном ангажовању свих наших запослних и да не треба да постоји ни један разлог против да ти исти запослени учесвују у расподели добити. У супротном биће то сигнал да је сасвим свеједно како послујемо (радио, не радио – свира ти радио) и сматрамо да би евентуално одбијање да се нашим радницима исплати зарада из добити негативно утицало на радну атмосферу и мотивисаност за рад.

- Што се тиче најава смањења зарада заузели смо следећи стагв: Смањење и онако ниских зарада у Пошти не долази у обзир. Порука господи која планира овакве мере је да нисмо ми криви за стање у држави већ они који годинама имају енормне зараде и који као лешинари живе на нашој муци и раду. Решите господо проблеме у својим редовима, укините непотребне агенције и смањите безобразне зараде ваших пајтоса, па онда ударајте на сиротињу. Смањити зараду нашем поштару или шалтерском раднику који са садашњом платом једва преживљавају, значиће удар на егзистенцију наших породица. Томе се морамо сви заједно супротставити, а синдикати морају стати на чело.

- Када је чишћење објеката у питању договорено је да се у најкраћем року сазову пододбори за безбедност у радним јединицама и да се у року од 7 дана доставе извештаји о стварном стању везано за безбедност и здравље запослених, a као последица неодржавања хигијене на адекватан начин. Након тога ћемо се обртити Влади и јавности јер у нашем Предузећу нисмо успели да нађемо разумевање и вољу да се проблем реши.

- Председници синдикалних организација су јединствено заузели став да се обратимо запосленима и да путем писаног саопштења изразимо своје незадовољство због чињенице да до данас Предузеће није уплатило ни један једини динар на име материјалне помоћи нашим колегама који су поплављени у мају месецу. Овакво понашање сматрамо срамотним и тражимо од Предузећа да одмах и без одлагања уплати барем новац који смо ми као запослени одвојили од наших ''великих зарада''.

- Подржана је иницијатива са састанка који је органиозовао Извршни директор за мрежу а у вези са кадровима, да се изврши децентрализација управљања кадровима и да се директорима радних јединица дају већа овлашћења (и одговорност) за пријем радника. Сматрамо да ће то барем делимично решили проблем са константним недостатком извршилаца на достави и шалтерима. Пратићемо судбину ове иницијативе.

- Што се тиче усвајања измена Закона о раду, пратићемо и поштовати одлуке наше централе, Конфедерације слободних синдиката. У колико буду организовани протести и штрајкови, активно ћемо се укључити.

________________________

10. јун 2014.

Одржани су састанци које је водио Извршни директор за мрежу, а коме су присуствовали и сви директори радних јединица са наше Регије, шефови кадровских служби и наравно представници синдиката.
Састанак је био изузетно конструктиван и добро је што су директори радних јединица потврдили (јасно и гласно) наше ставове и проблеме са мањком извршилаца у технологији. Када све регије заврше састанке, биће предложен Записник и заједнички ставови са којим би ишли пред Извршни одбор Предузећа. Сви смо се сложили да је неопходна децентрализација управљања кадровима (да се директорима радних јединица пребаце овлашћења и одговорност за управљање кадровима) и наставак израде Правилника о статистици и нормама. Добро је што се коначно на прави начин говорило о проблему са којим се дуго борима и што су предложена конкретна решења. Очекујемо наставак и нове информације по овој теми

________________________

05. јун 2014.

Регија је добила одговор на тражене информације, а у склопу припрема за одбрану наших зарада. Наиме, Влада је најавила смањење зарада у јавном сектору за 10%, а пошто се на наше Предузеће примењују одређене одредбе које важе за јавни сектор (по потреби и како се коме свиди), сматрали смо да морамо бити спремни у случају напада.
Прочитајте одоговор, врло су занимљиве информације које треба сви да знамо

Одговор на тражене информације >>

____________________

29. мај 2014.

У Београду је одржан састанак са председницима СО са наше Регије, а поводом актуелне ситуације у Прдузећу и Синдикату. Заједнички је констатовано да је довођење у питање исплате јубиларних награда недопустиво и да, у колико буде проблема, Ссиндикат мора одмах поднети тужбу у име свих наших чланова због кршења Колективног уговора.

Закључено је да се морају интензивирати активности око исплате зараде из добити. Уз сво уважавање тренутног стања у Држави и проблема са поплавама, сматрамо да смо ми тај новац зарадили, да имамо право да тражимо учешће у добити и да не треба од тога одустати без обзира на све притиске и сигнале из Владе. Поред зараде из добити одлучено је да се поново покрене питање броја извршилаца у технологији као и да се упути захтев да се одмах обезбеди чишћење у пуном капацитету и да се казне одговорни за овакво стање хигијене у Предузећу.

На састанку се посебно расправљало о најавама смањења зарада у јавном сектору. Аналогија са померањем радног времена у Пошти јасно нам говори да и ми можемо доћи у ситуацију да нам се смање зараде. Заједнички је закључак да се против тога морамо борити свим силама и да је то последња линија одбране стандарда заполених. У циљу припрема за ту борбу, Регија је упутила Захтев за приступ информацијама од јавног значаја како би имали званичне податке о пословању Предузећа.

____________________

14. март 2014.

ОДРЖАНА РЕГИОНАЛНА СКУПШТИНА РЕГИЈЕ I

РегијаНа седници Регионалне скупштине Регије I расправљало се досадашњем раду али и о будућим активностима. Заједнички је констатовано да нас у наредном периоду чекају велики изазови а посебно ће се радити на следећиом темама и проблемима:
- Исплата зараде из добити – Регионална скупштина је донела одлуку да се одмах упути званичан захтев и покрену све потребне активности како би запослени у Пошти добили свој део добити. Сматрамо да смо сви ми својим радом и залагањем учествовали у стварању доброг пословног резултата али и да је тај пословни резултат остварен, између осталог, ''захваљујући'' ниским зарадама у нашем Предузећу. Наш затев је да исплата буде извршена током маја месеца.
- Зауставити бахато запошљавање – Скупштина је подржала активности ИО око политике запошљавања. Тражимо да се одмах заустави бахато запошљавање и да се за технолошка радна места обезбеди довољан број извршилаца.
- Обезбедити чишћење објеката одмах – Захтевамо да се одмах обезбеди чишћење наших објеката у пуном капацитету и да се одмах казне одговорни који су довели запослене у Пошти у тренутну ситуацију. Подсећамо да се у нашим објектима хигијена одржава на неадекватан начин још од почетка године и да је стање сада већ алармантно. Јавило нам се пуно наших чланова који имају проблеме са алергијама и дисањем (прашина) а појавили су се и глодари у нашим објектима. Стање је алармантно и зато захтевамо да се одмах обезбеди чишђење у пуном капацитету. У противном, наши представници у Одбору за безбедност и здравље запослених добили су налог да се обрате инспекцији рада и санитарној инспекцији како би се запосленима обезбедили адекватни услови рада;
Скупштина је такође једногласно подржала захтев да се ове године одрже Раднос спортска такмићења радника Поште. Сматрамо да је то део наше традиције и ретка прилика да се наши запослени друже и упознају ван радног места.

____________________

11. фебруар 2014.

На састанку који је одржан у седишту РЈ Панчево председницима синдикалних организација су презентоване измене Колективног уговора како би могли да прате примену и поштовање самог акта.

Преузмите Презентацију >>

____________________

23. децембар 2013.

У Великом Градишту одржана је Скупштина Регије где је потврђена политика деловања која је дефинисана током организације Протеста. Договорено је да се настави са радом јер се показало да је једино на тај начин могуће направити резултат. Наше чланство је позитивно реаговало на све наше активности уз коментаре да је коначно неко смогао снаге и храбрости да чује и заступа њихове интересе.

Преузмите Записник >>

____________________

03. децембар 2013.

ОДРЖАН ПРОТЕСТ У ОРГАНИЗАЦИЈИ НАШЕ РЕГИЈЕ


ProtestОкупили смо се да искажемо своје незадовољство и то пре свега нашим материјалним положајем али и незадовољство условима рада и чињеницом да се и поред сталног указивања и захтева ствари не мењају на боље. Решили смо да се окупимо испред нашег Предузећа иако знамо да је кључ за већину наших проблема у Немањиној, у Влади. Али ово је почетак па је ред да кренемо из нашег дворишта.
Ово је прва у низу активности које смо планирали и назвали смо га ''мали протест''. Жао ми је што све ово не води централа синдиката али ево кренули смо сами као највећа Регија и имамо жељу и енергију да покажемо и себи и другима како се, по нама, бори за права радника.
Повод за протест није само исплата добити јер је то само кап у мору наших проблема. Повод је лош материјални положај запослених, лоши услови рада и мањак извршилаца на достави и у шалтер слама. Повод је и лош однос нашег оснивача и власника, Владе Републике Србије, одакле нам најављују да ће бити још горе него што јесте.
Свакога дана слушамо, а ми то врло добро знамо, да радимо у веома успешном Предузећу, да остварујемо рекордну добит у пословању. Знамо то јер то осећамо на својим леђима, у свакој поштанској торби и на сваком шалтеру. Проблем није наше пословање, јер свако ко воли Пошту треба да буде поносан и задовољан нашим резултатима, али проблем јесте чињеница да нисмо адекватно плаћени за велики уложен рад и напор да сачувамо Предузеће у овим чудним временима. Намеће се логично питање. Како је могуће да су у овако успешном Предузећу плате оних који носе посао између 12.000 динара (колико имају наши радници који и по две године раде по уговору о ПП као достављачи или поштари) и 35 хиљада динара колико имају наши поштари у сталном радном односу и са добрим годинама стажа. А раде и на +40 и на -20, торбе су све пуније, рокови све краћи а сваког дана долазе нам нови послови које треба одрадити са истим бројем извршилаца. Како је могуће да је просечна зарада у Републици, која је како кажу пред банкротом и у великим економским проблемима, за 10 хиљада динаравећа од плате нашег радника у средњој стручној спреми. То су чињенице са којима не можемо и нећемо да се помиримо.
Треба да знамо да нам је Држава за следећу годину одредила да можемо да увећемо зареде у априлу за 0,5% и у октобру за 1%. Нови министар финансија сматра да је то много па се припремају мере за излазак из кризе којима је предвиђено да наше зараде у следећој години могу да порасту за читавих 0,5%.У том сету мера предвиђено је да се забрани запошљавање у наредне две године а сви добро знамо шта то за нас значи. Као да неко жели да упропасти све што смо до сада успели да сачувамо и створимо. Ако се обистине ове намере, конкуренција ће нас обрисати, а плашим се да се тада нећемо овде окупљати да тражимо добит већ нешто сасвим друго. Зато је јако битно да схватимо шта нам се спрема и да на време рагујемо.
Стављени смо  на неку црну листу коју називају јавни сектор и третирају нас као буџетске кориснике. Изгледа да смо ми, заједно са лекарима, учитељима, полицајцима криви за све невоље које су нас снашле, да смо ми покрали државу, да смо ми криви за економску кризу и да би све било идеално када нас не би било. На жалост изгледа нема ко да им каже истину а истина је да ми нисмо никакви буџетски корисници већ да тај исти буџет редовно пунимо кроз порезе и доприносе, али и кроз добит.
Овде долазимо до суштине нашег протеста. Треба нам подршка да наметнемо ову тему и да кренемо са решавањем овог проблема јер је очигледно да они који одлучују о онашим зарадама и нашим судбинама зазиру само од јавности и да се боје само масе.
Други захтев коју смо ставили као приоритет је политика запошљавања и број извршилаца на технолошким радним местима.
Сведоци смо да у нашом доставним и шалтер салама нема довољно радника, да се на годишњи одмор иде тако што келеге покривају одсутног радника и поред свог посла раде и његов. Наш став је врло јасан и од њега нећемо ни по коју цену одустати: један поштер – један реон и резерва од најмање 15%. Две године покушавамо да укажемо на овај проблем и да на миран начин омогућимо нашим колегама право на достојантвене услове рада, али без успеха. Па добро ако не може милом да пробамо силом, а та сила се показује управо на оваквим окупљањима.
Поред наших ''поштанских'' проблема, у наредним данима нас очекују велики изазови јер су најављене измене Закона о раду, реформа ПИО система и сета закона који се тичу права радника. Време је да покажемо више одлучности, време је да се јасно и гласно супротставимо и искажемо свој синдикални став пред отвореним намерама да се радници у Србији потпуно обесправе. Надамо се да ће нам се у томе придружити, не само наши чланови, већ и сви запослени у Пошти јер је време да и ми радници покажемо у каквој то држави желимо да живимо. Да ли ће ово бити држава социјалне правде и једнакости или ћемо бити модерни робови у власништву десетак робовласника, не зависи од политичара већ од нас, од наше снаге и одлучности да се изборимо за себе и за своја права.
Због тога је за следећи уторак, 10 децембар је предвиђено да се поново окупимо и да учествујемо у великом протесту који организује Српски Синдикални фронт а на који су позвани сви синдикати али и грађани Србије.
Можда ова прича о Закону о раду, поред наших поштанских проблема изгледа далеко и мање важно, али верујте, ако ту паднемо тешко ћемо устати.
На протесту смо искористили прилику да упознамо окуољене о неким нашим активностима које су врло актуелене а тичу се свих нас. Ради се о исплати дивиденди акционарима Телекома.
Предвиђено је да Скупштина тог Предузећа 18 децембра донесе одлуку о исплати дивиденди акционарима у износу од 9,4648 динара по акцији. Сматрамо и захтеваћемо да то право на дивиденду имају сви акционари Телекома па самим тим и сва лица која су уписана у централни регистар хартија од вредности као законити власници акција. 
Обратићемо се Извршном одбору Телекома да одреде дан почетка и пропишу поступак исплате дивиденди.
Такође желим да вам пренесем наш став да не пристајемо на ситуацију да се заборави наше право на добит од 2008. Године до сада.
Порука са протеста: Имамо три захтева и три теме на којима ће се активно радити у наредном периоду. То су материјални положај запослених, услови рада и политика запошљавања.
У току протеста смо из Владе добили обавештење да су добијене све сагласности и да ће на седници Влад која је предвиђена за среду бити донета одлука о исплати другог дела добити.
Видимо се ускоро

Обраћање М. Будимир >>

Обраћање М.Милошевић >>

Обраћање М. Радовановић >>

Обраћање Б. Жерађанин >>

____________________

 

25. новембар 2013.

Поштоване колегинице и колеге,

На основу одлуке Скупштине Регије I, почињемо са протестним активностима у циљу изражавања незадовољства материјалним положајем и условима рада наших чланова, радника Поште.
Протест ће се одржати 3. децембра испред седишта Предузећа, Таковска 2 у Београду са почетком у 14.00 часова.
Ваши представници у радним јединицама су добили упутства у вези са протестом. Обратите им се и дођите да се заједно изборимо за поштовање наших основних права која су угрожена.

____________________

25. новембар 2013.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Штрајкачки одбор Регије је данас одржао седницу и донео следеће одлуке:
- Да се у уторак 03.12.2013. године у Београду, испред седишта Предузећа, одржи Протест коме ће присуствовати синдикални активисти са наше Регије. Ово је почетак и права у низу планираних активности. Циљ је да укажемо на многе проблеме који нас муче, а пре свега на лош материјални положај запослених и да искажемо незадовољство због чињенице да се недопустиво дуго одлаже исплата другог дела зараде из добити ;
- Да се у уторак 10.12.2013 године масовно окупимо испред седишта Предузећа и да се придружимо Протесту који организује Српски Синдикални Фронт а због најављених измена Закона о раду. Ово је кључно и најважније синдикално питење за наредни период па апелујемо на све наше чланове и запослене да у што већем броју дођу да заједно бранимо право на достојанствен рад;
- Ако ни након протеста не буде исплаћена добит запосленима у Пошти и не крене се са решавањем кључних проблема, биће организовани једносатни штрајк упозорења и штрајк према плану који ће накнадно бити достављен;
- Захтевамо од Комисије за израду Колективног уговора да се из тог акта избаце одредбе по којима се врши увећање зарада за синдикалне представнике за време обављања функција. Сматрамо да представници радника не треба да зависе ни да буду додатно награђивани од стране послодавца јер им у Предузећу мирује радни однос. Синдикални представници треба да зависе и да полажу рачуне искључиво свом чланству;
- Захтевамо да се у Синдикату ПТТ Србије што пре распишу избори на свим нивоима због чињенице да у овим тешким временима за раднике нисмо јединствено и одлучно реаговали на проблеме са којима се суочава и на које нам указује чланство. Сматрамо да је синдикални покрет и синдикална идеја у Пошти у кризи и да је потребно да се изаберу нови људи који би унели енергију, свежину и наду међу нас.

За штампање >>

____________________

18. новембар 2013.

ОБАВЕШТЕЊЕ СА ПРЕГОВОРА ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА СА ГЕНЕРАЛНИМ ДИРЕКТОРОМ

Након дефинисаних захтева и најављеног протеста у организацији Штрајкачког одбора Регије, у понедељак, 18. новембра одржан је састанак са генералним директором Предузећа. Представили смо се и објаснили господину Кркобабићу разлоге за наше активности и пренели му велико незадовољство наших чланова.
Изнели смо наше захтеве да се одмах крене са доношењем мера како би се поправио материјални положај и услови рада запослених у Пошти. Тражили смо да генерални директор искористи свој утицај и да што пре добијемо одговор из надлежних министарстава о исплати другог дела зараде из добити. Изнели смо поражавајућу чињеницу да је зарада шалтерског радника и достављача и до 10 хиљада динара нижа од просечне зараде у Преузећу. Наш захтев је да се праведнијом унутрашњом прерасподелом и уштедама створе могућности да увећамо зараде. Такође смо тражили да се хитно промени политика запошљавања и да се обезбеди адекватан број извршилаца на достави и на шалтерима. Поновили смо став: један рејон-један поштар, плус резерва од најмање 15% како би радници могли да користе своја законска права на годишњи одмор и одсуствовања и како би могли да свој посао раде достојанствено и квалитетно.
Изнели смо још пуно конкретних проблема а закључено је следеће:
Материјални положај: Генерални директор је прихватио наше аргументе и сагласио се да се одмах након формирања Извршног одбора Предузећа дају конкретни задаци на изради норматива и правилника који би омогућили да постојећа (ограничена) маса за зараде буде праведније распоређена. Што се тиче исплате другог дела зараде из добити, генерални директор је затражио додатно време како би у преговорима са Владом Републике Србије обезбедио исплату и истакао да он врло брзо очекује коначан одговор. Штрајкачки одбор неће предузимати никакве активности у наредних неколико дана како не би угрозили те преговоре и саму исплату, али смо господину Кркобабићу рекли да нећемо дуго чекати са најављеним активностима јер то од нас очекују наши чланови.
Услови рада: Прихваћен је наш захтев да се преиспита кадровска политика Предузећа и да се на технолошким радним местима мора обезбедити адекватан број извршилаца.
На наш захтев, а за неке конкретне случајеве који се тичу услова рада, генерални директор је дао задатак својим сарадницима да одмах крену у њихово решавање.
Закључак: Управо чињеница да смо аргументима успели да укажемо на проблеме и договоримо да њихово решавање започне одмах, сматрамо највећим успехом свих наших активности које као Регија спроводимо. Сада смо сигурни да Синдикат може да ради много боље и дали смо себи задатак да својим примером и радом то и докажемо.
Пратићемо и бићемо упорни да се покренута питања и договори испоштују. Од наших чланова, колега из других синдиката и свих запослених очекујемо разумевање за све ово што радимо и подршку.

За штампање >>

____________________

13. новембар 2013.

С А О П Ш Т Е Њ Е

На седници Скупштине Регије I донета је одлука да се у наредном периоду самостално покрену акције у циљу побољшања услова рада и материјалног положаја запослених.
Оваква одлука је донета на основу великог незадовољства наших чланова и због оклевања врха нашег синдиката да одлучније крене у решавање нагомиланих проблема, а пре свега, да се изврши већи притисак на надлежне како би дошло до што скорије исплате зараде из добити.
У склопу те одлуке формиран је и Штрајкачки одбор Регије I са задатком да се организује ПРОТЕСТ  као вид синдикалне борбе и притиска.
Наш захтев је да се до петка, 15. новембра исплати или да се објави тачан датум исплате другог дела зараде из добити. У супротном, Штрајкачки одбор ће већ у понедељак одредити датум и позвати све запослене да се окупимо испред седишта Предузећа и изразимо своје незадовољство.
У међувремену, тражићемо састанак са генералним директором где би, поред зарада, покренули и питање решавања проблема у технологији који утичу на права и положај наших чланова (недовољан број извршилаца и услови рада).
Поред наших ''поштанских'' проблема, у наредном периоду нас очекују велики изазови јер су најављене измене Закона о раду, реформа ПИО система и сета закона који се тичу права радника. Време је да покажемо више одлучности, да се јасно и гласно супротставимо и искажемо свој синдикални став пред отвореним намерама да се радници у Србији потпуно обесправе. Надамо се да ће нам се у томе придружити, не само наши чланови, већ и сви запослени у Пошти.

Извештај са седнице >>

____________________

07. новембар 2013.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Поштоване колеге,

Желимо да Вас известимо да смо се обратили пословодству са захтевом да се преиспита одлука да се субота, 09. новембар прогласи за редован радни дан. Одлука  је по нашем суду исхитрена, неутемељена и донета је без консултација са синдикатима, а због чињенице да има карактеристике прековременог рада, самим тим се тиче и зарада запослених.
У колико руководство Предузећа ипак остане при овој одлуци, захтеваћемо да се поштује члан 17 важећег Колективног  уговора и да се ангажованим радницима призна право на увећање зараде по основу прековременог рада.

____________________

02. април 2012.

ОДРЖАНА РЕГИОНАЛНА СКУПШТИНА РЕГИЈЕ I

На седници Регионалне скупштине Регије I расправљало се досадашњем раду али и о будућим активностима. Заједнички је констатовано да нас у наредном периоду чекају велики изазови а посебно ће се радити на следећиом темама и проблемима:
- Исплата зараде из добити – Регионална скупштина је подржала захтев Извршног одбора да се зарада из добити исплати у целости, пре 6. маја, и да то буде минимално једна зарада по запосленом;
- Проблеми у функционисању доставе – Потврђен је став Регије и подржани су наши чланови који раде као поштари, а који су против увођења рада суботом. И даље сматрамо да се проблеми са квалитетом уручења пошиљака решава адекватним бројем радника и променом начина уручења судских писама;
- Организација и трансформација Предузећа – У предстојећој реорганизацији и трансформацији Предузећа захтевамо активну  улогу синдикалних представника на свим нивоима. Наш став је да нема вишка запослеих и се о томе мора посебно водити рачуна у години када се очекује аутоматизација прераде поштанских пошиљака. Учинићемо све да заштитимо сваког нашег члана ако за то буде потребе;
- Акције – пошто је већ сасвим извесно да ће акције Телекома бити ускоро подељене запосленима и бившим запосленима Поште и Телекома, пружићемо сву помоћ и подршку у виду едукација и информисања наших чланова, а кроз сарадњу са брокерским кућама и банкама;

За штампање >>

____________________

19. март 2012.

За 29. март сазванана је седница Регионалне Скупштине која ће се одржати у Аранђеловцу.

Позив за седницу >>

Записник са претходне седнице >>

____________________

16. март 2012.

Потписан уговор са ''HEXALAB''-ом

Потписан је Уговор о пословној сарадњи са Заводом за лабораторијску дијагностику ''HEXALAB''.
Чланови нашег синдиката, уз чланску карту, могу да остваре попуст од 20% за све услуге које обавља ова установа.
Адресе ''HEXALAB''-а:
Врачар, Његошева 5, тел: 309/66/63
Вождовац, Мите Ценића 11, тел: 309/69/80
Стари Град, Палмотићева 33, тел: 011/334/48/23
Баново Брдо, Николаја Гогоља 30, тел: 3556/133
Нови Београд, Јурија Гагарина 149, Блок 44, Пирамида, тел:011/318/04/04

 

____________________

21. фебруар 2012.

Синдикална организација Земун одржала је састанак одбора СО.

Записник са састанка >>

____________________

13. фебруар 2012.

Синдикална организација Београд Центар одржала је састанак одбора СО.

Записник са састанка >>

____________________

13. децембар 2011.

Синдикална организација Транспорт и прерада одржала је састанак одбора СО.

Записник са састанка >>

____________________

08. октобар 2011.

ОДРЖАНА ШЕСТА РЕДОВНА РЕГИОНАЛНА СКУПШТИНА

Регија У Београду је 8. децембра одржана шеста редовна регионална Скупштина Регије I. Чланови Скупштине су упознати са актуелном ситуацијом у Предузећу, а посебно са дешавањима око пилот пројекта који предвиђа рад достављача у поподневним часовима и суботом.
Истакнуто је да се на свим местима брани став ове Регије да се не пристане на увођење суботе као радног дана. Такође је договорено да се код пословодства инсистира на ангажовању додатне радне снаге на шалтерима у достави, јер је посла све више а радника све мање.
Зараде према учинку
У наредном периоду ће се инсистирати и на увођењу награђивања према учинку. Већ дуго се води права битка да се у Пошти укине уравниловка и да радници који су највише оптерећени и који највише доприносе добрим резултатима Предузећа морају бити додатно плаћени. То никако не значи да ће радници који раде у непрофитабилним поштама добити мање зараде, већ да се наредна повећања и другачији начин унутрашње прерасподеле мора позитивно одразити на оне који највише раде и зарађују за компанију.
Као и увек расправљало се и о зарадама. Истакнуто је да је минимум који радници Поште очекују очување реалних зарада и исплата зараде из добити. Према садашњим подацима којима располажемо очекујемо да ће следећа година бити на нивоу садашње, али су предвиђања за 2013. веома лоша. Ако се до тада на глобалном економском плану не десе значајне позитивне промене, имаћемо брдо проблема. Поред зарада, овога пута акценат је стављен и на очување радних места у условима економске кризе и најаве отпуштања великог броја радника свуда у свету и то посебно из јавних служби. За тај сценарио који је већ задесио наше колеге у окружењу, морамо имати спреман одговор.
Појачати активности на терену
Због поменутих реалних опасности заједнички закључак је да се у наредном периоду мора радити на организационом јачању синдикалних организација, као основних ћелија синдикалног организовања. Договорене су и конкретне мере, а за почетак ће се инсистирати на стриктном поштовању Статута и бољој сарадњи и комуникацији са централом.
У плану су и чешћа виђења на свим нивоима синдикалног организовања како би информација стигла до сваког нашег члана, али и како би чули шта су захтеви и очекивања са терена.

__________________________________

06. октобар 2011.

САОПШТЕЊЕ РЕГИОНАЛНЕ СКУПШТИНЕ ПОВОДОМ НАЈАВЕ УВОЂЕЊА РАДНЕ СУБОТЕ ЗА ДОСТАВЉАЧЕ

На седници Регионалне скупштине Регије I расправљало се о пилот пројекту који се бави побољшањем уручења судских писама а који, између осталог, предвиђа рад суботом за достављаче. Представници радних јединица где има највише наших колега који раде доставу поштанских пошиљака, јасно су изнели став да радници на достави  не пристају да раде суботом. Скупштина је подржала овај став а као главни аргументи истакнути су безбедност запослених, радно време које је прилагођено садашњој организацији рејона као и материјални положај радника Поште.
Сматрамо да се проблеми на достави неће решити увођењем радних субота већ ангажовањем оптималног броја достављача и  изменама уговорених услова за уручење судских писама.
Синдикат ПТТ Србије ће наставити да активно учествује и прати резултате овог пројекта. Реаговаћемо и заштитити интерес наших чланова у колико за то буде било потребе.

Саопштење за штампање >>

____________________

07. јул 2011.

Регија I склопила је уговор о пословној сарадњи са брокерском кућом ''DUNAV STOCKBROKER a.d.''
Стручни сарадници те компаније ће нам својим саветима и објашњењима помоћи у данима који долазе, а у којима очекујемо да постанемо власници акција Телекома. Потрудићемо се да се едукујемо и пренесемо вам информације које би вам могле бити од помоћи.

____________________

01. јул 2011.

Регија I склопила је уговор о пословној сарадњи са Алфа универзитатом, Факултетом информационих технологија из Београда. За наше чланове су омогућени посебни услови плаћања. За све додатне информације јавите се свом синдикалном преставнику.

____________________

28. јун 2011.

Синдикална организација Земун одржала је састанак одбора СО.

Записник са састанка >>

____________________

12. мај 2011.

Синдикална организација Београд Центар одржала је састанак одбора СО.

Записник са састанка >>

____________________

18. мај 2011.

За 01. јун сазванана је седница Регионалне Скупштине која ће се одржати у Београду.

Позив за седницу >>

Записник са претходне седнице >>

____________________

14. април 2011.

Синдикална организација Београд Центар одржала је састанак одбора СО.

Записник са састанка >>

____________________

17. фебруар 2011.

Синдикална организација Београд Центар одржала је састанак одбора СО.

Записник са састанка >>

____________________

09. фебруар 2011.

ОДРЖАНА ВАНРЕДНА СЕДНИЦА РЕГИОНАЛНЕ СКУПШТИНЕ


На седници Регионалне скупштине Регије I која је одржана 9. фебруара, расправљало се о све лошијем материјалном положају запослених и захтевима који стижу од нашег чланства.
Представници запослених из свих радних јединица износили су аргументе и мишљења својих колега о стању у Пошти и њиховом социјалном и материјалном положају.
Константно смањивање реалних зарада, чињеница да практично нисмо имали никакво њихово значајније повећање већ две године, али и нагло погоршање економских прилика у земљи, енормно повећање цена енергената, хране и пад курса динара – све то заједно узроковало је да су плате поштанских радника, и поред тога што су номинално исте већ дуже време, реално смањене за више од 40 одсто.
Довољно је анализирати колико производа смо могли да купимо за своју плату пре две године а колико то можемо сада, па ће и лаику бити јасно колико је обезвређена накнада за наш уложени рад.
Радници су посебно осетљиви и огорчени чињеницом да се криза не односи на све запослене у Предузећу. Званични подаци то неће показати, јер је просечна плата у Пошти недостижна шалтерским радницима и поштоношама, док је са друге стране плата наших директора приказана умањено јер у њих не улазе сталне корекције, додаци за учешће у разним комисијама и пројектним тимовима ...
На седници се могло приметити да је стрпљење радника при крају и то не само због стања у Пошти већ и због укупног стања у српској привреди, због катастрофалне политике цена, због криминала и корупције на сваком кораку.
Наш је захтев да се уозбиљимо и учинимо додатни напор како би се материјални положај запослених поправио. Радници Поште су то заслужили својим залагањем и односом према Предузећу, и поред чињенице да нису адекватно плаћени за свој рад.
Сигурни смо да постоји много начина за уштеде, унутрашње прерасподеле и помоћ државе како би остварили тај циљ. Били смо лојални грађани и радници, али тај однос лојалности у будућности мора да буде обостран. Предузеће и држава морају да покажу разумевање за чињеницу да се са овом платом више не може достојанствено живети.
На основу изнетих мишљења са терена и дискусија, Скупштина је донела следеће одлуке: хитно отпочињање свих потребних активности и преговора који треба да резултирају повећањем зарада запослених до нивоа који омогућавају пристојан живот; исплату зараде из добити што пре и у пуном износу; враћање обрачуна трошкова превоза на начин како је то рађено у претходним годинама; хитно поступање по закључцима Одбора за безбедност и здравље на раду по питању све чешћих пљачки наших објеката.
Ове одлуке су део подршке нашим преговарачима и Извршном одбору Синдиката ПТТ Србије, који је већ покренуо преговоре са пословодством о проналажењу начина за увећање зарада. Нашу несебичну подршку дајемо и Одбору за безбедност и здравље на раду који се активно, конкретним захтевима, укључио у решавање проблема безбедности наших радника и објеката.
Очекујемо стална дешавања у наредном периоду и сигурно је да ће, у време када овај број „Поштара” буде изашао из штампе, бити нових информација које ће бити дистрибуиране путем билтена и нашег сајта.

 

Одлуке са седнице >>

____________________

08. фебруар 2011.

Синдикална организација Транспорт и прерада одржала је састанак одбора СО.

Записник са састанка >>

____________________

24. јануар 2011.

Синдикална организација Транспорт и прерада одржала је састанак одбора СО.

Записник са састанка >>

____________________

05. јануар 2011.

Синдикална организација Одржавање одржала је састанак одбора СО.

Записник са састанка >>

____________________

 

18. јануар 2011.

Синдикална организација Београд Центар одржала је састанак одбора СО.

Записник са састанка >>

____________________

 

27. децембар 2010.

Извршни одбор Синдиката ПТТ Србије, на иницијативу наше регионалне Скупштине, разматрао је примедбе наших чланова на начин организовања новогодишње представе за децу из Београда. Учестали су и захтеви да се уместо новца деци купују поклон пакетићи. Синдикат ПТТ Србије ће се обратити пословодству и пренети примедбе и захтеве чланства.

Прочитајте саопштење >>

____________________

22. децембар 2010.

Синдикална организација Београд Центар одржала је састанак одбора СО.

Записник са састанка >>

____________________

07. децембар 2010.

Помоћ за наше чланове у Љубовији

ПоплаваПредседник Регије I, Милорад Будимир и председник УО Фонда солидарности Бошко Стојановић, обишли су подручје Љубовије које је погођено поплавом. Заједно са председницом СО Шабац, Живком Бошковић, посетили су раднике Поште који су били на удару ове елементарне непогоде каква се не памти у овим крајевима.

Извршни одбор Синдиката ПТТ Србије одобрио по 20.000 динара као прву помоћ за наше чланове чије су куће биле под водом и који су имали штету на својим објектима и покућству.

______________________

01. децембар 2010.

Одржан је састанак председника синдикалних организација са Регије I у циљу што боље припреме за одржавање Скупштине која је заказана за 17. децембар.

__________________

25. новембар 2010.

Одбор синдикалне организације Дирекција ''Пошта Србије'' склопио је уговор са Специјалном болницом Бањица у Сокобањи који омогућава организовање седмодневне рехабилитације и лечења радника по посебним ценама.
Пријављивање и додатне информације можете добити у просторимама СО Дирекције у Палмотићевој бр. 2/V спрат код Драгане Кукобат (3644-718).

__________________

18. новембар 2010.

Одржан састанак Одбора синдикалне организације ''РЈ Београдски Венац''. Састаку је, поред чланова Одбора, присуствовао и председник Регије I - Милорад Будимир.
Чланови Одбора су добили извештаје о дешавањима у протеклом пероду и о актуелним дешавањима у Предузећу и Синдикату.

__________________

16. новембар 2010.

Синдикална организација Београд Центар одржала је састанак одбора СО.

Записник са састанка >>

___________________

11. новембар 2010.

Одржан састанак Одбора синдикалне организације ''РЈ Земун''. Састаку су, поред чланова Одбора, присуствовали и председник Синдиката ПТТ Србије, Александар Павловић, потпредседник Славко Топалов и председник Регије I - Милорад Будимир. Вођени су и разговори са директорком Весном Ђорђевић о стању у РЈ и односима са Синдикатом.
Чланови Одбора су искористили прилику и постављали питања о актуелним дешавањима у Предузећу и Синдикату ...

__________________

03. новембар 2010.

Одржан састанак Одбора синдикалне организације ''РЈ Шабац''. Састаку су присуствовали и потпредседник Синдиката ПТТ Србије Славко Топалов и председник Регије I - Милорад Будимир.

___________________

03. новембар 2010.

Одржан састанак Одбора синдикалне организације ''РЈ Хибридна пошта'' са директором РЈ. Састаку је присуствовао и председник Регије I - Милорад Будимир. Поред услова за рад Одбора и односа са директором РЈ, посебан акценат је стављен на побољшање услова рада у РЈ Хибридна пошта. Договорене су заједничке активности и решавање нагомиланих проблема.

___________________

25. октобар 2010.

Одржана шеста седница Одбора синдикалне организације Транспорт и прерада.

Записник са састанка >>

___________________

19. октобар 2010.

Склопљен је уговор са дијагностичком кућом ''EUROMEDIC''. Чланови Синдиката ПТТ Србије и чланови њихових породица могу користити дијагностичке услуге по повлашћеном ценовнику и по посебним условима

Комплетно обавештење >>

___________________

19. октобар 2010.

Синдикална организација Београд Центар одржала је састанак одбора СО.

Записник са састанка >>

___________________

15. октобар 2010.

Завршена је прва фаза колективног преговарања. Следе преговори са представницима Владе. У циљу информисаности чланства, преносимо најбитније измене

Предложене измене КУ >>

______________________

14. октобар 2010.

Информација у вези са активностима које се спроводе ради редефинисања и рационализације контролорског кадра

Комплетна информација >>

______________________

12. октобар 2010.

Одржан је први састанак Комисије за технолошка питања Регије I. Разматрао се проблем (не)коришћења годишњих одмора

Обавештење са састанка Комисије >>

______________________

 

27. септембар 2010.

У Вршцу је одржана друга редовна седница региналне скупштине Регије I

Преузмите записник >>

______________________

07. јул 2010.

У Кучеву је одржана прва редовна седница региналне скупштине Регије I

Преузмите записник >>

______________________

15. април 2010.

У Београду је одржана конститутивна седница региналне скупштине Регије I

Преузмите записник >>

______________________

Web prezentacija KSS-a
 
 
Pristupnica

Пријавите се на
нашу mailing листу