Sindikat PTT Srbije

 

Sindikat
     Почетна     О нама     Контакт     Фонд     Поштар     

16.01.2020.

ПОВЕРЕНИЦА: ГРАЂАНИ СЕ НАЈВИШЕ ЖАЛЕ НА ДИСКРИМИНАЦИЈУ У ОБЛАСТИ РАДА

 

АУТОР: Бета

 

Извор: ФоНет/Огњен Стевановић

 

Откако је пре десет година донет Закон о забрани дискриминације на тржишту рада Србије, та дискриминација налази се у врху листе по броју притужби грађана, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Јанковић је, приликом представљања резултата истраживања "Дискриминација на тржишту рада", рекла да се "трећина свих притужби грађана односи управо на област дискриминације при запошљавању, и да не очекује да ће се нешто битније променити у овој години".

"Појава дискриминације, поготово на тржишту рада, једно је од најбитнијих економских, а не само друштвених питања", казала је Јанковић.

Амбасадор Немачке у Београду Томас Шиб је говорећи о посебним проблемима са дискриминацијом при запошљавању за припаднике ромске популације рекао да "ромску популацију чини релативно младо становништво, као и да је то велики ресурс тржишта рада и државе који ће тек доћи до изражаја када се инклузија спроведе".

Према истраживању о заступљености дискриминације на тржишту рада, које је за потребе повереника за заштиту равноправности Републике Србије подржало Министарство за економску сарадњу и развој Савезне Републике Немачке, "у области рада и запошљавања у Србији, према мишљењу велике већине послодаваца, незапослених и запослених присутна је дискриминација".

Истраживање у оквиру пројекта Инклузија Рома и других маргинализованих група, показало је присуство дискриминације на тржишту рада које је потврдило 92 одсто послодаваца, 86 одсто незапослених и 84 одсто запослених.

Менаџер пројекта Инклузија Рома и других маргинализованих група који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ Петар Антић је рекао да су "сви испитани актери били сагласни да су најдискриминисаније групе на тржишту рада особе са инвалидитетом, старији радници, особе другачијих политичких уверења и Роми".

"Дискриминисане су, такође, особе које живе са ХИВ/АИДС, мигранти, сиромашни и ЛГБТ популација. Иако резултати истраживања попут овог говоре о ставовима испитаних актера на тржишту рада, а не о објективној мери заступљености дискриминације, подаци добијени овим истраживањем значајни су у погледу мерења постигнутих резултата и смерница даљих активности на пољу борбе против дискриминације које спроводимо у сарадњи са партнерима, међу којима је и повереник за заштиту равноправности", казао је Антић.

Истраживање је показало да је поред спровођење кампања за подизање општих знања о забрани дискриминације и сузбијању стереотипа и предрасуда, потребно радити на примени постојећих закона и на кампањама које ће бити усмерене на незапослене.

Према истраживању чак 31 одсто незапослених није информисано да постоји институција за заштиту од дискриминације.
За почетак, толико. Трудићемо се да вам пренесемо све корисне информације које су у вези са радом и правима по основу рада.

Facebook strana Sindikata PTT Srbije

You Tube kanal

Pitanja za pravnika

Zakoni i pravilnici

Sindikat PTT Srbije - Glavni odbor

Udruzenje vlasnika akcija

bitsyu
Turisticka Agencija Paradiso travel