15.01.2021.

БЕЗРЕЗЕРВНА ПОДРШКА ЗА ПУТ КОЈИМ СМО КРЕНУЛИ

Као што смо и најавили, покренут је поступак и кренуло се са одржавањем одбора синдикалних организација на којима се доносе одлуке о самосталном деловању у наредном периоду уз могућност удруживања са синдикатима са којима делимо исте вредносне ставове. Већ је одржано неколико одбора и наишли смо на безрезервну подршку за кораке које предузимамо. На свим састанцима са нашим активистима је изнето велико разочарење начином на који се води Синдикат ПТТ Србије и упућени су захтеви да се што пре крене са преговорима о стварању новог удружења синдикалних организација како би кренули са конкретрним радом.

Једно од првих питања ће бити наш Колективни уговор. Наиме, 01 фебруара престаје да важи Колективни уговор за Јавно предузеће „Пошта Србије” из разлога што је Законом о раду, члан 263, прописано да се Колективни уговор закључује на период до три године. До данас се није кренуло са колективним преговарањем, а истекао је и рок у коме је било могуће да се учесници колективног преговарања другачије споразумеју ( исти члан Закона о раду прописује: По истеку рока из става 1. овог члана, колективни уговор престаје да важи, ако се учесници колективног уговора друкчије не споразумеју најкасније 30 дана пре истека важења колективног уговора). Како је до истека важења нашег Колективног уговора остало мање од прописаног рока, а ми још увек немамо никаву информацију да су стране у попступку (репрезентативни Синдикат, Послодавац и Влада Републике Србије) постигли споразум да се важење КУ продужи, постоји реална опасност да од 1. фебруара остајемо без основног акта који регулише односе између запослених и послодавца. Крајње неозбиљно да две недеље пре истека важења, немамо никакву информацију од стране руководства јединог репрезентативног синдиката. Искрено верујемо да ово није истина и да није могуће да се овако нешто деси. Зато и овим путем позивамо руководство Синдиката ПТТ Србије да се огласи и информише све нас у чије име преговарају, осим ако немају преча посла од нашег Колективног уговора и информисања запослених.