ИСТОРИЈАТ ПРОСЛАВЕ ОСМОГ МАРТА - Борба за женска људска права

Осми март славимо редовно, али је тај дан с временом постао прилика за женске забаве, женска путовања, а за мушкарце – дан за поклањање цвећа и „пуштања женама да се мало ослободе”. Прогресивност и борба за женска људска права очигледно су се негде „загубиле”, па изгледа да су жене већ оствариле своја права и сада могу то да прослављају у једном дану у години.
Многа права су свакако обезбеђена, али је сигурно да још постоји потреба да се она унапређују и не може се оспорити да Осми март, као дан борбе за женска људска права, треба да постоји.
Осми март је дан када се обележава сећање на борбу за женска људска права или би тако барем трабало да буде, а изгледа да смо сви заборавили суштину и право значење тог дана. Било како било, Осми март се код нас прославља на начин који нема баш пуно везе са изворним идејама. За синдикалне активисте је то свакако битан датум, јер су очекивања наших колегиница увек присутна.
Ове године 8. март је обележен на разне начине и то пре свега у зависности од могућности и маштовитости синдикалних организација. Приметно је да дружења и излети све више уступају место новчаним честиткама, што још више девалвира читаву идеју обележавања тог дана. Нећемо критиковати, али ћемо подсетити на право значење Осмог марта и осврнућемо се на положај жена данас.
На Међународној конференцији жена социјалисткиња у Копенхагену 1910. године, на предлог Кларе Цеткин, одлучено је да се сваке године организује међународни дан жена као сећање на велике демонстрације које су одржале америчке жене 1909. године под паролом борбе за опште право гласа.
Међународни дан жена први пут је прослављен 1911. године у Немачкој, Аустрији, Данској и Швајцарској. Прослава се 1914. године претворила у демонстрације поводом хапшења Розе Луксембург, истакнуте револуционарке која се отворено побунила против наоружања и империјалистичких ратова. У Србији је Дан жена први пут обележен у Београду, 1914. године.
Према званичним ставовима, жене у Србији су равноправне са мушкарцима. Међутим, када оне саме говоре о томе, ситуација је сасвим другачија. Многе сматрају да теже од мушкараца долазе до бољих послова, да су мање плаћене, у неким срединама често се одричу каријере због породичних обавеза. На кључним политичким функцијама готово да их и нема, а у Синдикату ПТТ Србије знатно је више активиста мушкараца.
Међутим, чињеница је да се положај жена у Србији поправио у протеклих неколико година, бар због тога што су о својим проблемима жене почеле отворено да причају.
Младе жене најтеже долазе до радног места, јер послодавци рачунају да ће се удати, родити децу и да ће њихова породиљска одсуства они морати да плаћају. Колегинице са којима смо разговарали у први план истичу традиционализам, односно патријархални начин размишљања, који је још увек доминантан у Србији, а на основу којег се жене третирају као нижа бића у односу на мушкарце.
Да би се поправио статус жена у Србији, када је реч о женама, осим промене начина мишљења неопходан је и знатно већи и бржи привредни развој, јер је економска независност један од основних предуслова који са собом носе слободу и равноправност.
Питали смо наше колегинице како је то данас бити жена и сазнали да су преоптерећене обавезама. Жена у породици најчешће прва устаје, припрема доручак, помаже деци да се обуку, затим одлази на посао, одакле се враћа „натоварена” кесама са намирницама да би припремила ручак. После тога, зна се – прање судова, усисавање, прање веша, пеглање. Одласци код фризера, козметичара или у шопинг су перодични и повремени.
Верујемо да жене могу све своје жеље да остваре уколико се буду повезале и заједно систематски деловале у циљу решавања свог положаја. Један од начина је јаче синдикално повезивање и деловање кроз женску секцију која постоји у оквиру Конфедерације слободних синдиката и од које се много очекује у будућности.